Sari direct la conținut

Primarul mafiot

Gazeta de Oradea

„Mafia lui Codau ne distruge casele”, au strigat la unison taranii din Fughiu, care s-au adunat saptamana trecuta, cu mic, cu mare in centrul satului, pentru a protesta impotriva primarului din Osorhei. Ajunsi la capatul rabdarii, satenii au „pus-o” de un protest stradal, la limita legii ce-i drept.

Cu actele-n palma si cu mainile indreptate spre propriile case periclitate de trepidatiile cauzate de basculantele de mare tonaj care, de ani de zile, obosesc drumul comunal, oamenii cer sprijin autoritatilor judetene. Intr-un disperat strigat de ajutor.

Groparul Codau

La iesirea din satul Fughiu, sunt doua balastiere cu care lucreaza nu mai putin de cinci firme de constructii, care transporta zilnic balastru din albia Crisului Repede. Numai ca greutatea camioanelor incarcate atinge uneori si 20 de tone.

Asa se face ca, din cauza vibratiilor, fisurile din casele catorva zeci de familii din Fughiu sunt vizibile de la o posta si devin din ce in ce mai adanci punand in pericol siguranta modestelor imobile. Povestea basculantelor de mare tonaj incarcate cu piatra extrasa de balastiera de pe Crisul Repede e veche, de vreo 12 ani.

Si se leaga, inca de la inceputuri, de numele lui Ioan Codau, primarul comunei Osorhei, la care este arondat si satul Fughiu. Scandalul a inceput inca din primul mandat al lui Codau si, spun oamenii, a fost provocat de primarul care a legiferat cu de la sine putere traficul greu prin sat.

Prima data, oamenii nu au reactionat violent, crezand ca primul edil al comunei vrea sa faca un lucru bun. Insa cu trecerea timpului si-au dat seama ca primarul are tot interesul sa-i tina in brate pe afaceristii cu balastru, „pentru ca d’acolo-i ies banii”.

De-a lungul timpului, problema s-a acutizat, iar prapastia dintre satenii din Fughiu si primarul ales sa reprezinte comunitatea, nu un mic grup de interese financiare, sa rezolve problemele oamenilor, nu sa le provoace, s-a adancit tot mai tare.

Acum, buba s-a spart, iar tensiunile acumulate in atatia ani de taranii din Fughiu au erupt spontan intr-un scandal de proportii a carui aplanare pare a fi doar mazilirea primarului Codau. „Groparul Codau”, cum ii spun oamenii, care-l acuza ca-i ingroapa de vii in propriile case.

Cu dreptatea-n mana

Satenii au adunat in atatia ani acte peste acte, ba de la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, ba de la Prefectura. Toate confirma interzicerea accesului autovehiculelor ce depaseau 6,5 tone pe drumul comunal din Fughiu. Insa, taranii au fost dusi in continuare „cu zaharelul”.

Si au hotarat sa-si faca singuri dreptate. „Inarmati” cu pancarte impotriva primarului din Osorhei, zeci de sateni galagiosi au blocat miercurea trecuta circulatia pe drumul comunal. Cu Politia de fata…

Manifestatia a inceput miercuri dimineata, incepand cu ora noua. Femeile au fost, surprinzator, „vioara intai”a protestului, postandu-se fara nici o jena in mijlocul drumului. Szatmari Erno si Veronica Bonta au fost „acompaniate” de persoane mai in varsta, care sustineau ca „nacazul” a inceput odata cu „era Codau”.

„Pana in ’96 nu s-o circulat p’aci, sa merea pa drumu’ ce ocoleste satu”, sustine dezamagita Florica, una dintre cele mai varstnice satence din Fughiu. „Primaru aista ne-o nenorocit. El si cu mafiotu da Pal Gyussi is da vina ca sa prabusesc casele pa noi”, mai spune batrana.

„Primarul si oamenii lui isi bat joc de noi”, se plange Nicolae Bonta. „Se lauda ca-i cel mai tare si ca nimeni nu poate sa-i faca nimic. Nu se mai poate asa ceva. Nu mai intelegem ce se intampla.

Avem documente semnate de seful Politiei si de prefectul judetului prin care este interzisa circulatia camioanelor de greu tonaj prin sat pe la noi. Avem sentinte judecatoresti. Chiar ii mai tare Codau asta decat seful politiei sau decat prefect?”, se intreaba Bonta.

„Omul asta are 14 procese”, acuza sateanca Szatmari E. „Mie mi-a furat pamantul. Ii pe-o mana cu patronii firmelor care isi transporta balastru pe la noi prin sat. Pana cand sa mai asteptam? Sa asteptam sa se surpe casele pe noi?”, se intreaba Szatmari.

De cerbicia femeii s-a lovit si un sofer de masina mica, proprietar al unui bar din zona. Vazand ca nu este lasat de protestatari sa treaca, barbatul a coborat din masina si i-a rupt femeii una dintre pancarte. „Esti nebuna, femeie”, i-a aruncat soferul, care cu greu a reusit sa o evite.

„Este unul dintre oamenii lui Codau. El l-a trimis”, nu s-a lasat femeia.

Politistii, spectatori

Circul a continuat odata cu sosirea politiei locale, ramasa fara reactie in fata protestantilor. Neputinciosi si inhibati, functionarii Politiei Romane si-au rezervat doar rolul de spectatori la protestul stradal. Nu stiau ce sa faca.

Constienti ca taranii au dreptatea lor, politistii nu au fost capabili sa isi exercite puterea oferita de grade si de sigla Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

In „plasa” protestatarilor a cazut, chiar sub ochii politistilor, si Iuhasz Vasile, soferul unui camion de mare tonaj care pretindea ca este de la o firma din Marghita. „Acum vin pentru prima oara pe aici”, a spus soferul.

„Sunt de la o firma din Marghita si nu stiu de ce sunt nemultumiti satenii, dar nu mi se pare normal ce se intampla”, crede Iuhasz.

Parca legati de maini si de picioare, angajatii MAI au chemat ajutoare de la Oradea pentru a iesi din penibil. La locul faptei a sosit comisarul-sef Emil Boc, care a incercat sa-i imbuneze pe manifestanti. „Va rog frumos sa fiti calmi”, a inceput Boc. „Stim ca aveti dreptate, dar este nevoie de rabdare.

Vom studia si vom analiza cererea voastra si vom gasi un numitor comun”, a incercat Boc sa-i linisteasca pe tarani. Fara prea mare succes, insa.

„Nu sunt multumit de reactia politiei din Osorhei”, decreteaza si Liviu Popa, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor. „In momentul cand are loc o manifestatie, ei trebuiau sa fie prompti si sa fie prezenti la locul faptei.

Trebuia sa se respecte niste parametrii ai normalitatii, ceea ce nu s-a intamplat. Nu era normal sa se stea in mijlocul drumului si sa se blocheze circulatia”, spune comisarul-sef Liviu Popa.

Sarutul lui Iuda?

Protestatarii s-au isterizat si mai mult la aparitia lui Codau, care a fost huiduit ca la usa cortului. „Mafiotule, hotule!” au fost apelativele cu care a fost intampinat primarul. Nu mult a lipsit ca alesul comunei sa fie linsat chiar sub privirile politistilor. „Eu nu am nicio vina”, s-a grabit primarul sa se scuze.

„Consiliul Local a hotarat sa se circule pe aici pana la 1 decembrie 2006. Pana atunci se va face o expertiza, care va stabili care este adevarul. Eu cred ca motivul pentru care casele prezinta fisuri este faptul ca locuintele nu au o fundatie corespunzatoare, iar apa pluviala s-a ridicat la suprafata”, le-a spus primarul.

Cu toate explicatiile, nimeni nu a priceput de ce-i mai trebuie lui Codau o expertiza, cand fisurile din peretii caselor se vad de departe si e la mintea cocosului ca un perete de rezistenta nu crapa in portiunea superioara din cauza infiltratiei de apa. La mintea cocosului, probabil, insa la mintea lui Codau nu…

Vazand ca primarul nu se lasa induplecat in niciun fel, spiritele s-au incins si mai tare. Primul care a „cazut”, la propriu, a fost sexagenarul Nicolae Bonta, care a lesinat chiar in fata primarului. „Asta ma ingroapa de viu! Nu ne scapa nimeni de el”, se vaita sateanul.

Care culmea, a primit ajutor tocmai din partea „groparului Codau”. Primarul nu s-a sfiit sa-si ajute contestatarul cazut la pamant, oferindu-i primul ajutor. Sa fi fost sarutul lui… Iuda?

Institutiile statului, reduse la tacere

Nemultumitii din Fughiu pretind ca sunt batjocoriti cu documentele in mana. Iar realitatea pare sa le dea dreptate.

Rand pe rand, Consiliul Local al comunei Osorhei, Guvernul Romaniei, reprezentat prin Institutia Prefectului in teritoriu, IPJ Bihor, Inspectoratul in Constructii Bihor, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sau Sectia Comerciala si de Contencios-Administrativ al Curtii de Apel Oradea le-a dat dreptate pentru situatia creata.

Numai ca dreptatea institutiilor enumerate mai sus a fost „intoarsa ca la Calafat” de o noua hotarare de Consiliu Local al comunei Osorhei din 20 decembrie 2005 prin care, practic, sunt anulate toate deciziile in favoarea satenilor. Cu alte cuvinte, s-a dovedit ca institutiile statului au, pur si simplu, un caracter cel mult consultativ.

„Consiliul Local al comunei Osorhei interzice circulatia prin satul Fughiu a basculelor de orice fel pentru stoparea deteriorarii cladirilor locuitorilor satului Fughiu, care locuiesc pe strada principala si care, din cauza circulatiei intense, au suferit pagube la cladiri, in aceasta situatie gasindu-se si biserica din localitate”, hotarau consilierii comunei Osorhei in 20 martie 2004.

Tot in acel timp, SC Simbac, una dintre firmele care cara balastru era stopata sa-si mai desfasoare activitatea pe strada principala din Fughiu.

„Hotararea luata este legala, iar masurile dispuse sunt de natura a proteja interesele cetatenilor din satul Fughiu, care locuiesc pe drumul principal si care au suferit pagube insemnate in urma traficului dezordonat din aceasta localitate”, era comunicatul dat de CL al comunei catre SC Simbac.

Si cei de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au atacat de-a lungul timpului modul cum firmele SC Simbac si SC Pal Gy isi desfasoara activitatea.

„SC Simbac, desi are atat perimetrul de exploatare, cat si statiile de sortare si de betoane pe malul opus localitatii Fughiu, avea prevazuta in permis conditia ca transportul nisipului si pietrisului sa se efectueze numai pe traseul stabilit, evitandu-se localitatea Fughiu.

SC Pal Gy detine perimetrul de exploatare pe malul opus localitatii, dar pentru a prelucra materialul, acesta este transportat la statia de sortare si de betoane din comuna Osorhei, tranzitand localitatea Fughiu.

Si in acest permis este prevazuta conditia ca transportul nisipului si pietrisului sa se efectueze numai pe traseul stabilit, evitandu-se localitatea Fughiu.

La controlul efectuat, s-a constatat ca Sc Pal Gy nu a respectat prevederile permisului de exploatare, de a transporta utilul pe rute ocolitoare”, spunea Laurentiu Bogatu, directorul Agentiei, intr-un comunicat eliberat in 26 aprilie 2005.

Potrivit legislatiei, in cazul in care nu sunt respectate prevederile cuprinse in permisele de exploatare, societatilor in cauza li se anuleaza permisele de exploatare. Ceea ce nu s-a intamplat cu firma lui Pal Gyussi. Care a ramas atat cu permisul de exploatare, cat si cu aroganta omului care stie el pe cine se bazeaza.

Nici SC Simbac nu a suferit prea mult, cu toate ca a pierdut la Curtea de Apel Oradea recursul formulat impotriva Hotararii CL al comunei Osorhei.

„Faptul ca se protejeaza dreptul de proprietate a cetatenilor din localitatea Fughiu prin interzicerea unei circulatii ce afecteaza integritatea cladirilor nu aduce vreun prejudiciu petentei”, a fost motivarea judecatoarei Lenuta Stan in decizia data in defavoarea firmei Simbac de Curtea de Apel Oradea in 25 noiembrie 2004.

„Bomba” vine insa din partea CL al comunei Osorhei, care in 20 decembrie 2005, ia o decizie prin care nu numai ca se ignora pe sine, dar ignora toate institutiile statului care i-au sustinut decizia din 20 martie 2004.

„Consiliul Local al comunei Osorhei suspenda hotararea Consiliului Local din 30 martie 2004, privind oprirea totala a circulatiei pe drumul principal din satul Fughiu”, este decizia rusinoasa a consilierilor locali in 20 decembrie 2005.

Prefectul si seful Politiei sunt ignorati

Ilie Bolojan, prefectul de Bihor, a fost de asemenea ignorat de afaceristii din zona.

„Comisia formata din specialisti ai Inspectoratului Teritorial in Constructii a constatat ca degradarea locuintelor este cauzata de traficul greu si a starii necorespunzatoare strazii principale din Fughiu, aceasta nefiind dimensionata corespunzator traficului greu, asa cum reiese din studiul de prefezabilitate intocmit de SC Proiect Bihor SA in anul 2003”, spune Ilie Bolojan.

Urmatorul pe lista ignoratilor este comisarul-sef Liviu Popa, seful IPJ Bihor. „Organele de Politie au primit dispozitii pentru a actiona in vederea respectarii semnificatiei acestor indicatoare”, spune Popa, care recunoaste ca in Fughiu sunt probleme mari. „Am vazut ce se intampla cu casele oamenilor.

Eu am obligatia sa dau amenzi. Nu pot sa interzic circulatia pe acel drum. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca pentru patronii firmelor care isi desfasoara activitatea in aceea zona le este mai la indemana sa plateasca amenda decat sa ocoleasca traseul”, mai spune Popa.

Cu toate ca mai toate organele statului au convenit ca taranii au dreptate in demersurile lor, primarul Codau nu se lasa induplecat si o tine pe-a lui. „Hotararea din 20 decembrie 2005 au luat-o consilierii locali, nu eu.

Suspendarea hotararii initiale se va face pe o perioada de un an de zile, pana la 31 decembrie 2006, cu conditia constituirii unei comisii care sa urmareasca modul de degradare a caselor afectate si luarea rapida a masurilor ce se impun in aceasta perioada.

Totodata, consilierii au solicitat o expertiza de rezistenta a drumului”, concluzioneaza Codau. Concluzia este insa alta. Ceea ce parea o utopie, scoasa din gura unor tarani fara scoala si aparent fara minte, se adevereste.

Codau si consilierii lui sunt mai puternici decat toate institutiile statului.

Cu pulanu’ peste bot

Paradoxal, „port-drapelul” razvratitilor din Fughiu nu este afectat de camioanele de mare tonaj. Nu i se surpa casa si nu este din Fughiu. Dumitru Biris locuieste in Osorhei si este fost consilier local al comunei pana in 1996. A fost indeparat, spune el, pentru ca a dat in vileag matrapazlacurile primarului.

A fost prezent la protestul concitadinilor sai fara a face, insa, prea mare valva. A stat in umbra fara sa afiseze vreo pancarta anti-Codau. Imbracat elegant, pregatit parca pentru biserica, Biris a urmarit atent evenimentul. Pentru prima oara nu a comentat.

Ura fata de Codau l-a macinat insa prea mult. I-a fost fatala abia miercuri spre seara, cand a protestat in fata primariei. De data asta n-a mai fost iertat. A fost „agatat” de Traian Negrea, reprezentantul IPJ Bihor in teritoriu. Nu ca sa-l curteze, ci pentru a-l „achita”.

Agentul s-a descurcat de minune in „manuirea pulanului” si, dupa cum a aflat GAZETA, primarul nu i-a ramas dator.

„Nesimtitii”

Nu doar localnicii din Fughiu vor sa-l dea jos pe Codau. Tot mai multe nemultumiri apar si in comunitatile celorlalte sate arondate Primariei Osorhei. GAZETA a dezvaluit in numerele anterioare cateva dintre conflictele izbucnite intre sateni si primarul Ioan Codau.

In premiera in Bihor, in urma cu o luna, au demarat o actiune de strangere de semnaturi pentru a-l da jos pe Codau.

„Nesimtitilor care ma acuza ar trebui sa le fie rusine, pentru ca eu am fost verificat de 20 de ori si nu mi s-a gasit nicio vina”, declara pentru GAZETA primarul Ioan Codau, in contrareplica la intentiile electorilor sai de a organiza un referendum local pentru a-l schimba din functie.

Un primar fericit

Primarul Osorheiului nu o duce deloc rau. Dupa cum reiese si din propria declaratie de avere, Ioan Codau detine peste doua hectare de padure, alte sapte de teren intravilan, la care se mai adauga aproape 17 hectare de teren agricol.

Valoarea totala doar a proprietatilor funciare ale lui Codau depaseste 8,6 miliarde de lei, bani grei chiar si pentru un primar aflat la al treilea mandat. Asta, daca e cinstit. Insa Codau nu are doar terenuri, casa din Osorhei valorand peste 600 de milioane de lei, la pretul pietei.

Masina, un Mercedes „umil” din 2001, nu e nici ea de lepadat. Ca atare, se poate concluziona ca primarul Osorheiului n-a trait doar din leafa de la stat, asa ca de ce sa-i pese de baiurile alora sarmani…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro