Sari direct la conținut

Angela Merkel: Germania nu poate intoarce spatele trecutului sau nazist

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP
Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP

Germania nu poate trage pur si simplu o linie peste trecutul nazist si trebuie sa ramana sensibila la daunele pe care le-a provocat altor tari, inclusiv Greciei, a declarat sambata Angela Merkel, chiar inainte de aniversarea a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Reuters.

In podcast-ul ei saptamanal, Angela Merkel a spus ca asteapta sa mearga la memorialul de pe 10 mai, de la Moscova.

Cancelarul german si alti lideri europeni au anuntat insa ca nu vor participa la parada militara de pe 9 mai din capitala Rusiei din cauza tensiunilor cu Moscova privind anexarea Crimeii si luptele din Ucraina.

„Nu putem trage o linie peste istorie”, a spus Merkel.

„Noi, germanii avem o responsabilitate speciala de a fi pregatiti, sensibili si constienti de ceea ce am facut in perioada nazista si dezastrele provocate altor tari”, a explicat Angela Merkel.

Presedintele german Joachim Gauck s-a exprimat vineri in favoarea acordarii unor despagubiri Greciei, reclamate de Atena pentru distrugerile provocate de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

„Nu suntem doar oameni care traiesc astazi, in aceasta epoca, ci suntem urmasii celor care au lasat ca mostenire distrugeri in Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv in Grecia”, a spus el.

„Pentru o tara constienta de istoria sa, precum cea a noastra, este just sa se ia in calcul posibilitatea unor despagubiri”, a afirmat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro