Sari direct la conținut

Hotel al lui Hayssam, in locul patinoarului Floreasca

Gazeta de Bucuresti

Terenul din Parcul Floreasca pe care se afla patinoarul si instalatiile anexe a devenit proprietatea privata a societatii comerciale IAPIT Divertis SA (fosta |ntreprindere de Agrement si Produse Industriale pentru Turism, care a construit, inainte de ’89, toate echipamentele si instalatiile de agrement prezente si astazi in majoritatea parcurilor din Romania).

Proprietarul complexului a solicitat primariei sectorului 1, la inceputul lui 2006, eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui hotel de 18 etaje, pe actualul amplasament al complexului de agrement. „Pentru Bucuresti, patinoarul Floreasca este un simbol, construit si amenajat pentru bucuresteni in anii 1960. Astazi, firma IAPIT Divertis SA, actualul proprietar, doreste sa construiasca aici un hotel de peste 70 metri inaltime.

Teroristul hotelier

Constructia va distruge o mare parte din parcul Floreasca si ii va priva pe locuitorii orasului de un important loc de recreere si distractie”, a afirmat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Edilul de sector sustine ca firma care a devenit proprietarul patinoarului Floreasca si al unei suprafete importante din parc, de aproape doua hectare, i-ar apartine lui Omar Hayssam. „IAPIT – chiar daca a fost creata in cadrul Ministerului Turismului, pe timpul lui Ceausescu – ii apartine acum lui Omar Hayssam. Patinoarul a fost facut pentru bucuresteni, nu pentru IAPIT si nici pentru Hayssam. Se fac doua luni de cand am primit cererea pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui hotel cu 18 etaje pe acel amplasament”, a mai spus primarul de sector. Chiliman a afirmat ca a solicitat municipalitatii sa exproprieze pe cauza de utilitate publica proprietarul terenului. „Am cerut exproprierea terenului unde se afla acum Patinoarul Floreasca. |nca un parc bucurestean este in pericol de a fi distrus”, a spus primarul de sector.

IAPIT- ul sirian

Aparent, IAPIT Divertis SA este o societate cu mai multi actionari, care au preluat fosta intreprindere de stat. |n realitate, lucrurile stau complet diferit. Capitalul societatii, in valoare de 1.285.634, 60 RON, este constituit prin participare lui Omar Hayssam, cu 7,90%, Mihai Nasture, 6,009%, Nicolae Nasture, 2,62%, iar actionarul majoritar, cu 78,97%, este UNO INTERNATIONAL EXIMP SRL.

Restul de aproximativ, 4,5% este impartit intre o persoana fizica si AVAS, care are doar 0,43%. Daca examinam actionarii IAPIT ne dam seama ca societatea apartine, de drept, lui Omar Hayssam.

Mihai Nasture este cumnatul sau, cercetat si el in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani, in Irak, Nicolae Nasture este tatal ultimului, iar societatea UNO INTERNATIONAL SRL Nehoiu, specializata in inchirierea de terenuri imobiliare, ii are ca asociati pe Omar Hayssam si Mahmoud Khaled Omar, un alt cetatean sirian.

Precedent periculos

Consilierii locali ai Municipiului Bucuresti au amanat, la finele saptamanii trecute, acordarea avizul favorabil pentru distrugerea Parcului Bordei si construirea in locul lui a unui cartier de vile. Motivul invocat de consilieri a fost lipsa unui acord de mediu dar, asa dupa cum afirma surse din primarie, obtinerea acestuia nu este o problema.

Inainte de votul de joi, primarul Secorului 1, Andrei Chiliman, a afirmat ca „in sedinta CGMB, va fi decisa soarta spatiilor verzi din Bucuresti. Potrivit proiectului de hotarare aflat pe ordinea de zi, consilierii municipali trebuia sa decida daca Costica Constanda, proprietarul parcului Bordei, poate sau nu sa construiasca pe suprafata de teren care ii apartine.

Omul de afaceri cere, pe langa aprobarea PUZ-ului de catre municipalitate, si despagubiri in valoare de 63 de milioane de euro, reprezentand veniturile pe care acesta le-ar fi obtinut in urma valorificarii spatiilor de birouri pe care le-ar fi construit in zona. Votul consilierilor municipali este unul decisiv pentru viitorul orasului, pentru viitorul spatiilor verzi.

Daca vor aproba construirea complexului rezindential, se va crea un precedent periculos, de urma caruia vor profita toti acesti promotori imobiliari, care vaneaza suprafetele verzi din parcuri”, a declarat Chiliman.

De asemenea, tot el a explicat ca si Patinoarul Floreasca din Bucuresti – amenajat special, in 1965, ca loc de agrement pe timp de iarna – risca sa fie desfiintat, detinatorul complexului, o firma a lui Omar Hayssam, solicitand primariei de sector acordul pentru a ridica in loc un hotel de 18 etaje.

In Bucuresti, acesta este al doilea caz – dupa parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca – in care un parc risca sa fie desfiintat pentru a face loc unui complex de cladiri.

Exproprierea, unica solutie!

Intr-o scrisoare adresata Consiliului General si primarului Capitalei, Adriean Videanu, Chiliman solicita municipalitatii exproprierea pentru cauza de utilitate publica si a proprietarilor terenurilor din zonele Bordei si Parcul Herastrau.

In zona Bordei, proprietarul vrea sa construiasca un complex rezidential si cladiri de birouri, iar in parcul Herastrau, firma BTT SA a fost improprietarita „in mod abuziv” cu aproximativ 70.000 de metri patrati, suprafata pe care, de asemenea, se intentioneaza construirea unui complex rezidential si sedii de birouri. „Diversi oameni influenti se opun acestei solutii, a exproprierilor.

Acest lucru se vede in constructiile care apar in zonele verzi, ajungandu-se atat de departe incat instantele sa se substituie autoritatii locale si sa aprobe norme urbanistice in parcuri. Eu spun altceva: cei care pun in balanta costurile exproprierii au alte interese. Nu exista pret pentru sanatatea bucurestenilor.

Din acest motiv, astept un raspuns ferm din partea primarului general Adriean Videanu”, a explicat Chiliman. De asemenea, edilul de sector este de parere ca distrugerea spatiilor verzi reprezinta un atentat la sanatatea bucurestenilor. „Agresiunea impotriva spatiilor este acelasi lucru cu un atentat la adresa sanatatii bucurestenilor. Suprafata de spatiu verde din Bucuresti s-a redus aproape cu jumatate fata de perioada 1989.

S-a redus, de asemenea, si speranta de viata de a bucurestenilor, care traiesc – potrivit rezultatelor unor studii facute de specialisti – mai putin cu patru ani fata de restul populatiei din Romania, din cauza poluarii”, a afirmat Chiliman. „Distrugerea parcurilor inseamna reducerea sperantei de viata a bucurestenilor”, a adaugat edilul de sector, afirmand ca, insumate, suprafatele verzi din parcurile din sectorul 1 pe care se intentioneaza construirea unor cladiri depasesc 12 hectare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro