Sari direct la conținut

Agende diferite. De ce alergam deasupra prapastiei ca puiul fara cap?

Dan Popa's Weblog

Mergem ca un pui decapitat printre prapastii. Suntem la limita comei economice, dar mai avem resorturi pentru bascalii ieftine. Basescu il ia pe Ponta de maimutica si isi povesteste memoriile care in alte tari ar aparea dupa 50 de ani de la terminarea mandatului….. Notez faptul ca nu e de demnitatea unui presedinte sa se ia de persoane fizice, indiferent de cat ii sunt sau de cat ne sunt de antipatice. Ponta se enerveaza la randul lui si il face mincinos. Basescu se ia calm de urmatorul, de Antonescu. Crin face rapid o conferinta de presa si neaga orice intrevedere particulara cu seful Statului. Media exulta, avem subiect. “Icsulescu are detalii..Icsulescu, te ascultam”, auzim la mai toate posturile.

In Parlament, avem alte pocitanii. Roberta Anastase are o grava problema cu numaratoarea voturilor. Chestiune iarasi la limita bunului simt si a legii.

Care e acum drama Romaniei? Cel mai important imi pare ca nu avem bani si ca va trebui sa ii scoatem rapid de undeva. Altfel crapam, ca sa sintetizez.

Se vorbeste de suspendarea lui Basescu. Pe vremuri, suspendarii i se spunea neatarnare. Daca va fi suspendat, sa vezi alt pocinog. CDS-urile (riscul de tara) iar va sui, bancherii iar vor urca dobanzile alora de au luat credite, turnura va da catre apocaliptic. Asta e explicatia lor. “om`ne, o sa urce Euribor, da o sa scada riscul de tara, ca doar n-o sa ne scuipam intre noi la infinit. Si cu cat scade riscul, scade si rata”, imi spunea un bancher, ieri pe la pranz. N-o sa vedeti in urmatorii 3 ani asa ceva, stati linistit.

Am facut o monitorizare lejera, de vara. Joi, pana la orele 16.30. Agerpresul daduse 45 de stiri pe politic, 30 pe economic si 50 pe social. Newsin avea 34 pe politic, 20 pe economic, 5 pe social. Mediafaxul (cel public, far`de abonament) avea 22 de stiri pe politic, si cate 19 pe economic si social. Cele de pe economic includeau comunicatele BNR cu cursul si creditul guvernamental, basca niste comunicate ale unor companii care nu spuneau nimic despre starea economiei. Asta in conditiile in care la BNR a avut loc un seminar la care au vorbit Isarescu, profesori de economie din strainatate, lideri locali ai comunitatii economice samd.

Despre sex s-a scris/vorbit in peste 100 de surse media, ceea ce e foarte bine. Educatia sexuala e extrem de importanta, la urma urmei.

Dezbaterile economice insa nu se vad in media. Agenda discutiilor publice pare sa fie confiscata de certurile politicienilor, ale vedetelor de cancan si de protestele sindicatelor (trase mai mult in registru social, in care stelele cad, lacrimile siroiesc pe fata si sentimentul tragic al fiintei iese victorios ca un reziduu nazal).

Mie unuia asemenea teme de dezbatere imi spun ca ceva nu e in regula. Ar fi util sa pricepem ca in lumea asta, totul e legat de bani. De economie (cat de viciata o fi si ea). Daca resursele de inteligenta (atatea cate sunt) ale oamenilor politici sunt canalizate prost catre certurile pe care le vedem la tv, in loc ca ele sa fie directionate catre solutii constructive, totul se va dovedi in zadar. Avem niste datorii uriase, care sunt pietre de moara pentru cei ce ne vor urma.

Aici, media isi are rolul ei. Ia lasati-i in pace pe imbecilii care se bat pentru functii si voturi si puneti-le intrebari serioase. O sa vedeti ca sunt pe langa subiect sau ca va vor da raspunsuri debile.

Media greseste intrand intr-un joc pe care nu il poate controla, dar care ii aduce cititori (trafic, publicitate). “Ponta a mai zis despre Basescu ca…”, “Basescu i-a dat replica lui X…” samd.

Guvernul greseste ca nu intelege ca oamenii cu care a lucrat pana acum sunt jenanti. Ati facut ceva ca sa scoateti economia din namol? Da sau nu, fara sofisme inutile.

BNR organizeaza seminarii interesante, dar ineficiente. Ia sa faca o dezbatere despre proiecte de iesire din criza. Pe calcule, pe grafice, pe econometrie, cu invitati de la Finante, Guvern, chiar Presedintie.

Presedintia se lanseaza in scandaluri care nu aduc nimic bun.

Pe scurt, toata lumea face altceva decat trebuie. De aia ne miscam in criza ca un pui decapitat, care moare strigand “sa mor eu daca Basescu nu….”

Faceti un concurs international si aduceti oameni valorosi si cinstiti care pot face ceva, daca sunteti prosti. Or, daca nu sunteti, demonstrati-ne. Glumeam, nu ne asteptam chiar la una ca asta. Nici de la PDL, nici de la PNL, PSD, PC…

PS Nu sunt implicat politic sub nicio forma, ma raportez doar la boala si la medicamentele de care economia asta are nevoie. Orice interpretare partizana a acestui post ii revine cititorului. Multumesc, tocmai ati cititi un disclaimer.:)

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro