Sari direct la conținut

Miliardarul Schrotter intra in greva foamei din cauza lui Dascalu

Buna ziua, Ardeal

Proiectul ‘‘Palas’‘ initiat la Iasi de firma controlata de Iulian Dascalu a fost atacat in instanta de omul de afaceri Zaharia Schrotter.

Plangerile penale facute de Schrotter la DNA Iasi impotriva viceprimarului Constantin Neculau, a expertului tehnic judiciar Alexandru Casian si a directorului tehnic al Primariei Iasi, Mihai Chirica pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual au primit un NUP plin de complicitate.

Autorul plangerii penale considera ca proiectul ‘‘Palas’‘ care a generat contractul de asociere intre municipalitate si Iulius Group SRL este un tun imobiliar demn de mafia italiana.

Pe de alta parte, plangerile penale impotriva afacerii prin care Dascalu vrea sa construiasca un complex rezidential in centrul vechi al Iasiului au fost admise la DNA Bucuresti in februarie 2006.

Totodata, in cercetarile procurorilor DNA a fost conexata si plangerea facuta de un angajat al Administratiei Finantelor Publice Iasi, potrivit careia Iulian Dascalu avea si are datorii mari la bugetul de stat. Mai mult, Dascalu este acuzat de evaziune fiscala si rabursari ilegale de TVA.

Omul de afaceri Zaharia Schrotter ameninta cu proteste radicale in cazul in care autoritatile nu vor lua masuri impotriva lui Iulian Dascalu.

‘‘Se vor mira atat televiziunile din tara, cat si cele din strainatate de ce un om de 40 de ani, cu afaceri de succes face greva foamei in fata primariei din Iasi’‘, a declarat, in premiera pentru BZA Zaharia Schrotter, adversarul numarul 1 al proiectului Palas initat de firma lui Iulian Dascalu in asociere cu municipalitatea.

Mentionam ca de pe urma celor 12 ha date in concesiune firmei lui Dascalu, fara licitatie, primaria ieseana castiga doar 105.000 euro anual. Desi DNA Bucuresti a admis plangerile penale facute de Schrotter impotriva afacerii Palas, cercetarile bat pasul pe loc.

Intre timp, pretul unui metru patrat de teren in zona centrala a Iasiului a crescut la 1000 de euro. In dosarul penal deschis de DNA Bucuresti, Dascalu este cercetat si pentru evaziune fiscala si rabursari ilegale de TVA.

Zaharia Schrotter a acceptat sa vorbeasca deschis despre felul in care Dascalu a facut primele afaceri, precum si despre oamenii de casa ai patronului iesean care a intrat anul trecut pe piata imobilara clujeana.

Iulius Group SRL a primit, fara licitatie, drepturi asupra 12 hectare de teren in centrul vechi al orasului Iasi.

Pretul derizoriu pe care firma lui Dascalu il va plati anual municipalitatii iesene pentru concesionarea terenului pe care intentioneaza sa construiasca un complex rezidential, precum si utilizarea domeniului public in scopuri comerciale particulare au starnit proteste vehemente din partea populatiei.

Liderii protestatarilor sunt oamenii de afaceri ieseni Zaharia Schrotter si Sorin Ionescu, care, motivati de faptul ca aveau interese pe zona concesionata de primarie firmei lui Dascalu, au scos la iveala o serie de ilegalitati savarsite prin contractul de asociere dintre municipalitate si Iulius Group SRL.

Zaharia Schrotter a denuntat la DNA Iasi faptul ca proiectul Palas, care a generat contractul de asociere in participatiune a Consiliului Local Iasi si SC iulius Group SRL constituie un mijloc indirect si subtil de insusire a unor sume de bani publici de catre administratorul societatii, Iulian Dascalu, dar si alte persoane (viceprimar Constantin Neculau, director tehnic al primariei Mihai Chirica, expert tehnic judiciar Alexandru Casian etc.). Totodata, Schrotter sustine ca proiectul a fost demarat prin acte de coruptie care duc la pagubirea municipalita‘ii.

Desi DNA Iasi a dat NUP sesizarilor lui Schrotter, in data de 14.02.2006, Petru Narita, procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA Bucuresti semneaza rezolutia de infirmare a solutiei.

Potrivit documentului oficial al DNA Bucuresti ‘‘este insuficient a se aprecia de catre procuror numai pe seama inscrisurilor reprezentand conventia civila, justificarea sa pentru aprobare in Consiliul Local Iasi, hotararile acestuia, expertiza tehnica si documentatia de specialitate a dovezii proprieta‘ii.

Din toate aceste puncte de vedere, plangerile formulate de Zaharia Schrotter sunt intemeiate, temei care subzista si in ceea ce priveste solutia procurorului care nu este legala.

La cauza ‘‘proiectul Palas’‘ a fost conexata si plangerea nr.63/VIII.1/2006 din februarie 2006 facuta de un functionar al Administratiei Finantelor Publice Iasi in care se precizeaza ca firma SC Iulius Group SRL avea si are datorii mari la bugetul public, iar administratorul Iulian Dascalu se face vinovat de evaziune fiscala si rambursari ilegale de TVA. Dosarul penal nr. 42 din 2005 se afla in cercetare.

Sorin Ionescu, unul dintre opozantii proiectului Palas a declarat pentru BZA: ‘‘Avem pe rol un proces pentru anularea PUZ a proiectului Palas. Deja au avut loc doua termene.

Despre acuzatiile care i-au fost aduse lui Dascalu privind evaziunea fiscala stiu ca se refera la o inginerie financiara pe care acesta a facut-o in colaborare cu Administratia Finantelor Iasi’‘. Ionescu a aratat ca in anul 2002 Iulius Group avea datorii de 75 miliarde de lei la bugetul de stat.

Firma a cumparat o cladire cu 3 miliarde, a dat-o cu var, i-a schimbat geamurile si a supraevaluat-o la peste 50 de miliarde de lei. Alexandru Casian, evaluatorul de casa a lui Dascalu a fost implicat si atunci. Apoi, Dascalu a propus Finantelor sa puna sechestru pe cladire, fapt care s-a intamplat.

Cei de la Finante au luat cladirea, au trecut-o in domeniul public, si a stat nefolosita pana de curand. In prezent este biroul regionalei SAPARD.

Zaharia Schrotter s-a aratat nemultumit de mersul anchetei DNA si sustine ca nu a primit nici un semn de la procurori. ‘‘Nu vad nici un fel de actiune. La ce cantitate de motive am facut la DNA asteptam sa fiu sunat’‘, a declarat Schrotter.

In privinta fraudelor semnalate in dosarul de la DNA Bucuresti, omul de afaceri iesean spune: ‘‘E simplu. Uitati-va pe site-ul Ministerului Finantelor. In anul 2002, de exemplu, la o cifra de afaceri de 200 de miliarde s-au cheltuit 180 de miliarde. In 2004, la o cifra de afaceri de 568 miliarde s-au cheltuit tot atatea miliarde.

Sunt chestii simetrice, transparente. Nu trebuie sa fii specialist ca sa vezi care e problema si frauda’‘. Zaharia Schrotter considera ca succesul lui Dascalu se bazeaza pe principiul ‘‘mai avem un politician sau doi’‘. Totusi, omul de afaceri se arata increzator intr-o decizie corecta privind plangerile pe care le-a facut la DNA.

‘‘Din raspunsul pe care l-am primit de la DNA s-au luat in considerare aspectele pe care le-am semnalat. Probabil ca sunt ocupati cu alte cauze, intrucat nu m-au intrebat inca nimic. Ma asteptam ca la gravitatea faptelor semnalate sa se sesizeze organele abilitate’‘, spune Schrotter.

Tergiversarea cercetarilor in cazul Palas este pusa de Schrotter pe seama lipsei de vointa politica.

Cofetarul Dascalu

Zaharia Schrotter, cel care a atacat in mod deschis mega-afacerea imobiliara pe care vrea Iulius Group SRL sa o faca pe terenul municipalita‘ii iesene intr-o zona istorica a orasului, spune despre Dascalu: ‘‘A fost cofetar. Banii i-a facut printr-un intreg lant – spatii luate de la stat, revandute la stat.

Sa nu uitam cadourile facute de Banc Post, prin creditele luate de la aceasta banca. Tot cu Banc Post a fost facuta o afacere cu un sediu al Iulius Group, pe care banca il executa, pentru ca apoi, reparatiile sa le faca tot o firma din acest grup.

Fostul director Banc Post Iasi, Constantinescu, este patronul restaurantului Carafa din Iulius Mall Iasi, locul unde a fost tarat premierul Tariceanu la intalnire cu Dascalu. si sa nu uitam ca Dascalu a fost, pana de curand, actionar la Ziarul de Iasi’‘.

In opinia lui Schrotter, acestea ar fi o parte din elementele care au dus la succesul si ascensiunea omului de afaceri Iulian Dascalu. ‘‘Nu e o problema de partid, sau de partide, ci de anumiti oameni care apartin unor partide. In aceste cercuri Dascalu este considerat ca fiind ‘‘unul de-al nostru’‘, mai spune Schrotter.

In incheiere adversarul lui Dascalu spune: ‘‘Pretul unui metru patrat de teren in zona centrala a Iasiului a ajuns la 1000 de euro. Dascalu va plati primariei cativa centi pe metrul patrat. Daca nu se va face dreptate, cei de la primarie vor asista la proteste groaznice’‘.

Mai mult, Schrotter a declarat ca va intra in greva foamei daca autorita‘ile nu vor lua masuri pentru stoparea proiectului Palas in centrul orasului Iasi.

‘‘Se vor mira atat televiziunile din tara, cat si cele din strainatate de ce un om de 40 de ani, cu afaceri de succes face greva foamei in fata primariei’‘, a conchis adversarul numarul 1 al proiectului Palas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro