Sari direct la conținut

Bani facuti praf intr-o singura zi

Buna ziua, Ardeal

Sute de persoane au luat cu asalt, ieri dimineata, farmaciile in speranta ca li se vor elibera medicamentele de pe retetele compensate si gratuie. Nici vremea rea nu a stat in calea oamenilor care au format cozi interminabile la usile farmaciilor.

Cu toate ca unele unitati farmaceutice au fost deschise si sambata si duminica, oamenii nu s-au inghesuit, pana ieri, sa le calce pragul. „Eu am fost sambata si duminica la o farmacie din Marasti, dar nu au luat decat cateva retete dupa care au inchis.

Acum am venit spre centru in speranta ca voi mai prinde un loc sa-mi eliberez medicamentele. Am mai gasit numere de inregistrare si acum astept de la ora sapte dimineata sa intru. Altii nu au reusit sa ia numere si trebuie sa vina in alta zi sau sa mearga la alta farmacie.

E o adevarata nebunie ce se intampla aici, suntem bataia de joc a ministerului”, a subliniat Ionel Crisan, pensionar clujean.

Majoritatea persoanelor care asteapta la cozile infernale sunt pensionari clujeni, ale caror retete fac parte dintr-un tratament. Totusi, pentru medicamente vin si persoane de la zeci de kilometri departare de Cluj. „Sunt venit de ieri, dar azi de la opt dimineata stau la rand la farmacie. Acum e ora 11.30 si nici macar numar de inregistrare nu mi-a dat.

Am de eliberat medicamente de pe o reteta gratuita, dar am dat-o altcuiva sa incerce sa mi le ia, deoarece daca nu am numar nu pot intra la rand”, a declarat Dragan Gheorghe, un pensionar in varsta de 80 de ani, venit de la 30 de km de Cluj, din satul Micesti, comuna Tureni.

Reclamatii si sugestii

Cele mai mari nemultumiri ale oamenilor vizeaza conditiile in care se desfasoara eliberarea medicamentelor& in unele farmacii – pe numere de inregistrare si cateodata nici de acelea nu se tine cont, in altele – cel care ajunge mai repede ia ce poate.

Orele in sir pe care trebuie sa le petreaca in fata unei farmacii ii nemultumesc pe clujeni. Mai mult de atat, retetele neeliberate la timp expira in 30 de zile, iar cei mai multi se trezesc ca nu-si pot ridica retetele aferente lunilor trecute.

Unii dintre cei mai furiosi au recomandat ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa-si dea demisia, intrucat nu se pricepe deloc la gestionarea sistemului sanitar romanesc. Altii au cerut ca primarul si prefectul sa stea la coada cu ei, pentru a-si da seama ce trebuie sa indure ei la fiecare inceput de luna.

Oamenii au propus si solutii pentru rezolvarea acestei probleme, precum inscrierea pe listele farmaciilor a unui numar strict de persoane sau ca medicamentele lunare sa fie elibrate de medicul de familie, pentru a se evita aglomeratia.

Si pentru ca cererile sunt atat de mari, unele farmacii de cartier si-au epuizat fondurile pentru luna aceasta, iar pensionarii se indreapta disperati spre farmaciile centrale, care arata ca pe vremea comunismului.

„La ora zece am fost in Marasti, am venit apoi spre Piata Mihai Viteazul si nu am gasit nici o farmacie care sa mai elibereze medicamente. Acum astept aici”$ „Eu am fost de dimineata in Manastur si farmacia de acolo, deja, isi epuizase fondurile”, precizeaza doi pensionari nemultumiti.

CJAS si Colegiul Farmacistilor, neputinciosi

In timp ce pensionarii asteptau in ploaie sa intre in farmacii, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj si ai Colegiului Farmacistilor din Cluj au dat neputinciosi din umeri, lasand toata vina asupra sistemului care nu le permite distribuirea unor fonduri mai consistente.

„Am alocat 50 de miliarde farmaciilor, deocamdata sistemul nu ne permite mai mult.

Contractul cadru s-a prelungit pana la sfarsitul anului, dar speram ca din mai, cand se va merge pe contracte noi, farmaciile sa primeasca mai multi bani”, a precizat Daniel Horvat, purtatorul de cuvant al CJAS Cluj. „Banii sunt insuficienti.

Unele farmacii au terminat fondurile si peste cateva ore in tot orasul farmaciile nu vor mai elibera medicamente in baza retetelor compensate si gratuite”, a marturist ieri Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro