Sari direct la conținut

Norii demisiei plutesc deasupra Gherlei

Ziua de Cluj

Kantor a catalogat situatia fostilor angajati ca “o tragedie”, precizand ca acestia nu si-au recuperat nici acum drepturile salariale.

Kantor il contesta pe presedintele AVAS, Razvan Orasanu, sustinand ca acesta “a facut facultatea pe Wallstreet” si ca “il intereseaza numai zidurile astea”. “Toata lumea vinde si nimeni nu cumpara. Pe cei de la AVAS nu-i intereseaza soarta combinatului. Cred ca o sa le pun demisia pe masa.

E o chestiune foarte dificila la combinat, nu primim leafa, nu luam nimic”, a declarat directorul societatii gherlene. Pretul de pornire a licitatiei este de 2,5 milioane de dolari. In pret sunt incluse toate activele ramase in patrimoniul statului, inclusiv sistemul de canalizare, 1500 mp de terenuri si bunuri mobile, precum echipamentul muncitorilor.

Pentru concurs nu a fost cumparat nici un caiet de sarcini, dupa cum nu a fost depusa nici o candidatura de preluare a fabricii. Cum termenul limita pentru depunerea documentatiilor a expirat ieri, la ora 100, licitatia de azi va fi anulata. “Vom amana concursul”, a explicat Valentin Blanaru, expert relatii publice AVAS. Data urmatoarei licitatii nu a fost inca stabilita.

“E o tehnica. Nu se prezinta nimeni la prima licitatie, ca apoi sa reduca pretul si sa cumpere fabrica la sfert de pret”, a declarat directorul Somvetra. El a acuzat fosta conducere a fabricii de sticla de incompetenta. Datoriile totale ale Somvetra depasesc opt milioane de euro, cu mult peste pretul avansat pentru licitatia anulata de astazi. “Datoriile sunt uriase.

Este incredibil cum s-a ajuns aici”, a completat Kantor. In aceste conditii, datoriile acumulate de Somvetra la furnizori si la Stat nu vor putea fi recuperate niciodata, nici macar din vanzarea activelor fabricii.

Datorii nerecuperate

AVAS a reziliat contractul de privatizare prin care societatea Feromat Bucuresti a cumparat, in 2003, combinatul din Gherla, din cauza nerespectarii prevederilor. Potrivit documentului, Feromat s-a obligat, la data semnarii, sa investeasca in fabrica de sticla cel putin 5000 de euro.

Somvetra a fost cumparata cu 18000 de lei, bani recuperati aproape imediat, cu un profit considerabil, din vanzarea unui singur activ. Este vorba de caminul de nefamilisti al fabricii, vandut pentru 50000 de lei. “Feromat a vandut si casa de vacanta a combinatului, iar banii nu au mai ajuns in conturile fabricii”, sustine un angajat al Somvetra.

In timp ce Feromat si-a recuperat imediat investitia in preluarea fabricii, datoriile producatorului de sticla la bugetele de stat raman neacoperite. Somvetra are datorii de 12 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale, 3,2 milioane la bugetul asigurarilor de sanatate si un milion la bugetul asigurarilor de somaj, conform Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj.

Pentru recuperarea datoriilor, DGFP a organizat sase licitatii, unde a scos la vanzare o serie de bunuri mobile sechestrate, fara un succes notabil. Ce au reusit Finantele sa recupereze sunt doar taxele de executare silita (1900 de lei), in vreme ce restul sumei recuperate (57000 de lei) a intrat in conturile principalului creditor, BancPost. Restul datoriilor, de peste 10 milioane de lei, este nerecuperat.

Doua privatizari nereusite

Somvetra Gherla a fost privatizata pentru prima data in 1996, si s-a intors la stat dupa ce cumparatorul, Corneliu Petreanu, magnatul sticlei din Romania, nu si-a putut plati transele din suma catre Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). A doua oara, Somvetra a fost privatizata la sfarsitul lui 2004, cand a fost preluata de Feromat SA Bucuresti.

Somvetra Gherla a intrat in incapacitate financiara la sfarsitul anului trecut si si-a intrerupt activitatea in 11 noiembrie, cand, din cauza datoriilor foarte mari, fabrica a ramas fara alimentarea cu gaze naturale.

Drumul national care face legatura intre Cluj-Napoca si Dej a fost blocat anul trecut de doua ori de angajatii de la Somvetra Gherla, disperati ca nu si-au primit drepturile salariale. Un numar de 14 dintre ei au intrat timp de zece zile in greva foamei, iar dupa spitalizarea a trei dintre ei restul a renuntat la formele grave de protest.

Feromat SA Bucuresti a anuntat in decembrie ca renunta la pachetul majoritar de actiuni, cedat catre AVAS. In mod firesc, dupa preluarea controlului fabricii de catre autoritate, cei 650 de angajati ar fi trebuit sa primeasca salarii compensatorii, in afara drepturilor salariale restante, insa nu au primit pana acum nici un leu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro