Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Verdictul in procesul lui Oscar Pistorius va fi pronuntat vineri. Atletul a scapat de acuzatia de crima, ar putea fi condamnat pentru ucidere din culpa

HotNews.ro
Oscar Pistorius, Foto: Captura YouTube
Oscar Pistorius, Foto: Captura YouTube

Verdictul in procesul atletului paralimpic sud-african Oscar Pistorius va fi pronuntat vineri, fiind amanat cu o zi de judecatoarea Thokosile Masipa de la Inalta Curte din Pretoria. El a fost acuzat ca a ucis-o pe iubita sa, Reeva Steenkamp, pe 14 februarie, insa joi judecatoarea a exclus incadrarile de crima cu premeditare si crima cu intentie, astfel ca Pistorius ar putea fi condamnat in final pentru ucidere din culpa, unde pedeapsa este de maxim 15 de inchisoare.

Ora 15.35: Judecatoarea: Pistorius a actionat neglijent. Pronuntarea verdictului a fost amanata pentru vineri.

Ora 13.45Judecatoarea spune de asemenea ca Pistorius nu a avut intentia sa ucida. Pistorius izbucneste in plans in timp ce judecatoarea anunta ca exclude si incadrarea „dolus eventualis” (care probeaza intentia). Pistorius a scapat astfel de acuzatia de crima. Se ia pauza de pranz.

“In mod evident nu a putut sa prevada ca va ucide persoana din spatele usii, cu atat mai mult persoana decedata, intrucat el credea ca se afla in dormitot”, a spus Masipa curtii, in timp ce Pistorius plangea.

Pistorius ar mai putea fi insa acuzat de ucidere din culpa, pentru care pedeapsa maxima este 15 ani, cea minima 7.

UPDATE Ora 13.00 Judecatorul citeste concluziile de peste doua ore. El afirma ca Pistorius a folosit arma fiind in deplina cunostinta si deliberat. In ceea ce priveste incadrarea „crima cu premeditare”, probele depus sunt „pur cicumstantiale”.

Judecatoarea Thokosile Masipa

Judecatoarea Thokosile Masipa

Foto: Captura YouTube

Vezi imagini LIVE pe BBC.

Daca este gasit vinovat de crima cu premeditare, Pistorius risca inchisoarea pe viata, cu 25 de ani obligatorii inainte de a avea dreptul la eliberare conditionata.

El a negat ca si-a ucis intentionat iubita pe 14 februarie anul trecut, el sustinand ca a crezut ca cineva i-a intrat in casa.

Judecatorul ar putea sa il gaseasca vinovat de ucidere din culpa, pentru care pedeapsa maxima este 15 ani de inchisoare.

Pistorius a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare, inclusiv doua care se refera la tragere cu arma de foc in public si detinere ilegala de munitie.

Procesul lui Oscar Pistorius a inceput pe 3 martie 2014 si a fost in mare parte televizat.

Oscar Pistorius, in timpul Jocurilor Paralimpice

Oscar Pistorius, in timpul Jocurilor Paralimpice

Foto: Agerpres/Xinhua

Inainte de aceasta tragedie, atletul de 27 de ani, care a castigat doua medalii de aur la Jocurile Paralimpice din 2012 si a participat si la Jocurile Olimpice din acelasi an, era cunoscut ca „blade runner”.

Reeva Steenkamp, absolventa de Drept si model, in varsta de 29 de ani, a fost impuscata de trei ori prin usa de la baie de catre Pistorius, in casa lor din Pretoria, dis de dimineata pe 14 februarie.

Atletul a negat ca cei doi s-ar fi certat in ziua respectiva si a spus ca el credea ca Reeva se afla in dormitor, iar in baie ar fi intrat un intrus. El s-a declarat ingrozit de ce s-a intampla si a povestit cum a incercat sa opreasca sangererea si sa o salveze pe iubita sa cand si-a dat seama de eroare.

Principalele date in cazul Oscar Pistorius

AFP, citat de Mediafax

FEBRUARIE 2013

Oscar Pistorius cu Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius cu Reeva Steenkamp

Foto: Twitter

14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.

15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.

19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.

20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.

Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.

21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.

Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.

22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013

11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, „contrar zvonurilor”, Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.

28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013

14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.

MAI 2013

20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013

28 iunie: Pistorius efectueaza „un antrenament de rutina”.

OCTOMBRIE 2013

1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013

20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014

23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014

14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.

25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014

3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre „tipetele infioratoare” ale unei femei in momentul producerii dramei.

10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014:

7 – 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014

30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014

7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.

8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro