Sari direct la conținut

Monica Iacob Ridzi le cere parlamentarilor sa nu voteze raportul Comisiei care propune inceperea urmaririi penale impotriva sa

HotNews.ro

Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, le-a cerut luni deputatilor sa nu voteze Raportul Comisiei juridice care recomanda urmarirea sa penala, pentru a nu legitima paralelismul dintre o comisie parlamentara si o ancheta penala si pentru a nu face un abuz, relateaza NewsIn.

  • „Va cer sa nu votati raportul Comisiei de ancheta, in caz contrar ati legitima, asa cum si Comisia juridica prin votul sau consultativ incearca sa va determine sa faceti, un abuz, ati da valoare unui act nul de drept si ati genera consecinte nule din punct de vedere juridic. A nu vota sau a da un vot negativ inseamna a reda Parlamentului imaginea de garant al respectarii principiilor constitutionale intr-un stat de drept”, a pledat Ridzi, in plen, la inceputul dezbaterii pe marginea Raportului Comisiei juridice cu privire la inceperea urmaririi penale impotriva sa.

Fostul ministru a rostit in fata Parlamentului un discurs lung, incheiat cu huiduieli din partea colegilor parlamentari prezenti la sedinta de plen, in care si-a sustinut nevinovatia si a condamnat atitudinea membrilor Comisiei de ancheta care a cercetat cheltuirea de catre Ministerul Tineretului a banilor pentru organizarea Zilei Tineretului.

Ridzi a aratat ca in urma cu peste doua luni, pe 27 iulie 2009, a cerut in fata plenului aprobarea ridicarii imunitatii sale parlamentare pentru a nu bloca ancheta procurorilor in legatura cu actiunea desfasurata de MTS la 2 mai 2009 – Ziua Tineretului.

  • „V-am cerut atunci sa luati aceasta decizie din respect pentru institutiile judiciare ale statului si din respect pentru principiul fundamental al statului de drept, acela al separatiei puterilor. Apreciam si atunci si consider si astazi ca activitatea justitiei nu trebuie ingradita in niciun mod, nici prin exceptii procedurale nefondate, nici prin intrepretari nelegale ale legii, nici prin comisii parlamentare paralele si nici prin trasarea unor linii directoare procurorilor sau judecatorilor”, a spus fostul ministru.

Ridzi a aratat ca pentru actiunile din 2 mai doar procurorii sunt cei care pot face incadrari juridice si dispune trimiterea in judecata sau scoaterea sa de sub urmarire penala.

  • „Este inacceptabil si profund abuziv ca o comisie parlamentara de ancheta sa se suprapuna pe activitatea procurorilor. Este inadmisibil ca o Comisie parlamentara sa faca audieri paralele, sa ridice documente, sa ceara explicatii, sa puna verdicte si sa stabileasca incadrari juridice si in aceasta maniera de a proceda maine-poimaine vom avea comisii de ancheta care vor trasa condamnari, vor face aprecieri asupra trimiterilor in judecata sau mai grav, vor stabili pedepse si moduri de executare a pedepselor”, a subliniat fostul ministru democrat-liberal.

Votul final pentru raportul Comisiei juridice se va da in plenul de marti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro