Sari direct la conținut

Minodora Luca, primar comuna Baisoara: ‘Am parasit PD tocmai pentru comunitate’

Buna ziua, Ardeal

„Pentru mine satul, comunitatea este familia mea. Ei ma sustin, nu ministrii sau parlamentarii, de sateni am nevoie. In comuna nimeni nu tine cont de culoarea politica, se alege omul nu partidul, asa incat nu ma consider deloc o «traseista»” – Minodora Luca, primar Baisoara

Monodora Luca este primar in comuna clujeana Muntele Baisorii, fiind la al treilea mandat consecutiv. Intai pe lista PD si apoi pe lista PSD.

Provine dintr-o familie de profesori, asta fiind o traditie de familie intrucat, inainte de a ajunge in fotoliul de primar a lucrat in invatamant, iar sotul ei este profesor de matematica si de aproximativ 30 de ani director de institutie de invatamant.

Cel mai mult are incredere in comunitatea din Muntele Baisorii, care, de cand a preluat pentru prima data mandatul de primar, a sprijinit-o continuu.

Buna ziua Ardeal& Cum ati ajuns primar in cea mai frumoasa comuna – statiune turistica din Ardeal?

Minodora Luca& In anul 1996 am candidat pe listele Partidului Democrat, pentru primaria din Muntele Baisorii si am castigat acel mandat. Iar acum sunt deja la al treilea si cred ca tocmai pentru ca oamenii de acolo au incredere in mine si in ceea ce am facut am ramas atata timp in fruntea primariei.

BZA& Ati fost acuzata ca fiind traseista politica. Va rugam sa ne spuneti motivul real pentru care ati parasit PD, partid aflat astazi la putere.

M.L.& In urma cu trei ani am parasit PD tocmai pentru comunitate, pentru a face ceva in plus fata de acei oameni care ma sustin. Si am trecut la PSD alaturi de alti colegi, primari. In comuna nimeni nu tine cont de culoarea politica, se alege omul nu partidul, asa incat nu ma consider deloc o „traseista”. Acolo unde este primarul sunt si sustinatori mai multi.

BZA& Ati lucrat in invatamant inainte de a deveni primar. Regretati zilele in care nu aveati batai de cap cu administratia?

M.L.& Nu regret, am lucrat in invatamant, dar sunt specialist in administratie. Sunt absolventa a Facultatii de Administratie Publica, am studiat foarte bine drepturile, am dorit sa cunosc foarte bine domeniul administrativ, pentru a putea pune la punct o tehnica pe masura, care sa ma ajute in relatia cu satenii.

BZA& Care sunt in acest sens perspectivele de viitor ale statiunii Muntele Baisorii?

M.L.& In legatura cu statiunea, in luna iunie se va finaliza lucrarea de canalizare. Am lucrat pe un program SAPARD, a fost foarte greu, am lucrat foarte mult si speram sa fie bine. Totodata avem un proiect PHARE pentru reabilitarea zonei, in ceea ce priveste turismul de iarna.

Trebuie sa se construiasca cateva partii, conditii mai bune pentru schi. In orice caz proiectul este in acest moment la Bucuresti spre aprobare.

BZA& Ca tot veni vorba de turismul de iarna, ati fost prezenta al „Serbarile Zapezii”, festival ce s-a desfasurat pe parcursul unui weekend la Baisoara?

M.L.& Bineinteles, am fost unul dintre organizatori. Am sprijinit acest concurs, pentru ca e al cincilea an in care ni se duce faina prin acest festival-concurs.

BZA& Trecand de cealalta parte, in ce masura s-a reusit retrocedarea padurilor si terenurilor agricole, din comuna, in baza legii 18/1991 si a legii Flutur?

M.L.& Nu eram primar cand a aparut legea 18, dar am prins o parte din punerea in posesie a padurilor. Am lucrat la legea 179, pe legea 1 Lupu stia cum am prins si legea 247. Este enorm de greu. In primul rand datorita lipsei oamenilor de specialitate, care trebuie sa faca masuratorilor.

Apoi terenurile din comuna au fost date pe baza legii 18, a venit legea 1 cu completarile si oamenii au fost pusi in posesie acolo unde a fost padure. Oamenii acum vin cu cereri sa li se dea terenuri, ca a mai venit peste noi si legea 247.

Plus ca mai exista si coincidentele de nume, care ingreuneaza si mai mult activitatea noastra.

BZA& Ati fost implicata in ilegalitati pe linia exploatarii masei lemnoase?

M.L.& Ca primar al comunei Baisoara bineinteles ca ma intereseaza toate proprietatile din comuna, dar fiecare proprietate are un gestionar. si padurea a avut unul. Un paznic de padure s-a imbolnavit, ne-a sesizat si eu am chemat organele abilitate pentru a face inspectii.

Daca organele silvice nu s-au prezentat eu nu sunt de vina. Eu am cerut acest control pentru a elimina toate hotiile din padure, pentru ca se observa ca dispare cu fiecare zi. Toate actele sunt la dosar. A fost realizat si controlul, e adevarat foarte tarziu, dar s-a reusit intr-o perioada cuprinsa intre 1 august – decembrie 2005.

Nu ma simt vinovata de acuzatiile care mi-au fost aduse in presa, pentru ca nu aveam in gestiune padurea, au fost altii care sa raspunda. Jandarmeria a confiscat foarte multe drujbe, am contactat politia, totul pentru bunastarea comunei Muntele Baisorii.

Controlul a scos la iveala o suprafata de 60 de ha nepazita, lucru care mi-a fost imputat. Dar suprafata era pe vechiul padurar, care nu a predat-o. Am aflat acum ca era o pasune, dar mie mi s-au cerut daune materiale.

BZA& Lasand la o parte aceste neplaceri, proveniti dintr-o familie de profesori. In ce masura tinerii din localitate se mai intorc pe meleagurile natale, dupa absolvirea studiilor?

M.L.& Am muncit foarte mult pentru Baisoara. Necazul si supararea mea cea mai mare este aceea ca tinerii care termina studiile nu se mai intorc in comuna. Asta din cauza exploatarii miniere care se va desfiinta si vor intra in somaj multe persoane, prin urmare nu ami exista perspectiva aici.

Mai mult de atat a scazut foarte mult natalitatea, pe anul 2005 un singur copil s-a nascut. Prin urmare se va ajunge de la clase paralele la una singura.

BZA& Ce cladiri de utilitate publica s-au ridicat in timpul mandatului dumneavoastra?

M.L.& Obiective propuse si atinse. As porni de la inundatiile care au avut loc in 1995, iar in `96, cand am venit la carma primariei am refacut cinci poduri, foarte multe podete.

Am introdus televiziune prin cablu, statie proprie a Baisorii, lucru care nu mai exista in judet si am introdus apa, avem surse proprii, apa care vine din munte. Cat despre drumuri am pietruit foarte multe dintre ele, am construit cai de acces acolo unde nu erau si am rezolvat problema canalizarii in comuna.

Plus am ajutat foarte mult copiii nevoiasi si batranii, datorita relatiilor pe care le-am intretinut cu fundatii din strainatate.

BZA& Aveti vreun regret ca ati pornit pe acest drum al administratiei, al primariei?

M.L.& Nu, pentru ca tot ceea ce fac este pentru comunitate. Ceea ce las in urma mea este o adevarata avere, ceea ce construiesc si fac pentru oameni. Pentru mine satul, comunitatea este familia mea. Ei ma sustin, nu ministrii sau parlamentarii, de sateni am nevoie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro