Sari direct la conținut

Spania cere blocarea porturilor somaleze folosite de pirati

HotNews.ro

Spania cere fortelor navale ale Uniunii Europene sa blocheze porturile Somaliei folosite de piratii care comit atacuri in Oceanul Indian, a afirmat, miercuri, ministrul Apararii de la Madrid, Carme Chacon, potrivit AFP.

  • „Le vom propune partenerilor nostri din Uniunea Europeana, in cadrul reuniunii ministrilor de Externe si ai Apararii, programata sa aiba loc lunea si martea viitoare, sa ne concentram eforturile militare pentru blocarea a trei porturi somaleze”, a afirmat Carme Chacon in cadrul unui interviu acordat postului public de radio spaniol, citat de AFP.
  • „Stim ca sunt trei porturi din care se declanseaza majoritatea atacurilor, daca nu chiar toate”, a afirmat oficialul spaniol.

Luni, piratii somalezi au atacat, fara succes, un petrolier aflat sub pavilionul statului Hong Kong, la 1.850 de kilometri de coastele somaleze, acesta reprezentand un record de distanta pentru ei.

Marti, alte doua nave, una sub pavilion danez, iar cealalta, al Insulelor Marshall, au fost atacate de piratii somalezi, in Oceanul Indian, fara succes.

  • „Nu avem de-a face cu piratii romantici pe care ni-i imaginam, ci cu organizatii criminale care se concentreaza pe capturarea navelor comerciale, inclusiv cele care apartin Fondului Alimentar Mondial”, a atras atentia ministrul spaniol al Apararii.

Carme Chacon a spus ca 12 nave straine si echipajele acestora se afla in acest moment in mainile piratilor somalezi, printre acestea numarandu-se si nava spaniola Alakrana si cei 36 de membri ai echipajului, capturata pe 2 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro