Sari direct la conținut

Nicolas Sarkozy, despre repatrierea tiganilor romani: Nu a fost stigmatizare

HotNews.ro

​Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat marti seara, in timpul unui interviu televizat, ca tiganii nu au fost stigmatizati atunci cand au fost repatriati, ci a fost vorba doar de respectarea legii, potrivit Le Point.

„Nu a fost stigmatizare, fie ca este rom, fie ca este francez, trebuie sa respecti (legea). Daca un rom se afla in ilegalitate, ministrul de interne are datoria sa il repatrieze in Romania. Fie ca esti rom sau nu, trebuie sa respecti regulile Republicii. Nu am fost ales pentru a nu respecta legea”, a afirmat Sarkozy.

Referitor la afirmatia facuta in urma cu doua luni de comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care a facut o paralela intre expulzarea romilor si deportarea evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Sarkozy a declarat ca a fost „o comparatie rusinoasa si daunatoare”.

Franta a repatriat de la inceputul anului peste 8.000 de tigani romani si bulgari si a distrus sute de tabere ilegale, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana a renuntat in octombrie la declansarea procedurii de infringement impotriva Frantei in cazul repatrierilor, dupa ce masura a fost anuntata in septembrie de Reding. Decizia a fost luata dupa ce Franta s-a angajat sa schimbe legile privind libertatea de circulatie in UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro