Sari direct la conținut

Daniel Constantin (PC): USL va depune motiune de cenzura daca Guvernul isi asuma raspunderea pe comasarea alegerilor

HotNews.ro

Reprezentanţii USL vor decide în şedinţa de luni a uniunii politice ce măsuri vor lua în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de comasare a alegerilor din 2012, varianta cea mai vehiculată fiind depunerea unei moţiuni de cenzură. Coalitia a decis, luni dimineata, sa sprijine proiectul de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor locale si parlamentare simultan, la sfarsitul anului 2012. Potrivit prim-vicepresedintelui PDL Gheorghe Flutur, „Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili in coalitie si forma in care vom promova acest proiect de lege”.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a spus că decizia Guvernului de comasare a alegerilor „este un lucru foarte grav şi un evident atac la adresa democraţiei”: „Vom discuta aceste lucruri şi vom decide, dar mi se pare un lucru incalificabil, am ajuns în situaţia în care la nivel european şi peste tot contează mai puţin starea democraţiei, drepturile omului, contează mai curând dacă ai un deficit bugetar sub 3%. S-a ajuns la nişte lucruri absolut ciudate. Dacă spaţiul de valori european nu mai presupune şi democraţie, alegeri corecte, atunci avem o problemă şi trebuie regândit tot mecanismul acesta de relaţii între putere şi societate”, potrivit Agerpres.

Social-democratul nu a dorit să comenteze propunerea liderului liberal Crin Antonescu ca Opoziţia să recurgă la retragerea în bloc din Parlament: „E nevoie de o analiză foarte atentă pentru a se găsi soluţia cea mai bună, pentru că se pune în discuţie chiar dreptul de vot şi esenţa democraţiei”.

La rândul său, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a spus că după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea Opoziţia va depune moţiune de cenzură, dar că indiferent cum vor fi alegerile, comasate sau separate, USL va câştiga „fără nici un fel de emoţie”.

Despre retragerea din Parlament, Constantin a spus că se va discuta, dar mai există şi alte variante: „Întâi trebuie să le epuizăm pe cele care sunt profund democratice, după care vom vedea şi variantele extreme. Trebuie să ne opunem cu toate forţele la o astfel de măsură care ne va afecta din punct de vedere moral şi din punct de vedere al democraţiei pe care vrem să o apărăm”.

Liberalul Eugen Nicolăescu a spus că această decizie a Coaliţiei „este unul dintre cele mai condamnabile gesturi din punct de vedere democratic”: „A prelungi mandatul aleşilor locali înseamnă să nu respecţi votul popular, a încurca populaţia cu câteva buletine de vot amestecate, locale cu parlamentare, înseamnă să nu respecţi ce spune Convenţia de la Veneţia. Puterea urmăreşte să mai câştige 4-5 mandate în plus prin acest mecanism care va crea probabil şi un fel de a fura mai uşor”.

El a spus că Opoziţia are multe soluţii să se împotrivească acestei decizii iar retragerea din Parlament este o alternativă: „Eu mă gândesc că în această situaţie, când interesele cetăţenilor de reprezentare sunt în joc, poate că ar trebui ca noi, Opoziţia, să ne întoarcem la popor şi să-l întrebăm care este voinţa lui. Putem să facem o strângere de semnături de câteva milioane prin care să arătăm ce vrea poporul”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro