Sari direct la conținut

Mali: Starea de urgenta, in vigoare din luna ianuarie, a fost ridicata

HotNews.ro

¬Starea de urgenta in vigoare in Mali de la 12 ianuarie a fost ridicata sambata, cu o zi inainte de lansarea campaniei pentru primul tur al alegerilor prezidentiale de la 28 iulie, a anuntat r Ministerul Securitatii din aceasta tara, potrivit Agerpres.

Starea de urgenta, care interzicea reuniunile publice, adunarile si manifestatiile de strada de natura sa tulbure ordinea publica, a fost instaurata la 12 ianuarie, la doua zile de la ofensiva surpriza lansata asupra sudului de grupuri islamiste armate care controlau de noua luni nordul Mali.

Ofensiva a grabit interventia armatei franceze in Mali, in desfasurare de la 11 ianuarie, impotriva grupurilor jihadiste si criminale legate de Al-Qaida, in prezent alungate in mare parte din nordul tarii.

Decizia de ridicare a starii de urgenta, care a fost prelungita de doua ori din ianuarie, survine cu o zi inainte de lansarea campaniei electorale prezidentiale, pentru care Curtea Constitutionala a validat vineri 28 din cele 36 de candidaturi.

De asemenea, decizia a fost luata la o zi de la intrarea a circa 150 de militari malieni in orasul Kidal (la 1.500 de km nord-est de Bamako), care era ocupat de rebelii tuareg ai Miscarii nationale de eliberare din Azawad (MNLA).

Intrarea militarilor malieni in Kidal s-a facut in paralel cu cantonarea combatantilor MNLA in oras, in conformitate cu un acord semnat la 18 iunie la Ouagadougou intre guvernul malian de tranzitie si rebelii tuareg.

Prezidentialele vor putea astfel sa se desfasoare la Kidal la fel ca in restul teritoriului malian, ceea ce reprezenta o cerinta a guvernului si a comunitatii internationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro