Sari direct la conținut

Scenariu paranoic

Monitorul de Sibiu

Scandalul dintre Mihai Arba si SC Horticola International are radacini nebanuite, alimentate de paranoia unui om care a trait multi ani in mijlocul unor securisti care au facut politie politica in Sibiu.

Pretinzind ca este persecutat politic si economic, Mihai Arba a ajuns sa solicite azil statului ungar. Si pentru a parea credibil, a regizat un scandal cu o firma puternica. Scenariul este demn de practicile specifice vechii securitati.

Cuibul securistilor

Mihai Arba a gasit solutia de a iesi din scandalul cu SC Horticola International, pe care l-a declansat in urma cu doua saptamini. A parcelat terenul pe care il detinea in incinta fermei pomicole si l-a vindut. Cele 2,7 hectare au, acum, 12 proprietari.

Printre ei se numara fosti ofiteri de securitate in perioada comunista, colegi cu tatal lui Mihai Arba. Unul dintre ei este Nicolae Hau, fost colonel al Securitatii, care lucreaza, acum, la firma lui Mihai Arba. In mijlocul fermei pomicole de la Viile Sibiului s-a nascut, astfel, un cuib al securistilor.

„Persecutat politic si economic”

Mihai Arba nu este nicidecum o victima. Se pare ca actiunile sale impotriva SC Horticola International fac parte dintr-un scenariu bine elaborat, menit sa-l arunce pe Arba intr-un scandal mediatizat. Surse apropiate familiei Arba sustin ca acesta ar fi solicitat azil statului ungar. Mihai Arba si-ar fi motivat cererea argumentind ca este persecutat politic si economic in Romania.

Pentru a demonstra ca este asa, Mihai Arba a declansat scandalul terenului detinut in incinta fermei pomicole de la Viile Sibiului, in care s-a declarat victima a abuzurilor conducerii fermei. Aceleasi surse afirma ca Arba ar fi obtinut statutul solicitat.

Blocarea drumului

Picatura care a umplut paharul nemultumirilor conducerii fermei a fost gardul de plasa pe care Arba l-a ridicat in jurul terenului sau, blocind drumul public. „Domnul Arba si-a imprejmuit terenul si a blocat si drumul public de la marginea terenului fermei, amplasat in incinta fermei.

Problema e ca drumul respectiv, inregistrat in teritoriul cadastral al localitatii Sura Mare cu numarul 2129, este un drum cu destinatie publica. Deci, ceea ce a facut domnul Arba este ilegal”, afirma conducerea SC Horticola International.

Lucrari ilegale

Gardul pe care l-au ridicat muncitorii pusi de Mihai Arba a rapit conducerii fermei orice posibilitate sau alternativa de a-si mai lucra terenul. „Pe linga faptul ca gardul ne impiedica sa mai trecem pe parcela cumparata de Mihai Arba, care taie terenul nostru de-a curmezisul si perpendicular pe lucrarile antierozionale, acum nu mai putem trece nici pe drumul public situat pe teritoriul fermei.

Asta inseamna ca noi nu vom mai putea nici macar sa ne asiguram paza culturii, deoarece paznicul nu mai poate trece pe acolo. Va trebui, eventual, sa ocoleasca foarte mult pentru a trece de pe o parte a terenului fermei, pe cealalta. Si aici nu e vorba numai de noi. Nici ceilalti oameni care au terenuri in zona nu mai pot trece pe acel drum care, desi este unul public, a fost blocat de gardul domnului Arba”, sustine conducerea fermei.

Avertizati

Noii proprietari sint avertizati sa tina cont de lege. „Oamenii care cumpara teren in livada, conform modificarilor legii nr. 18/1991, nu vor putea face nici un fel de constructii pe acest teren. Deci, atragem atentia si persoanelor care pretind ca au cumparat bucati din parcela lui Mihai Arba ca nu se vor putea folosi de acel teren pentru a construi ceva, dar nici nu vor putea lucra pomii de acolo, in conditiile in care gardul blocheaza accesul”, avertizeaza conducerea fermei de la Viile Sibiului.

Autorizatia incalca legea

Totul a pornit de la o autorizatie de constructie data de Primaria din Sura Mare, care contravine articolului 4, litera A din Legea 50/1991, potrivit caruia autorizatiile de construire se emit de presedintii consiliilor judetene, cu avizul primariilor pentru lucrarile care se executa in extravilanul comunelor.

Aceasta autorizatie, cu nr. 35/21.06.2006 contravine si Legii nr. 18, din februarie 1991, actualizata pina in iulie 2005, si care prevede, la Articolul 92, aliniatul 1, ca „Amplasarea constuctiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan de clasa I si a II-a de calitate, pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, precum si pe cele plantate cu vii si livezi, parcuri nationale, rezervatii, monumente, ansambluri arheologice si istorice este interzisa”.

Efect incredibil

Este, totusi, incredibil cum un singur om reuseste sa provoace atitea pagube unei societati puternice, al carei actionar este unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri locali. SC Horticola International are 250 de angajati. Conducerea fermei s-a adresat Parchetului, Prefecturii si Consiliului Judetean Sibiu, cerind anularea autorizatiei de construire eliberata in mod ilegal, in baza Legii 50/1991, de primarul din Sura Mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro