Sari direct la conținut

CJ anesteziaza o afacere de 5 milioane de euro

Ziua de Cluj

Liderii societatii rivale, Scandia Imagistica, spun ca au intocmit in numele CJ, inainte de licitatie, actele de intabulare, pe cheltuiala proprie.Chiar daca a depus o garantie de 80.000 de euro, societatea Medinst Diagnostic Romano-German din Bucuresti nu a apucat sa intre in posesia terenului din curtea Spitalului de Neurochirurgie, pe care l-a concesionat

Consiliul Judetean in vederea realizarii unui Centru de Imagistica. Licitatia a avut loc la inceputul lunii aprilie, iar reprezentantul Medinst, medicul Mircea Medrea, recunoaste ca nu poate sa-si demareze investitia pentru ca, paradoxal, nici acum nu a primit terenul de la Consiliul Judetean. Nu stiu ce s-a intamplat.

Am inteles ca sunt probleme la Cartea Funciara si ca de aici si blocajul, declara Mircea Medrea. Acesta si-a exprimat temerea ca iarna va ingreuna si mai mult demersul sau. Am pierdut deja mai bine de trei luni. Noi am angajat arhitectii pentru realizarea proiectului, insa pana nu avem terenul nu putem face nimic.

Or, interesul Medinst este acela de a respecta niste termene pe care, pana la urma, tot Consiliul Judetean le-a impus prin contract, a adaugat Medrea. De cealalta parte, reprezentantii Consiliului Judetean spun ca pana saptamana viitoare lucrurile se vor rezolva. Sunt niste proceduri notariale care necesita timp.

Acum se realizeaza o expertiza tehnica si juridica pentru terenul in cauza, imediat ce aceasta se va finaliza Medinst va putea sa intre in posesia terenului, a declarat directorul juridic al CJ, Lucia Todoran.

De ce probleme tocmai la Neurochirurgie

Consiliul Judetean a mai concesionat si alte terenuri care, prin acte, nu-i apartineau direct. De exemplu, situatia concesionarii terenului de la Spitalul Leon Daniello. Nici aici si nici in alte situatii, cand s-a pus problema trecerii terenului din proprietatea CJ in posesia investitorului care a castigat licitatia, nu s-au ivit probleme, si nici intarzieri.

Cum de acest lucru se intampla in cazul investitiei de la Neurochirurgie, este o intrebare la care reprezentantii CJ au ocolit raspunsul. Chiar am vorbit cu reprezentantul Directiei Juridice si mi s-a spus ca documentatia pentru Cartea Funciara a fost data in lucru si ca in curand ar urma sa se finalizeze.

Mai multe chiar nu stiu, eu nu am facut parte din Comisia de Licitatie, a declarat secretarul general al CJ, Mariuca Pop. Ea ne-a indicat sa vorbim din nou cu Lucia Todoran. Aceasta, pentru ca se afla in concediu, a spus ca nu poate oferi mai multe informatii, dar ca procedura este in curs de finalizare.

Trebuie precizat ca CJ a intrat in posesia unor terenuri ale spitalelor printr-o Hotarare Guvernamentala care prevedea ca administratiile locale sa preia o parte din sarcinile administrativ-financiare ale Ministerului Sanatatii de la nivel local.

CJ a decis sa valorifice terenurile libere, insa, in acte, proprietarul acestor terenuri a ramas Statul Roman, prin Ministerul Sanatatii. CJ nu este proprietar tabulat pe aceste terenuri.

Este nevoie de o oarecare procedura pana cand CJ devine proprietar cu acte in regula, astfel incat sa poata da mai departe terenul pentru realizarea unor investitii, a spus si directorul economic al CJ, Petru Malai.

Inainte de licitatie, societatea concurenta face treaba CJ

Societatea Scandia Imagistica, cu sediul in Norvegia, a participat la randul sau la licitatia privind concesionarea terenului de la Neurochirurgie. De altfel, CJ se afla si la ora actuala in proces cu aceasta societate privind modul in care s-a derulat licitatia.

Interesant este faptul ca avocatul Scandia, Razvan Gavra, spune ca initial societatea pe care o reprezinta ar fi demarat acest proiect. Scandia a negociat cu CJ inca de la inceput. A identificat terenul, a angajat masuratorile astfel incat sa aiba certitudinea ca proiectul este viabil.

S-au facut inclusiv dezmembrarea terenului si actele de proprietate, totul in numele CJ, dar pe cheltuiala societatii, a recunoscut Gavra.

El a mai spus ca reprezentantii societ`]ii isi imaginau ca in urma acestui demers vor putea castiga terenul prin atribuire directa, dat fiind faptul ca era vorba despre realizarea unui proiect de interes public, acceptat initial de CJ. Intre timp a aparut interesul cuiva, probabil.

Ceea ce stiu este faptul ca ni s-a impus o asociere cu CJ pe care Scandia a refuzat-o pentru ca in acest ritm proiectul s-ar fi prelungit peste masura din pricina birocratiei, a explicat Gavra. Scandia s-a prezentat, totusi, la licitatie, avand speranta ca va castiga.

Aveam proiectul cel mai bun, pentru ca noi l-am initiat, era normal sa contestam rezultatul licitatiei, a spus

Gavra. CJ se intoarce pe urmele Scandia

CJ se incapataneaza sa reia pasii facuti de Scandia Imagistica in numele institutiei, legat de intabularea terenului. Toate actele sunt facute in numele CJ. Intabularea si dezmembrarea terenului, masuratori, totul.

Am chiar si un extras de Carte Funciara pe care vi-l pot arata si care atesta foarte clar ca proprietar a devenit Consiliul Judetean, a spus Gavra. El a marturisit ca nu pricepe cum CJ reia de la inceput intregul demers. Daca veti consulta actele lor, veti vedea ca figureaza ca proprietari.

Singura neconcordanta se leaga de faptul ca acest lucru s-a facut pe banii Scandia. Noi, si daca am vrea, nu putem anula acele acte. Repet, totul s-a facut in numele CJ, a mai precizat avocatul Scandia.

Arhitectul judetului, Radu Spanu, spune, in schimb, ca decizia de a solutiona formalitatile legate de intabularea si dezmembrarea terenului a apartinut strict societatii Scandia. S-au entuziasmat la inceput si au facut toti acesti pasi pe cont propriu, spune Spanu.

Legat de faptul ca CJ s-a apucat sa reia procedura societatii Scandia, privind intabularea terenului de la Neurochirurgie, acesta nu se pronunta. Nu stiu mai mult, Directia Jurdica a decis sa reia toate aceste formalitati, mai mult nu pot spune, a explicat Spanu.

Centru medical de inalta performanta

Medinst Diagnostic Romano-German din Bucuresti este societatea care a ca[tigat licitatia organizata de Consiliul Judetean pentru concesionarea terenului de 1574 de metri patrati pe care il detine in zona Spitalului de Neurochirurgie, in vederea realizarii unui centru de imagistica. Medinst Diagnostic a propus o redevent` total` de 94

400 euro (inclusiv TVA), pe care o va achita in 30 de ani, si o investitie de 2,7 milioane de euro. Punctajul pe care l-a obtinut Medinst este de 2055,62, fata de punctajul 1556,83, obtinut de cea de-a doua societate concurenta, Scandia Imagistica. Aceasta din urma a propus pentru teren 39

500 euro, care nu includeau si TVA. Plata ar fi urmat sa fie achitata in doar doi ani. Investitia a fost calculat` la cinci milioane de euro, de asemenea, fara a fi inclus TVA-ul.

Conform angajamentului depus in oferta de licitatie, Centrul de imagistica trebuie dotat cu aparatura radiologica conventionala, angiograf, mamograf, ecograf, aparatura radiologica pentru examinari gastro-intestinale, un aparat de rezonanta magnetica nucleara si un multidetector CT (computer-tomograf).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro