Sari direct la conținut

Gripa aviara lasa Ardealul fara fazani

Buna ziua, Ardeal

Ultima fazanerie din Ardeal, cea de la Panic (Salaj) se va Inchide din cauza gripei aviare. Unicul contract de export ramas valabil In acest an, cu parteneri din Italia, a fost suspendat de partea externa din cauza gripei aviare. Aceeasi situatie si In cazul celorlalte zece fazanerii din tara.

Fazaneria din Cluj se transforma In pensiune turistica, iar de cea din Satu Mare autorita‘ile Incearca sa se debaraseze si sa o lichideze din lipsa de rentabilitate.

Daca Ii tin si le dau de mancare degeaba sunt In pierdere, a motivat situatia Mugurel Minca, inginer In cadrul serviciului vanatoare al Regiei Romsilva. Majoritatea contractelor fazaneriilor din celelalte judete din tara au fost Incheiate tot cu parteneri italieni.

Italienii erau cei mai mari importatori, marfa era buna, dar cand sa intre contractul In vigoare a intervenit embargoul#, a mai spus Minca. Directia Silvica Salaj a ramas In acest fel cu 5.000 de fazani pe care nu Ii poate valorifica In scopul initial, de repopulare a fondurilor de vanatoare.

Toti ce 5.000 de fazani sunt la aceasta ora sacrificati Intr-unul dintre abatoarele din Cluj Napoca, si urmeaza sa fie valorificati, In masura In care negocierile vor fi finalizate favorabil, Intr-unul dintre cele retele de magazine cash-and-carry cu care Directia Silvica Salaj se afla In negocieri avansate.

Acum Incercam doar sa-i valorificam, pentru ca lumea fuge de tot ceea ce Inseamna pasare#, a declarat Oros. #Sunt zero la suta sanse sa mai prindem contracte pe extern. Dumneavoastra daca ati fi italian ati mai consuma carne din Europa de Est acum, cu gripa aviara?#, a Intrebat seful Directiei Silvice Salaj, Dorel Oros.

Scopul pentru care a fost Infiintata fazaneria din Panic este popularea fondurilor de vanatoare si nu sacrificarea pentru consum. #Chiar daca restrictiile s-ar ridica, exista o diferenta In ceea ce priveste importurile din Europa de Est#, a adaugat Oros. Spre exemplu, fazaneria DS Cluj a fost vanduta Inca de anul trecut unei firme private.

La cei 2-300 de fazani cati mai erau, era aproape In conservare. Bine ca am dat-o Inainte de gripa aviara, ca Ii scadea mult pretul#, a declarat directorul tehnic al Directiei Silvice Cluj, Dorin Ciuca. De altfel, seful firmei Beamagda SRL care a cumparat ferma, Mircea Olar, intentioneaza sa desfiinteze fazaneria din Palatca si sa transforme locatia In punct turistic. #Eu de acolo sunt de loc.

Fazanii Ii mananc eu. Firma e abia la Inceput, am alte planuri”, a declarat Olar.

Una dintre fazaneriile mari din Ardeal, cea de la Satu Mare, va fi si ea lichidata. Din cele cateva mii de pasari au ramas acum In ferma doar 779, restul au fost dati pentru colonizarea spatiilor de vanatoare din Maramures, Bihor si Satu Mare, si o parte au fost abatorizati. #:i pe acestia am vrea sa Ii vindem, sa lichidam afacerea. Nu e rentabil nicicum.

Anul acesta n-am vandut la export nicicum, si sa le dam la pretul din intern nu e rentabil#, a declarat responsabilul cu fazaneria din cadrul Ocolului Silvic Satu Mare, Vasile :ter.

Contactat ulterior, Oros a refuzat sa precizeze finalizarea contractului cu cele doua lanturi de magazine cash and carry din Cluj pentru valorificarea carnii de fazan, pe motiv ca reporterul a solicitat informatii si de la Regia Romsilva si pe motiv ca #nu sunteti ziarist, sunteti necalificat#.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro