Sari direct la conținut

PNL si PD se lupta pe voturile studentilor

Ziua de Cluj

La alegerile pentru Parlamentul European, studentii de la UBB ar vota cu PNL (28,9%) si PD (19,5%), dar nu cu Alianta DA (0,35%). UDMR e peste PSD.

La sediul British Council a fost lansat, ieri, volumul “Perceptii si atitudini ale studentilor Universitatii «Babes-Bolyai» (UBB) fata de Uniunea Europeana”. Componenta politica a studiului efectuat arata ca voturile studentilor din UBB se indreapta, intr-o proportie insemnata, catre liberali si democrati, iar PSD este depasit clar de UDMR.

Interesul studentilor fata de viata politica este destul de ridicat, 49,3% dintre acestia declarandu-se interesati in acest domeniu, insa un procent aproape la fel de mare, 48,3%, este dezinteresat de acest aspect.

In cazul alegerilor pentru Parlamentul European, formatiunea care se bucura de cel mai mare suport din partea studentilor de la UBB este Partidul National Liberal (28,9%), urmat de Partidul Democrat, cu 19,5%, si de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, cu 12,4%. Fostul partid de guvernamant, PSD, este agreat doar de 7,3% dintre repondenti.

Social-democratii sunt urmati de PRM (2,1%) si PNG (1,9%). PPCD/PNTCD ar primi 1,2% din voturile studentilor UBB, iar conservatorii ar avea succes la doar 0,5% dintre cei intervievati.

De remarcat ca doar 0,35% dintre subiectii studiului sociologic ar vota cu Alianta DA PNL-PD. in plus, 23,7% dintre studenti au declarat ca nu voteaza sau nu s-au decis inca. in timpul studiului a fost, de altfel, evidenta perceptia studentilor legata de participarea pe liste separate a celor doua partide care alcatuiesc Alianta DA in euroalegeri.

“Trebuie mentionat faptul ca sondajul a fost efectuat in perioada mai-noiembrie 2006, inaintea conflictului iscat intre presedintele Basescu si premierul Calin Popesu-Tariceanu, iar datele au suferit de atunci, cu siguranta, modificari substantiale”, afirma profesorul Michael Shafir.

Cercetarea sociologica a fost efectuata pe un esantion de 601 studenti (forma de invatamant – zi, nivel – licenta) selectati din totalul de 31.552 de studenti. Din cei 601 intervievati, 82% invata la linia romana, 13% la linia maghiara si 4,5% la liniile germana si engleza.

“Studiul este menit sa scoata in evidenta profilul academic, stiintific, social, dar si politic al studentilor de la UBB. Universitatea moderna nu poate functiona fara cercetarea sociologica. Ar trebui ca un astfel de studiu sa fie realizat mai des, macar o data la doi ani”, a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia.

“Volumul de fata este o lucrare foarte serioasa, insa are un neajuns. Ca orice sondaj, ea nu face altceva decat sa fotografieze o situatie existenta la un moment dat”, sustine prof. dr. Michael Shafir.

Studentii, euro-pozitivi

Potrivit studiului, studentii UBB sunt, in marea lor parte (66%), favorabili integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE), doar 9% dintre repondenti dand acestei actiuni o conotatie negativa. Ponderea euro-scepticilor este mai mare in randul studentilor de la linia maghiara, 14%, fata de 8% dintre studentii de la linia romana.

“Acest fenomen poate fi explicat prin faptul ca studentii maghiari au legaturi stranse cu persoane din Ungaria, care este cel mai euro-sceptic stat al UE, si sunt mai la curent cu problemele existente in tara vecina”, sustine Cristian Parvulescu.

In privinta elementelor cu care poate fi asociata UE, studentii au indicat, in proportie de 79%, libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in UE, 54% au nominalizat prosperitatea economica, iar 34% diversitatea culturala.

Daca ar fi fost cazul organizarii unui referendum in ceea ce priveste integrarea Romaniei in UE, 82% dintre studenti ar fi votat in favoarea acesteia, iar 11% ar fi fost impotriva.

Venituri asigurate de parinti

Majoritatea studentilor UBB provin din mediul urban (85,6%) si din categoriile cu un nivel de scolaritate mediu si superior, conform studiului realizat. Un aspect interesant este faptul ca Universitatea este puternic feminizata, 66% dintre studenti fiind de sex feminin, acest aspect putand fi explicat si prin prezenta foarte mare a facultatilor cu profil umanist.

Sub aspect financiar, doar 11,6% dintre studenti isi castiga banii avand un loc de munca, majoritatea lor (88,9%) declarand ca banii provin de la parinti, iar 27,2% ca primesc burse. Media lunara a banilor de buzunar ai studentilor se situeaza la valoarea de 214 lei, adica 61 de euro, peste cheltuielile de baza pentru cazare si masa.

Cei care provin din mediul urban dispun de 228 de lei, in timp ce cei din mediul rural beneficiaza de doar 174 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro