Sari direct la conținut

VIDEO Atacul armat din Connecticut: Presedintele Obama, in lacrimi, a facut apel la masuri serioase

HotNews.ro
Manifestatie pro-reglementare a regimului detinerii de arme, in fata Casei Albe, Foto: Agerpres/Xinhua
Manifestatie pro-reglementare a regimului detinerii de arme, in fata Casei Albe, Foto: Agerpres/Xinhua

Presedintele american Barack Obama a solicitat sa fie luate masuri serioase impotriva atacurilor armate, in urma atacului asupra unei scoli din Connecticut in care au murit 27 de persoane, inclusiv 20 de copii, scrie BBC.

Autorul atacului a fost identificat ca fiind Adam Lanza, 20 de ani, care se afla printre cei decedati. Se pare ca acesta s-a impuscat, iar inainte de veni la scoala si-a ucis, acasa, mama, invatatoare.

Aceasta cumparase cateva arme de foc legal. Lanza era imbracat in haine militaresti si avea la el doua pistoale, iar intr-o masina langa scoala a mai fost gasita o arma.

Obama a declarat, lacrimand: „Ca tara am trecut de prea multe ori prin asa ceva. Trebuie sa ne unim si sa luam masuri substantiale pentru a preveni astfel de tragedii, dincolo de politica.”

Este cel mai sangeros atac armat asupra unei institutii de invatamant din SUA, dupa cel de la Virginia Tech din 2007.

Copiii aveau intre 5 si 10 ani. Potrivit politiei, 18 au fost declarati decedati la fata locului, iar alti doi au murit la spital. Sase adulti au fost de asemenea ucisi.

Dupa ce a inregistrat o singura crima in zece ani, pasnicul orasel Newtown, a fost afectat vineri de unul dintre cele mai grave masacre din istoria tarii, noteaza sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

„Cartierul este atat de linistit incat nu ma tem de nimic, nu este ca Brooklyn sau New Heaven, la noi e liniste”, a explicat pentru EFE Kennedy Brito, un brazilian care locuieste de zece ani in localitatea vecina Danbury si care se intreaba la ce scoala ar mai putea fi in siguranta copiii de-acum incolo.

Newtown a fost fondat in 1705 si este un mic orasel de basm de 27.000 de locuitori ale carui case isi pastreaza inca aerul rural. Aici vecinii se cunosc intre ei si se simt toti implicati in tragedia care a lovit scoala primara Sandy Hook. ‘Familia mea este prietena cu doi profesori care predau la scoala, multumim Domnului ca au supravietuit’, povesteste Bobby Haskins, un baiat de 14 ani care invata la scoala catolica din apropiere.

Putin dupa orele 9 dimineata, politia din Newtown primea un apel de alerta, un eveniment necunoscut in acest orasel unde se intamplase o singura omucidere in ultimul deceniu, despre atacul armat la aceasta scoala primara unde invata copii cu varste intre 5 si 10 ani.

Tanarul Adam Lanza, de 20 de ani, si-a ucis mama invatatoare, acasa, iar apoi s-a dus la scoala inarmat pana in dinti si a tras asupra copiilor si a profesorilor, omorand 20 de elevi si 6 adulti, dupa care s-a sinucis.

Aproximativ 50 de persoane au manifestat vineri seara in fata Casei Albe pentru a-i solicita presedintelui Barack Obama sa reglementeze comertul cu arme de foc dupa masacrul dintr-o scoala din statul american Connecticut, transmite AFP.

„Aparati-ne copiii, interziceti armele acum” si „Domnule presedinte, ne rugam ca sa actionati”, se putea citi pe pancartele purtate de unii manifestanti. Altii tineau in maini lumanari prinse.

La modul general, fara a se limita la institutiile de invatamant, atacul armat cel mai sangeros din ultimii ani din lume ramane cel de pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, care s-a soldat cu 69 de morti in iulie 2011, potrivit AFP citat de Mediafax.

– 13 martie 1996 – MAREA BRITANIE/SCOTIA: 16 elevi si invatatoarea lor sunt ucisi intr-o scoala din Dunblane de un barbat cu probleme psihice care a intrat in sala de gimnastica avand asupra sa mai multe arme de foc. Barbatul se sinucide in urma atacului.

– 20 aprilie 1999 – SUA: Eric Harris, in varsta de 18 ani, si Dylan Klebold, de 17 ani, ucid prin impuscare 12 elevi ai liceului din Colombine si un profesor, apoi se sinucid.

– 26 aprilie 2002 – GERMANIA: 16 persoane, dintre care 12 profesori, sunt ucise intr-un liceu din Erfurt (est), de un barbat in varsta de 19 ani care se sinucide in urma atacului.

– 21 martie 2005 – SUA: Cel putin noua persoane sunt ucise si alte sapte ranite prin impuscare la Red Lake (Minnesota) de catre un licean care apoi se sinucide.

– 16 aprilie 2007 – SUA: Un barbat ucide 32 de persoane dupa care se sinucide in campusul universitatii Virginia Tech din Blacksburg (Virginia).

– 7 noiembrie 2007 – FINLANDA: opt persoane sunt ucise intr-un liceu din Tuusula (sud), de catre un tanar in varsta de 18 ani, care ulterior se sinucide.

– 23 septembrie 2008 – FINLANDA: noua elevi si un profesor sunt ucisi intr-un liceu profesional din Kauhajoki (sud-vest) de un student in varsta de 22 de ani care se sinucide ulterior.

– 11 martie 2009 – GERMANIA: 15 persoane – noua elevi si trei profesori de la un colegiu din Winnenden, in apropiere de Stuttgart (sud-vest), precum si trei trecatori – sunt ucise de un fost elev al institutiei de invatamant. Autorul atacului are 17 ani si se sinucide.

– 7 aprilie 2011 – BRAZILIA: Un tanar in varsta de 24 de ani deschide focul in fosta sa scoala publica din zona de est a Rio, ucigand zece elevi si ranind alte 18 persoane, inainte de a se sinucide.

– 2 aprilie 2012 – SUA: Un barbat ucide o receptionera si sase studenti intr-o universitate din Oakland in California (vestul Statelor Unite).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro