Sari direct la conținut

Emil Boc ramane favoritul clujenilor

Buna ziua, Ardeal

Emil Boc, primarul Clujului, ar castiga cel de-al doilea mandat la primarie, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, se arata intr-un sondaj, dat publicitatii, ieri, de Centrul pentru Studiul Democratiei din cadrul Facultatii de :tiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.

Boc ar castiga detasat, in sondaj, in fata unor contracandidati precum social-democratul Ioan Rus, sau reprezentantul PRM, Gheorghe Funar. Pentru sefia statului, clujenii il prefera tot pe Traian Basescu, iar dintre partide, PD se situeaza pe prima pozitie in optiunile de vot.

Conform unui sondaj dat publicitatii de Centrul pentru Studiul Democratiei din cadrul Facultatii de :tiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca reiese ca primarul Emil Boc este favorit in cursa pentru obtinerea celui de-al doilea mandat pentru functia de primar, in cazul in care alegerile ar avea loc duminica viitoare. Sondajul a fost realizat prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 952 de persoane, de catre o echipa formata din specialisti si studenti din cadrul facultatii clujene.

Perioada de examinare a fost cuprinsa intre 25 martie – 3 aprilie 2006, marja de eroare situandu-se in jurul a 3,2 procente.

Prin acest sondaj s-a dorit realizarea unei comparatii intre anul 2004, cand s-a mai derulat un astfel de proiect, si anul 2006 privind problemele existente la nivelul Clujului si gradul de constientizare al clujenilor asupra acestor deficiente, fie ele de ordin administrativ sau politic. ‘‘Sondajul este facut la nivelul Clujului din resurse extra bugetare.

Cuprinde intrebari din domeniul politic si administativ la nivel local’‘, a subliniat Gabriel Badescu seful Centrului pentru Studiul Democratiei. Conform sondajului, Emil Boc, primarul Clujului, ar castiga lupta pentru primarie, in fata social-democratului Ioan Rus cu 64,9%,, fata de 20,1% cat a obtinut Rus.

In fata reprezentantului PRM, Boc ar castiga cu 68,4%, fata de 16,2 procente obtinute de Funar. Acelasi sondaj il plaseaza pe Boc pe prima pozitie in ceea ce priveste increderea clujenilor, urmat de prefectul Clujului, Alin Tise, si de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.

In opinia clujenilor, primarului i se datoreaza si constructia autostrazii Transilvania.

Drumurile si poluarea, problemele clujenilor

Potrivit aceluiasi sondaj, drumurile proaste, aglomeratia si gradul de poluare a orasului apar printre problemele semnalate de clujeni. La polul opus se situeaza probleme precum somajul, sanatatea sau nivelul scazut de trai, cotate cu cate 0,2 procente.

‘‘S-a mers pe intrebarile deschise, in acest caz, pentru a afla cele mai mari probleme cu care se confrunta clujenii. In acest fel, fiecare respondent a spus ceea ce il framanta cel mai tare. In plus, sunt trecute si problemele care au fost numite cel putin de doua ori.

Se poate observa, in acest caz, ca prima reactie este cea a clujenilor de la volan, privind starea drumurilor’‘, a explicat Catalin Baba, decanul Facultatii de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, membru in echipa de cercetare.

Clujenii sunt nemultumiti si de receptivitatea scazuta a reprezentantilor primariei, in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cu care ei se adreseaza forului adminsitrativ. Cetatenii Clujului admit ca cel mai frecvent au trecut pragul primariei pentru a achita taxe si impozite.

Incredere in armata si biserica

Un alt element care reiese din sondajul dat publicita‘ii este gradul de incredere in unele organizatii. In topul increderii clujenilor armata ocupa primul loc, urmata de biserica, mass-media si presedintele tarii, fiecare la intevale relativ mici unbele de celelalte.

Totodata nivelul increderii clujenilor este foarte mic si chiar inexistent in randul partidelor politice, al parlamentului si al guvernului.

Desi acestui sondaj i se pot replica unele neconcordante in aflarea rezultatelor, Gabriel Badescu este de parere ca scalele diferite de masurare a raspunsurilor nu au facut decat sa duca la obtinerea raspunsurilor cat mai bune.

„Scalele diferite de evaluarea aunui raspuns au fost folosite pentru a se evita raspunsurile automate si implicit pentru a obtine raspunsuri cat mai bune din partea celor care au participat al sondaj’‘, a incheiat seful Centrului pentru Studiul Democratiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro