Sari direct la conținut

Acuzatii grave intr-o scoala din Petresti

Monitorul de Alba

Profesoara isi sustine acuzatiile spunind ca trei dintre elevii de la clasa la care este diriginte au trecut prin aceasta situatie. Unii dintre copii ii dau dreptate femeii si declara ca directorul scolii ii ameninta si ii trateaza foarte urit.

In replica, seful unitatii spune ca a cerut acele declaratii pentru ca dorea doar sa aiba o evidenta a numarului de copii care se prezinta la examen si ca atitudinea sa este una normala, caracterizata aberant numai de catre cei care iI urasc. Cert este ca la Petresti oamenii s-au impartit in doua tabere, una care o sustine pe profesoara acuzatoare, alta care o condamna pentru sesizari.

Situatia se regaseste si in unitate, unde profesorii se cearta in cancelarie ca la tribunal, iar copiii au ajuns sa strige pe strazi: “Greva. Greva”.

“Domnul director ne ameninta”

Sub protectia anonimatului, doi dintre elevi au acceptat sa povesteasca tratamentul la care sint supusi dar au fost intrerupti de cel pe care il acuzau. “Am semnat asta ca sa nu ma duc, dar nu mai imi amintesc cine m-a pus”, a declarat unul dintre ei, uitind restul povestii cind in sala a intrat directorul. Celalalt a fost un pic mai curajos. “Ne ameninta.

Nu ne lasa sa dam la capacitate. Ne spune toate vorbele urite. Ne tot ameninta ca nu ne da fise de inscriere. Vorbeste urit, nu ne baga in seama ne zice ca: “Du-te dracului, du-te acolo si dincolo si asa…”, a povestit un alt elev. Firul declaratiei s-a rupt brusc.

“Domnule draga opriti, opriti ca vine domnu’ director!”, a mai apucat sa adauge inainte de a o rupe la fuga spre scoala. Cei care au fost mai lenti au fost taxati imediat. “Voi ce cautati aici? Ia intrati in scoala. Cine v-o scos pe voi afara?”, a tunat Vasile Bitiu seful unitatii scolare din Petresti.

Alba-neagra cu viitorul copiilor

Situatia este inacceptabila, in opinia profesoarei care a sesizat si Inspectoratul Scolar. Ea este decisa sa isi apere elevii, indiferent de consecinte. “Mi-au spus copiii ca au fost adusi aici, in directiune – este vorba despre trei dintre elevii mei – si li s-a spus sa dea aceasta declaratie, care nu mi se pare normala.

Este vorba despre o declaratie cum ca nu merg la capacitate si li s-a promis ca daca fac asta vor fi trecuti la obiectele la care, eventual au corijente. Eu cred ca este adevarat ceea ce mi-au spus copiii”, a declarat Alexandrina Gyolay, profesoara acuzatoare.

“Nu i-o obligat nimeni sa dea declaratii. Deci din totalul de 61 de copii din clasa a VIII a, 9 elevi au dat declaratie. In scoala exista un regulament de ordine interioara, pe care, daca copiii il incalca, este normal sa fie luate masuri”, sustine insa directorul Scolii din Petresti, Vasile Bitiu.

Situatia tensionata de la scoala din Petresti a degenerat, iar oamenii din sat sint acum nemultumiti de toti profesorii. “Toti cei care nu sint in Spania, la capsuni, sint profesori aici, in Petresti”, a aruncat suparata peste umar una dintre mamele venita sa isi ia copilul acasa.

S-a ajuns la acuzatii grave

Scandalul a degenerat rapid si, in scurt timp, sala profesorala rasuna de strigate si acuzatii grele. “Sint minciuni sfruntate. Mintiti cu nerusinare. Nu e adevarat nimic din ceea ce spuneti”, striga de la un capat al salii profesoara. “Sint acuzatii venite din partea unora dintre cei care nu ma suporta.

Dinsa a fost acuzata si de parinti ca si-a batut joc de un copil ce voia sa intre la Liceul Militar. De acolo i se trage. Oricum de cind a venit in scoala a avut o atitudine gresita si nu s-a implicat”, zboara acuzatiile din cealalta parte unde sta directorul.

Povestea sefului institutiei este oarecum sustinuta si de Inspectoratul Scolar Judetean, care desfasoara in aceste zile doua anchete interne la scoala din Petresti. “Exista 7 elevi care sint corijenti, un elev care este repetent si un elev care a promovat deci putea sa dea testele nationale.

Dar domnul director, sesizind ca acesti elevi nu vor sa semneze fisele pentru inscriere le-a cerut o explicatie. Elevii au declarat ca nu vor sa sustina testele nationale. In principiu, cei care la ora actuala sint corigenti si repetentul nici nu puteau sa sustina examenele, dar ei puteau fi inscrisi. Dar la momentul respectiv nu se stia situatia lor exacta.

Din punct de vedere al institutiei noastre, consideram ca totusi domnul director nu a procedat gresit pentru ca a cerut doar o justificare din partea elevilor pentru a sti de ce acestia nu vor sa semneze fisa respectiva. In rest, in cadrul scolii se desfasoara o ancheta pentru stabilirea situatiei exacte si luarea masurilor corespunzatoare”, a declarat Inspector Scolar Adjunct, Marcel Stan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro