Sari direct la conținut

De ce s-a prabusit maretul Imperiu Asirian – Cele mai noi dovezi arata o combinatie intre clima si politica

HotNews.ro
De ce s-a prabusit maretul Imperiu Asirian – Cele mai noi dovezi arata o combinatie intre clima si politica

​In secolul VII i Hr orasul Ninive era capitala imperiului Asirian, insa orasul care la apogeu ajunsese sa aiba 100.000 de locuitori s-a prabusit in mai putin de zece ani si de vina nu au fost doar invadatorii. Cele mai noi descoperiri arata ca a contat si clima potrivnica din acei ani, iar elementul decisiv a fost si factorul poltic, mai-marii imperiului aducand cu forta prea multi oameni in capitala, peste cat suporta orasul pentru a fi functional.

Noul imperiu Asirian a dominat Orientul Apropiat intre 910 si 610 i Hr, regi precum Sargon II si Sennacherib extinzand mereu teritoriile prin campanii violente. Capitala Ninive, ale carei ruine se afla langa Mosul (in Irakul de azi unde actioneaza Statul Islamic), a ajuns sa aiba peste 100.000 de locuitori, 15 porti uriase si un palat fara egal in lume.

A fost primul imperiu cu adevarat multinational, ingloband etnii diferite care au fost aduse sub aceeasi „umbrela” centrala. Campaniile au fost caracterizate prin violenta extrema, insa nu au lipsit cazurile in care regii asirieni au dat dovada de toleranta rara pentru acele vremuri.

Totusi, un imperiu construit in doua secole s-a prabusit in sub zece ani, nu doar din caza atacurilor mezilor si persilor. Sci-news scrie despre noi cecertari facute la universitati din Istanbul si San Diego care arata ca o crusta de calcit de pe fundul unui fost lac anatolian este de 7 cm, grosimea neobisnuita fiind o dovada de secare rapida intr-o perioada in general umeda.

Dintr-un alt fost lac situat in campia Anatoliei au fost culese sedimente ce arata ca ariditatea a crescut in regiune spre a doua jumatate a secolului VII i Hr, iar perioada pare sa fi fost una din cele mai secetoase din intreg Holocenul (perioada geologica ce a inceput acum 11.500 de ani).

Seceta nu ar fi putut de una singura sa puna imperiul la pamant, insa deciziile luate de mai-marii statului asirian au grabit declinul. Intre 680 si 610 i Hr suprafata capitalei a crescut de cinci ori, de la 150 ha, la 750 ha, iar populatia a sporit mult fiindca au fost adusi cu forta la Ninive oameni din regiunile cucerite.

Miscarile fortate de populatie au fost parte a unui plan politic de consolidare a capitalei, pentru acest demers fiind nevoie de mana de lucru din toate domeniile. Explozia demografica a facut insa ca intreaga constructie sa devina mai fragila in fata crizelor, resursele nefiind suficiente pentru a sustine un numar atat de mare de locuitori.

Subrezeala intregii constructii statele s-a vazut inca din 657 cand Orientul Apropiat fusese lovit de o seceta dura, iar pana in 612 cand au inceput atacurile fostilor vasali, statul era nefunctional, astfel ca pana in 605 i Hr marele Ninive a ajuns o ruina sub loviturile inamice.

Este inca un exemplu ca in istorie ce se construieste greu se distruge foarte usor. In plus, imperii ce pareau sa fi avut strategii fara cusur, au facut fara sa-si dea seama erori care au dus la disparitia lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro