Sari direct la conținut

Nasteri si decese in economia clujeana

Saptamana Clujeana

Judetul Cluj ocupa locul al doilea, dupa Bucuresti, in privinta numarului de inmatriculari inregistrate la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Cluj. Incepand din 1990 pana la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, au fost inmatriculate un numar de 16.458 persoane fizice autorizate si asociatii familiale si 50.198 societati comerciale.

Dintre acestea, la sfarsitul lunii aprilie 2006 erau in stare de functionare – ceea ce nu inseamna neaparat ca aveau si activitate – doar 14.529 persoane fizice autorizate (88,2%) si asociatii familiare si numai 31.844 societati comerciale (63,4%).

Totodata, Clujul si-a confirmat statutul de oras universitar, studentii apeland din plin la facilitatile oferite de HG nr.166/2003, care constau in scutirea de taxe pentru operatiunile presupuse de infiintarea unei firme.

De la aparitia acestei hotarari de guvern si pana in aprilie 2006, inclusiv, la ORC Cluj au fost inmatriculate 947 de firme infiintate de studenti, acest numar situand Clujul pe primul loc in privinta societatilor comerciale de acest tip.

Mii de dizolvari

O parte dintre actionarii firmelor infiintate din 1990 pana in prezent s-au facut patroni doar pentru a incerca economia de piata cu degetul. Cum incercarea lor nu a avut succes, au renuntat la ideea unei afaceri pe cont propriu, firmele ajungand, din diverse cauze, in stare de dizolvare.

Astfel, 8.113 firme se afla in stare de dizolvare, pentru nemajorarea capitalului Cea mai mare parte dintre ele, 7.091, au fost deja radiate, 18 fiind in reorganizare judiciara si 35 in faliment. Restul de 969 sunt in dizolvare de drept, deoarece sunt inregistrate cu datorii la bugetul de stat.

Trierea societatilor comerciale sanatoase de cele fara activitate se face si pe baza Legii nr. 359/2004, care prevede ca persoanele juridice au obligatia de a cere preschimbarea vechiului certificat de inregistrare. Dintre firmele clujene inmatriculate anterior publicarii respectivei legi, 7.902 nu s-au conformat prevederilor acesteia, fiind in stare de dizolvare.

Au fost radiate pana in prezent, ca urmare a prevederilor acestei legi, un numar de 40 de firme, 1.129 fiind in lichidare, avand numit un lichidator, si una in faliment. Restul de 6.732 de societati comerciale urmeaza a fi radiate pana la sfarsitul acestui an.

Situatii financiare la ORC

Din cauza nerespectarii prevederilor Legii societatilor comerciale cu modificarile si completarile ulterioare, privind obligatia agentilor economici de a depune situatiile financiare anuale la ORC, au fost incheiate, pana la sfarsitul lunii aprilie, 2.600 de actiuni de constatare a dizolvarii, existand insa peste 4.600 de societati care nu s-au conformat prevederilor acestei legi.

Potrivit directorului ORC Cluj, Dorin Deac, in urma constatarii dizolvarii, peste 1.400 de societati comerciale au depus situatiile financiare pentru anii 2003 si 2004 la ORC. In cazul acestora, Tribunalul comercial Cluj a respins cererea de dizolvare inaintata de Registrul Comertului.

Totusi, existenta unor situatii de acest gen denota insuficienta cunoastere a legislatiei si dezinteres fata de modificarile aduse acesteia din partea unor agenti economici care isi „insusesc” noutatile legislative doar in momentul in care ajung la un pas de a fi radiati.

La nivelul intregii tari, un numar 41.240 de societati nu au depus situatiile financiare pentru anul 2003, 74.951 pentru anul 2004 si 116.786 de societati care nu au depus situatiile financiare nici pentru anul 2003, nici pentru 2004.

Potrivit lui Deac, depunerea bilanturilor contabile sau a declaratiei de inactivitate la Registrul Comertului face parte dintre cerintele UE pentru alinierea legislatiei romanesti la cea europeana si este motivata de faptul ca numai ORC este abilitat pentru a oferi informatii legate de activitatea agentilor economici.

Mai mult, incepand de la 1 ianuarie 2007, aceste situatii financiare vor fi depuse doar la Registrul Comertului, nu si la Directiile Finantelor Publice, ca pana acum.

Falitii nostri

In privinta societatilor intrate in faliment, Clujul nu se situeaza nici in topul judetelor cu cei mai multi faliti, dar nici in cel al judetelor in care numarul falimentelor a fost redus. Potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, numarul firmelor romanesti aflate in faliment a inregistrat o crestere insemnata in 2005 fata de anul precedent.

Astfel, daca in 2004, un numar de 1.969 de firme erau in faliment, in 2005, numarul acestora a ajuns la 3.171, cu 61% la mult. Rata de crestere a falimentelor clujene a fost mult mai mica decat cea inregistrata pe intreaga tara, de numai 23%. Astfel, daca in 2004, in Cluj erau inregistrate 74 de firme intrate in faliment, numarul acestora a ajuns in 2005 la 91.

Sporirea numarului firmelor falimentare nu ar trebui insa sa fie ingrijoratoare, deoarece in urma finalizarii procedurilor de faliment se creaza premisele unei economii functionale, prin disparitia blocajelor financiare generate de societatile insolvabile.

O crestere a fost inregistrata si in cazul numarului de firme aflate in reorganizare judiciara, de la 108 in 2004 la 129 in 2005, acestea avand inca sansa de a se salva de la intrarea in procedura de faliment.

Fondul de lichidare se varsa la Bucuresti

Fondul de lichidare a fost infiintat prin Legea privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, prin majorarea cu 10% a taxelor pentru operatiunile efectuate de Registrul Comertului. Sumele sunt colectate la nivelul Oficiilor Registrului Comertului si sunt virate catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care il vireaza spre Ministerul Justitiei.

De aici, sumele sunt transferate spre lichidatori, pentru a acoperi cheltuielile pentru lichidarea societatilor comerciale fara patrimoniu.

Intrarea in vigoare a noii legi a insolventei va creste procentul respectiv de la 10 la 20%, deoarece, conform afirmatiilor directorului ORC Cluj, s-a constatat ca sumele colectate in acest fond sunt insuficient pentru acoperirea cheltuielilor de lichidare si radiere a firmelor fara patrimoniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro