Sari direct la conținut

SUA acuza Beijingului de atacuri cibernetice, China critica expansiunea militara a SUA

HotNews.ro

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a atribuit direct Chinei o parte a recentelor atacuri cibernetice, in cursul unei conferinte organizata in Singapore, atragand replica unui comandant militar chinez, care a intrebat pentru ce motiv Statele Unite consolideaza prezenta militara in Asia, scrie Mediafax.

Chuck Hagel a participat sambata la o conferinta pe teme de securitate desfasurata in Singapore, unde a rostit un discurs. „Statele Unite au exprimat preocupari in legatura cu amenintarea din ce in ce mai mare pe care o reprezinta atacurile cibernetice, unele dintre ele avand legatura cu Guvernul si armata chineza”, a spus Hagel in cursul discursului, conform postului ABC News.

Afirmatiile sefului Pentagonului au atras replica generalului chinez Yao Yunzhu, directorul Centrului China-SUA pentru Relatiile in domeniul Apararii, o entitate din cadrul armatei chineze.

„Va multumesc ca ati mentionat China de atatea ori”, a spus oficialul militar chinez. „Dar schimbarea strategiei SUA privind fortele desfasurate in regiunea Asia-Pacific a fost interpretata ca fiind o incercare de contracarare a influentei din ce in ce mai mari a Chinei, o tentativa de blocare a ascensiunii militare chineze. China nu stie cum sa interpreteze aceste semnale”, a spus oficialul chinez, cerand garantii ca Washingtonul doreste o relatie pozitiva cu Beijingul.

Statele Unite trebuie sa puna la punct reguli de conduita, indeosebi in ceea ce priveste China, pentru a face fata atacurilor informatice tot mai acute, a declarat vineri seful Pentagonului, Chuck Hagel.

„Trebuie sa gasim mijloacele, lucrand alaturi de chinezi si de intrega lume, pentru a pune la punct regulile de conduita”, a declarat el jurnalistilor, in avionul care il transporta la Singapore, unde ia parte la forumul anual pentru securitate, care are loc la Shangri-La.

Intrebat cu privire la infiltrarile informatice si furtul de date privitoare la numeroase sisteme de armament american, activitate dezvaluita marti de Washington Post, Hagel a afirmat ca „Statele Unite stiu de unde provine acest numar de infiltrari” informatice.

„Este destul de dificil sa dovedesti ca acestea sunt realizate de un inamic anume, insa putem spune de unde provin si trebuie sa fim sinceri cu privire la acest lucru”, a declarat el referindu-se la rolul atribuit Chinei in aceste atacuri.

Washingtonul ar trebui sa determine Beijingul sa stabileasca acest cod de conduita, atat prin „diplomatie publica, cat si prin discutii private”, potrivit sefului Pentagonului.

„Rareori am observat dezbateri publice care sa rezolve o problema, insa este important ca oamenii sa stie cum stam”, a declarat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro