Sari direct la conținut

Donald Tusk: Marea Britanie are inca optiunea de a evita Brexit, deoarece singura alternativa ar fi un Brexit dur

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Captura YouTube
Donald Tusk, Foto: Captura YouTube

Marea Britanie inca are posibilitatea de a nu parasi Uniunea Europeana, afirma Donald Tusk, presedintele Consiliului European, subliniind ca Londra va descoperi ca aceasta va fi singura alternativa la un „Brexit dur”, intrucat orice despartire de blocul comunitar va avea efecte negative, potrivit Mediafax. Donald Tusk, care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles si Londra, a admis ca o ramanere a Marii Britanii in UE pare improbabila in acest moment, dar a avertizat Londra ca nu prea sunt sanse sa obtina un „Brexit delicat” – adica sa mentina beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana prin contributii minime.

„Nu are sens sa facem speculatii despre un asa-numit ᅡBrexit delicatᅡ”, a afirmat Tusk intr-un discurs rostit la Centrul pentru Politici Europene, cu sediul la Bruxelles.

„Acestea sunt pur si simplu speculatii teoretice. In opinia mea, singura alternativa reala la un ᅡBrexit durᅡ este ᅡniciun Brexitᅡ. Chiar daca in acest moment nimeni nu crede in aceasta posibilitate”, a subliniat oficialul european.

Liderii europeni au atras atentia Marii Britanii ca libertatea de circulatie a cetatenilor UE si contributiile la bugetul comunitar reprezinta elemente esentiale pentru ca Marea Britanie sa aiba acces la piata unica. Insa Guvernul conservator condus de Theresa May a semnalat ca nu vrea sa contribuie la bugetul UE dupa Brexit si ca va opri circulatia cetatenilor europeni.

Pietele financiare au reactionat deja la semnalele ca Marea Britanie s-ar indrepta spre un Brexit dur, adica spre un acces limitat la piata comunitara. In acest context, valoarea lirei sterline a ajuns vineri la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani. Investitiile vor avea de suferit daca Marea Britanie nu va obtine acces preferential la piata unica a Uniunii Europene, a avertizat saptamana trecuta Confederatia Industriei Britanice, cerand Guvernului Theresa May sa excluda urgent posibilitatea unui Brexit dur.

Iesirea definitiva a Marii Britanii de pe piata Uniunii Europene dupa desprinderea tarii de Blocul comunitar risca sa genereze pierderi de 66 de miliarde de lire pe an pentru economia britanica, iar PIB-ul ar putea scadea cu aproape 10%, arata documente ale Trezoreriei citate de presa de la Londra. Conform documentelor, citate de publicatiile The Times si The Independent, Marea Britanie risca sa aiba pierderi de 66 de miliarde de lire (73 de miliarde de euro) anual in cazul unui „Brexit dur”, o separare totala de structurile pietei unice europene. In plus, potrivit cifrelor guvernamentale, valoarea PIB-ului britanic ar putea scadea cu 9,5%. Cifrele, continute in documente guvernamentale, se bazeaza pe un studiu controversat publicat in luna aprilie, inaintea referendumului pe tema Brexit, de fostul ministru britanic al Finantelor George Osborne. Departamentul britanic al Trezoreriei a anuntat intre timp ca mentine aceste cifre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro