Sari direct la conținut

​Armata americana dupa 11 Septembrie: metamorfoza si epuizare – analiza AFP

HotNews.ro

Aruncata in doua razboaie dupa 11 septembrie, armata americana a suferit o mutatie radicala, sub presiunea gherilelor cu care nu era pregatita sa lupte si, in ciuda unei cresteri enorme a bugetului sau, pare epuizata dupa zece ani de conflict, potrivit unei analize AFP.

Vanatoarea combatantilor extremisti, invazia din Irak, lupta impotriva insurectiilor irakiene si talibane: Statele Unite au intrat intr-o noua era dupa prabusirea turnurilor gemene din New York.

Puterea militara americana a actionat initial zdrobitor: regimul taliban a fost rasturnat intr-o luna, cel al lui Saddam Hussein in trei saptamani. Dar, rapid, soldatii s-au trezit in fata unei lupte mult mai ucigatoare: insurectia.

Or, armata americana de la inceputul anilor 2000 uitase lectiile din Vietnam si era o forta construita in principal pentru un conflict conventional.

Statele Unite au comis eroarea unei „increderi exagerate in eficienta inaltelor tehnologii in fata rusticitatii dusmanului”, spune fostul ambasador James Dobbins.

„In 2002, efectivele trupelor americane din Afghanistan erau de circa 10.000 si planurile Pentagonului pentru Irak prevedeau mentinerea a 30.000 de oameni pana septembrie 2003”, potrivit acestui expert de la centrul de analiza Rand. Nu se punea atunci problema de a se lansa intr-o misiune de modernizare a tarii („nation building”).

Americanii au trebuit sa reinvete durerea luptei impotriva unei insurectii, urmarind extremistii cu ajutorul serviciilor secrete din ce in ce mai militarizate si cu o nou arma: dronele.

Zece ani dupa 11 septembrie, 100.000 de oameni se afla in continuare in Afghanistan si aproape 50.000 in Irak.

Cheltuielile sunt considerabile, pierderile umane sunt pe masura.

Din 2001, razboiul impotriva terorismului si operatiunile din Afghanistan si Irak au costat 1.283 miliarde de dolari, potrivit unui raport al serviciului de cercetari al Congresului (CRS).

Peste 6.000 de soldati americani au fost ucisi, peste 45.000 raniti. Cheltuielile medicale pentru fostii combatanti risca sa atinga 1.000 de miliarde de dolari pentru urmatorii 40 de ani, potrivit unui studiu al universitatii Brown.

Peste doua treimi dintre cei 1,25 milioane de veterani sufera de rani invizibile precum sindromul de stres post-traumatic si sunt afectati de probleme psihologice. Numarul sinuciderilor atinge recorduri.

Care sunt rezultatele? Bugetul Pentagonului s-a dublat aproape si totusi numarul navelor si a submarinelor a scazut cu 10% iar numarul esscadrilelor de vanatoare si al bombardierelor s-a redus la jumatate.

Ocupati in nisipurile din Irak si in muntii din Afghanistan, militarii nu au timp sa se antreneze pentru un razboi conventional, afirma Lawrence Korb, expert la Center for American Progress.

„Inevitabil, va fi necesara o revenire de balansare o data ce aceste camapanii se vor incheia”, afirma si Stephen Biddle, de la Council on Foreign Relations.

Mai grav, armata este uzata, potrivit acestuia: „Este un punct de ruptura. Nimeni nu stie unde este situat si nu pare inca sa fi fost atins. Dar este o institutie extrem de obosita. Exista limite dincolo de care nu poti merge”.

Fostul sef al Pentagonului, Robert Gates, pare sa fi inteles. In februarie, cu cateva luni inainte de a parasi aceasta functie, el a avertizat: „Orice viitor secretar al Apararii care il va sfatui pe presedinte sa trimita o importanta forta militara in Asia, in Orientul Mijlociu sau in Africa va trebui sa se supune unui examen la creier”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro