Sari direct la conținut

Universitatea de Vest Timisoara, aparata in Justitie de magistratii doctoranzi ai institutiei

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Aberatiile Justitiei romanesti ies la iveala si in cazul celor cinci profesori care au dat in judecata Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) pentru a-si recupera banii pentru cercetarea stiintifica pe care au facut-o timp de peste un an cate patru ore pe saptamana. Desi aveau aceeasi avocati, trei dintre cadrele universitare au primit castig de cauza, iar ceilalti doi nu.

Situatia se explica prin faptul ca profesorii au fost repartizati la complete diferite de judecata, iar “ghinionistii” au ajuns “pe mana” unui judecator care isi pregateste doctoratul la UVT.

Acum doi ani, rectorul institutiei de invatamant superior, Ioan Mihai, a obligat cadrele didactice care nu fac cercetare stiintifica sustinuta prin granturi acordate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) sa presteze patru ore suplimentare pe saptamana peste norma maxima.

Acestea erau tinute fara nici a fi platite, in conditiile in care pentru unii dintre profesori cele patru ore in plus reprezentau aproape jumatate din norma didactica.

O parte a profesorilor s-au revoltat insa, acuzand facultatea de abuz, dar pentru ca rectorul nu a schimbat hotararea, s-a ajuns in instanta. La finele anului trecut, universitarii Iancu Lucica, Marcel Tolcea, Gheorghe Clitan, Vasile Docea si Daniel Vighi au dat in judecata UVT.

Practica judiciara neunitara

Cei cinci au apelat la aceeasi firma de avocatura, “Valentin&Asociatii”, dar repartizarea dosarelor s-a facut la doua complete. In timp ce cazurile lui Marcel Tolcea, Daniel Vighi si Iancu Lucica au ajuns la judecatorul Liliana Petrovan, actiunile celorlalti doi profesori, Vasile Docea si Gheorghe Clitan, au fost judecate de un complet condus de magistratul Maria Belicariu.

Dupa anuntarea demersului in instanta, avocatii Valentin Constantin si Alin Speriusi, cadre didactice la Facultatea de Drept, au fost chemati la Comisia de Etica a UVT, a caror membri le-au atras atentia ca s-ar afla intr-un conflict de interese.

Gestul a fost catalogat de cei cinci protestatari drept un abuz al conducerii institutiei de invatamant superior, care ar fi incercat, astfel, sa-i intimideze.

Impotriva avocatilor nu a fost luata nici o masura, asa ca procesul a continuat. Vestea buna a venit in data de 28 noiembrie 2006, cand judecatorul Liliana Petrovan le-a dat castig de cauza profesorilor Daniel Vighi, Marcel Tolcea si Iancu Lucica, insa universitatea a declarat recurs.

Avocatii au atasat solutia favorabila si pentru infatisarea la cel de-al doilea complet, care avea sa aiba loc a doua zi. In 29 noiembrie, insa – surpriza – completul condus de Maria Belicariu a respins actiunile formulate de Gheorghe Clitan si Vasile Docea, chiar daca actele si speta erau aceleasi.

Dupa sentinta nefavorabila, Vasile Docea a cerut UVT sa ii comunice daca judecatorul Maria Belicariu are vreo legatura cu institutia de invatamant, iar banuielile acestuia s-au adeverit. Conform unei adrese a universitatii, remisa profesorului, rezulta ca “Maria Belicariu este doctoranda in cadrul institutiei, fiind inmatriculata la 01.11.2005 in Drept”.

Docea sustine ca au fost judecati de o doctoranda a universitatii, “o persoana care ar avea ceva de obtinut in urma solutiei pe care a dat-o”. acestui caz”. Cei doi “ghinionisti” au facut recurs si doresc ca acesta sa nu se judece la Timisoara, pentru ca magistratii de aici au legaturi cu UVT.

In schimb, Tolcea, Vighi si Lucica trebuie sa primeasca, din partea UVT, drept despagubiri, 70.000 lei noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro