Sari direct la conținut

Basescu catre Tariceanu: Fac un apel public pentru remanierea lui Chiuariu

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a facut vineri seara, inaintea plecarii la Lisabona, un apel public catre premierul Tariceanu sa-l demita pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, inainte ca acesta sa fie pus sub urmarire penala si suspendat din functie. Seful statului a atras atentia ca s-ar ajunge intr-o situatie unica in Europa, aceea in care un ministru al justitiei este trimis in fata procurorilor.Traian Basescu a cerut si remanierea lui Paul Pacuraru, ministrul muncii, pentru care procurorii au cerut urmarirea penala. Basescu a spus ca este dispus sa aiba ” rabdare”.

Presedintele Traian Basescu a facut un apel public la remanierea rapida a celor doi ministri pentru care procurorii au cerut urmarirea penala, in special cea a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu. ” Ar fi rau pentru Romania daca ministrul Justitiei ar fi trimis in fata procurorilor si suspendat din functie. Trebuie sa se faca un gest politic inteligent de remaniere a guvernului si, in special, a ministrului justitiei”, a declarat TraianBasescu inaintea plecarii la Lisabona.” In orice tara din lume, trimiterea ministrului justitiei in fata procurorilor inseamna falimentul sistemului de justitie”.

Seful statului a atras atentia ca Romania se afla in atentia Comisiei Europene si e in pericol sa primesca clauza de salvgardare, iar un ministru al justitiei suspendat si trimis in fata procurorilor, ar pune tara intr-o situatie si mai neplacuta. Traian Basescu a precizat ca este „mai ingrijorat” de situatia ministrului Chiuariu decit de cea a lui Paul Pacuraru, ministrul muncii, pentru care procurorii au cerut deasemenea inceperea urmaririi penale.

In final, presedintele Basescu a spus ca este dispus sa aiba „rabadare” daca ar fi convins ca remanierea se va produce. ” E altceva sa semnezi avizul de incepere a urmaririi penale pentru un ministru care nu mai este in functie si alta pentru unul care este”, a adaugat Basescu.

Reamintim ca in data de 29 noiembrie, seful statului i-a trimis scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu prin care i-a cerut sa remanieze guvernul si sa-i demita pe ministrii Chiuariu si Pacuraru, impotriva carora s-a cerut urmarirea penala. Replica premierului a venit in 4 decembrie, tot prin intermediul unei scrisori, in care se se spune ca nu intentioneaza sa-i demita pe cei doi.

Ministrul Tudor Chiuariu a spus ca s-ar putea sa-si dea demisia si ca l-a informat in acest sens pe premier, declarind insa ca mai are de terminat citeva proiecte. In tot cazul, motivul invocat de Chiuariu nu este legat de faptul ca ar putea fi pus sub urmarire penala in urmatoarele citeva zile, ci de legea ANI.

Saptamina aceasta, Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivatia la decizia referitoare la Ordonanta prin care ministrul Chiuariu a desfiintat Comisia prezidentiala care aviza urmarirea penala a ministrilor, precizind ca aceasta este neconstitutionala deoarece restringe drepturile presedintelui de a cere urmarirea penala a membrilor guvernului.

In urma acestei decizii, presedintele Traian Basescu este singurul care poate cere urmarirea penala, orice fel de comisie fiind desfiintata. Pina in acest moment insa, din motive destul de obscure, Monitorul Oficial nu a publicat decizia Curtii, presedintele fiind astfel obligat sa amine cererea urmaririi penale. Potrivit anumitor informatii, publicarea in Monitorul Oficial ar putea avea loc luni, iar declaratia lui Basescu doin seara de vineri poate fi considerata ca un ultim avertisment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro