Sari direct la conținut

Legea bunului plac la Nicolae Balcescu

Gazeta de Bacau

Primarul comunei Nicolae Balcescu, Francisc Tancau, este acuzat ca s-ar comporta ca un adevarat despot in localitate. Conform numeroaselor sesizari trimise catre Parchet, Prefectura si Politie, de catre un membru al consiliului local, edilul pare ca ar fi lasat deoparte legea, considerind ca o data ales, nimeni nu ii mai poate sta in cale.

Pe mesele autoritatilor stau degeaba dosare cu acuzatii de fals, incompatibilitate si asa mai departe, dar deocamdata nicio solutie nu a fost data, pro sau contra, celor ce ii stau impotriva lui Francisc Tancau.

In sarcina primarului din Nicolae Balcescu, Francisc Tancau, par a cadea toate problemele legate de gestionarea fondurilor comunei. Doar ca in timp, asa cum reiese dintr-o serie de acte care au ajuns in fata tuturor autoritatilor judetene, situatia a devenit din ce in ce mai alambicata, iar salturile peste legalitate au ajuns un fel de constante ale administratiei locale din comuna.

In plingerea inaintata catre Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau in decembrie 2005, consilierul local Venu Negru arata ca „domnul primar lucreaza ca pe o mosie proprie, fara a tine cont de hotaririle Consiliului Local, iar in anumite situatii favorizeaza pe unii consilieri pentru a obtine majoritatea in luarea unor decizii”.

In sprijinul acestor afirmatii, consilierul PD aduce o serie de documente care arata ca exista probleme in administratia locala.

Unde e docomentu’?

In anul 2005, Consiliul Local al comunei Nicolae Balcescu a adoptat o hotarire pornita de la un proiect al primarului Francisc Tancau, prin care a fost aprobata documentatia pentru ranforsarea si modernizarea drumului comunal care leaga Nicolae Balcescu de Valea Seaca. Pina aici, nimic iesit din comun.

Doar ca hotarirea respectiva, asa cum apare in arhivele Consiliului, are un articol unic, in care sunt pomeniti 3.100 m de drum care trebuie pus la punct. Datele sunt insa diferite de cele ce apar pe actul cu acelasi numar inaintat Prefecturii Bacau, diferenta fiind de aproximativ 400 m, care au „iesit” din calcul.

Hirtia de la Prefectura are doua articole, nu unul singur, si aduce in discutie repararea a 3.500 m drum comunal.

Absolut fenomenal este faptul ca raportul de avizare al comisiei de specialitate din comuna nu contine nicio semnatura, desi pe lista apar numele a nu mai putin de 7 consilieri locali.

Intrebat de aceasta neconcordanta, primarul Francisc Tancau a evitat un raspuns la obiect, el afirmind doar ca pentru efectuarea lucrarilor a fost organizata o licitatie la care au participat 4 firme, pretul cel mai mare fiind de 22 miliarde, iar cel mai mic de 12 miliarde de lei.

In ceea ce priveste faptul ca exista doua documente cu acelasi numar, privind aceeasi problema, dar care contin informatii diferite, primarul nu a dat nicio declaratie.

Angajari ilegale

Tot la Primaria din Nicolae Balcescu au fost facute imediat dupa alegeri o serie de angajari care nu au nimic in comun cu legislatia in vigoare. Astfel, trei dintre membrii Consiliului Local, si anume Bora Mihai, Antal Dumitru si Moraru Traian, au rasarit pe statele de plata ale Primariei ca simpli muncitori necalificati.

Trebusoara asta este total in neconcordanta cu prevederile legale, care sustin sus si tare ca este mama incompatibilitatii intre statutul de ales local si functia de angajat al institutiei publice, in cazul nostru, Primaria Nicolae Balcescu.

Cu greu, in cele din urma, contractele celor trei au fost desfacute, dar banii dati au ramas dati. Edilul local considera ca angajarile nu au nicio treaba cu el, fiind angajati de adjunctul sau, prin intermediul Oficiului pentru Fortele de Munca.

In cazul acesta, adjunctul lui Francisc Tancau a reusit si performanta de a-si schimba numele si functia, pentru ca toate cele trei contracte de angajare poarta parafa Primariei si semnatura mai-marelui peste Nicolae Balcescu. Si chiar daca angajarile au fost facute pe o perioada determinata, asta tot incompatibilitate se cheama.

Sportul din soba

Probabil cele mai mari probleme din ultima vreme de la primaria din Nicolae Balcescu tin de modul in care au fost dezafectate o serie de bunuri ale fostului Camin Cultural si ale cladirii Primariei. Cu ocazia lucrarilor de reamenajare a locatiilor amintite, au fost demolate peste 20 de sobe din teracota, care au fost scoase la mezat pe bucati.

Pe linga sobe, au mai fost vindute la fier vechi si o serie de calorifere care au fost dezafectate. Banii rezultati din valorificarea bunurilor au fost dati consilierului local Leon Budau, in vederea sprijinirii activitatilor sportive din comuna.

Chitantele pentru sumele astfel obtinute nu au niciun numar de inregistrare si nicio stampila a primariei, ci doar semnaturi simple care atesta predarea-primirea banilor.

In privinta acestei sponsorizari a fost sesizata si Politia, care a constatat ca „materialele ramase intacte dupa efectuarea lucrarilor de modernizare (placi de teracota si calorifere) au fost valorificate, pe baza de anunt, cetatenilor doritori din comuna, iar banii proveniti au fost dirijati catre activitati sportive, cu acordul consilierilor dat in sedinta de Consiliu Local din

15.07.2004. In acest sens, domnul consilier Budau Petrea Leon, presedinte al Asociatiei Sportive Nicolae Balcescu, a prezentat chitante justificative privind cheltuirea acestor bani in interesul Asociatiei”. Aceste lucruri au fost comunicate la data de 10 octombrie 2005.

In ianuarie 2006, primarul emite doua acte prin care confirma faptul ca nu exista nicio hotarire a consiliului local privind infiintarea asociatiei sportive Nicolae Balcescu si, mai mult, nu exista nicio dispozitie prin care sa fi fost convocata vreo sedinta de consiliu pentru data de 15.07.2004.

Prin urmare, ori Politia a fost indusa in eroare, ori actele privind alocarea de fonduri pentru sportivii din Balcescu nu sunt facute publice.

Sabotarea concurentei

Consilierul Venu Negru se considera sicanat de primarul Francisc Tancau care, vazind ca nu ii sunt agreate metodele de pastorire a comunei, a decis sa inainteze o plingere penala pentru a-l acuza pe colegul sau de furtul unui geam tip termopan.

Similitudinile merg pina la nivel inalt, fiind bine cunoscut cazul unui fost si actual inalt demnitar care se plimba mereu pe la DNA cu termopanele in brate. Dar situatia de la Nicolae Balcescu este mult mai clara decit cea a fostului premier.

Venu Negru este de parere ca totul nu este altceva decit o manevra de-a primarului, care este decis sa faca tot posibilul pentru a-si pazi afacerile derulate in comuna. Mai mult, consilierul considera ca niciunii dintre angajatii Politiei nu sunt departe de afacerile lui Francisc Tancau. Cel putin daca nu sunt direct implicati, macar stiu sa inchida ochii fata de conducerea comunei.

In sesizarea inaintata comandantului Politiei bacauane, cel acuzat de furt arata ca agentul de politie din comuna continua cercetarile desi dupa deplasarea la fata locului acuzatiile au fost infirmate.

Concluzia la care a ajuns consilierul Negru este ca, de fapt, in chestiune sunt implicate presiunile politice exercitate de Francisc Tancau sau ale unor grupuri de interese ale caror afaceri in zona Balcescu ar fi periclitate de o eventuala schimbare a capului administratiei publice.

Autoritatile nu au facut mai nimic

Atit Prefectura, cit si Parchetul si Politia au stat cu miinile in sin vizavi de situatia de la Nicolae Balcescu. Catre toate cele trei institutii au fost trimise dosare continind modul de gestionare a fondurilor din bugetul local, precum si sicanele la adresa adversarilor din Consiliul Local al caror artizan este primarul Francisc Tancau.

Cu toate acestea, in afara de citeva raspunsuri lapidare, nimic concret nu a fost intreprins. Parchetul sustine ca dosarele sunt in cercetare la Politie, Politia spune ca mai are de lucru, iar Prefectura ridica din umeri si asteapta sa vada ce fac ceilalti. Situatia este trasa de par zi dupa zi, pina cind una dintre cele doua parti poate va ceda si va scuti autoritatile de inutile batai de cap.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro