Sari direct la conținut

Un oficial ONU, aflat sub influenta alcoolului, la o cina diplomatica: Nu-mi place de Ban Ki-moon, nu-mi plac americanii

HotNews.ro

Oficialul ONU cu cel mai inalt rang in organizatie din partea Chinei a tinut un toast saptamana trecuta intr-o statiune alpina din Austria, care a degenerat intr-o adresare nervoasa impotriva sefului sau, Secretarul General Ban Ki-moon, a americanilor si a Natiunilor Unite, relateaza Foreign Policy. Potrivit surselor, cuvantarea lui Sha Zukang a venit dupa ce acesta a consumat mai multe bauturi alcoolice.

„Stiu ca nu m-ati placut niciodata, domnule Secretar-General – ei bine, nici eu nu v-am placut niciodata. Nu am vrut sa vin la New York. Era ultimul lucru pe care voiam sa il fac. Dar in timp am inceput sa iubesc ONU si incep sa admir cateva lucruri la dumneavoastra”, i-a spus Sha lui Ban in cadrul unei cine la care au luat parte principalii oficiali ONU, potrivit unei surse prezente la incident.

„Ati incercat sa scapati de mine. Puteti sa ma concediati oricand, si astazi”, i-a spus Sha, care si-a inceput toastul spunand ca vinul l-a afectat putin – „vreau sa spun ceva care ma preocupa”.

Mai multi colegi au venti la Sha si au incercat sa il convinga sa lase microfonul, insa acesta si-a continuat discursul. „A durat cam 10-15 minute, insa a parut o ora”, a spus un alt oficial care a fost de fata.

Martorii l-au descris pe Ban Ki-moon ca zambind si aproband din cap stanjenit, insa fara sa intrerupa cina.

La un moment dat, Sha a vorbit despre un coleg diplomat din partea Statelor Unite, spunand: „Chiar nu-mi place de el; este american si chiar nu-mi plac americanii.”

Ziua urmatoare, Sha nu a aparut la intalnirile diplomatilor, iar in cursul diminetii a avut o intrevedere la cerere cu Secretarul General, in care si-a exprimat scuzele, admitand ca a mers prea departe si ca modul in care a vorbit, dupa cateva pahare, a fost deplasat.

Mai multi oficiali de rang inalt din ONU considera ca iesirea lui Sha ridica problema maturitatii Chinei ca putere internationala.

Sha nu a raspuns solicitarii de a comenta incidentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro