Sari direct la conținut

Cosa Nostra lovita de patronii din Sicilia

HotNews.ro

Cosa Nostra are probleme pentru ca ar putea sa-si piarda renumele de temut in Sicilia. Anteprenorii refuza sa-si mai plateasca „taxa de protectie”, numita „pizzo”, pentru a fi lasati sa-si desfasoare linistiti afacerile, scrie Associated Press.

Ei isi manifesta revolta pe site-ul numit „Addiopizzo” unde sfidează deschis Cosa Nostra, lasand organizatia fara una dintre cele mai sigure surse de venit.

„Aceasta razvratire loveste direct in inima Mafiei”, considera Maurizio de Lucia, procurorul orasului Palermo, care ancheteaza de ani de zile cazuri de extorcare de fonduri. „Daca le reuseste va fi un pas important in lupta impotriva mafiei”, adauga acesta.

Numarul rebelilor care scriu pe site este deocamdata mic fata de numarul foarte mare de afaceristi din Palermo, dar a actiunea lor ii ajuta pe sicilieni sa depaseasca convingerea ca orice impotrivire fata de Cosa Nostra ii poate duce la moarte sau ii poate ruina.

Revolta fata de mafia siciliana a inceput in anul 2004 cand mai multi tineri intentionau sa deschida o cafenea. Ei au umplut zidurile orasului Palermo cu afise pe care scria: „Un popor intreg care plateste pizzo este un popor fara demnitate”. Acestia si-au continuat campania pe Internet, revolta lor avand un puternic ecou printre sicilieni satui sa se supuna mafiei.

Piero Grasso, procuror anti-mafie la Roma, a explicat ca „salariul” lunar pe care il pretind mafiotii este de circa 3 000 de euro, plus un bonus de Craciun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro