Sari direct la conținut

In Bistrita-Nasaud, normele de protectia mediului nu-s lege

Buna ziua, Ardeal

Pentru a fi in pas cu cerintele Uniunii Europene, fermierii bistriteni incearca sa-si diversifice productia zootehnica.

Administratorii unei firme agroturistice bistritene au initiat demersurile si au trecut la inaltarea unei ferme de crestere a strutilor africani pe finantare SAPARD, fara sa tina seama de vointa localnicilor din vecinatatea rurala unde au demarat investitia.

De asemenea, au incalcat normele de protectie a mediului, ferma fiind ridicata langa un parc dendrologic. Revoltati, satenii din satul bistritean Arcalia sunt hotarati sa protesteze pana la cele mai inalte foruri nationale competente in problema.

Frapeaza insa pozitia oscilanta a institutiilor statului (Inspectoratul de Stat in Constructii Bistrita Nasaud si Agentia de Protectie a Mediului Bistrita Nasaud) la petitiile nemultumitilor.

Este de dorit o interventie urgenta a conducerii Prefecturii Bistrita Nasaud pentru solutionarea divergentelor.

In anul 2004, firma SC Cora Agroturism SRL din Bistrita-Nasaud a inceput in satul Arcalia constructia unei ferme de crestere a strutilor africani, beneficiind de finantare SAPARD. Locatia aleasa a starnit inca de pe atunci nemultumirea vecinilor.

Intr-o adresa catre Inspectoratul in Constructii Bistrita-Nasaud din data de 12.11.2004, Iacob Zara, Liviu Muntean, Leon Pintea, Ilie Muntean, contestǎ legitimitatea demarǎrii constructiei& „In Zona Parcului Dendrologic si vecinǎtǎtile locuintelor noastre, respectiv localitatea Arcalia intre nr.

84A si 81A am identificat executia unor lucrari de constructie avand, din informatiile noastre, destinatii pentru cresterea animalelor si suntem ingrijorati de impactul pe care-l poate avea asupra proprietǎtilor noastre.

Apreciem ca nu detine autorizatiile si avizele necesare impuse de legislatia in vigoare si nu detine in nici un caz acordul vecinilor”.

In raspunsul lui Ioan Mihai Parcalab, inspector sef la Inspectoratului Judetean in Constructii Bistrita Nǎsǎud, se comunicǎ urmǎtoarele& constructia se face pe bazǎ de proiect si Autorizatie de Construire nr. 65/08.10.2004, eliberatǎ de Primǎria sieu Mǎgherus.

Avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism (Acordul de mediu, Acordul Apelor Romane – D.A. Somes – Tisa – Cluj si Avizul sanitar – veterinar, fuseserǎ obtinute, iar inspectorul sef considera executia constructiei drept legalǎ.

In data de 30.09.2005, Liviu Munteanu inainteaza o noua plangere, de aceastǎ datǎ cǎtre Agentia de Protectia Mediului Bistrita-Nǎsǎud, in care semnaleazǎ constructia fermei de struti, atentionand cǎ& „nu vom accepta sub nici o formǎ sǎ fim afectati de poluarea de la ferma de struti”.

In 06.10.2005 Liviu Munteanu este informat ca i-a fost redirectionatǎ cererea cǎtre Comisariatul Judetean al Gǎrzii Nationale de Mediu Bistrita Nǎsǎud, pentru ca in ziua urmǎtoare sǎ primeascǎ rǎspunsul Marietei Ciucǎ, comisar in cadrul Comisariatului Judetean Bistrita-Nǎsǎud.

Se ca Agentia pentru Protectia Mediului a emis Avizul favorabil 232/06.05.2005 pentru crestere struti africani, prin programul SAPARD, cǎtre firma SC Cora Agroturism SRL, cǎreia ii apartine constructia. Datoritǎ aparitiei unor modificǎri in proiect, a fost necesarǎ emiterea unui nou Aviz favorabil in 29.07.2005.

Se precizeaza ca, la punerea in functiune a obiectivului este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu.

Nemultumit de raspunsul primit, in 31.10.2005 inainteaza o plangere cǎtre Directia de Sǎnǎtate Publicǎ Bistrita-Nǎsǎud, in care cere reanalizarea situatiei.

Ca urmare a reclamatiei, la fata locului este trimis din partea DSP Bistrita, inspectorul stefan Man care constatǎ cǎ amplasarea fermei de struti in intravilan nu este solutia cea mai bunǎ.

In prezenta unor vecini, mai putin a celor care nu si-au dat acordul in legǎturǎ cu constructia fermei, inspectorul ia hotǎrarea cǎ este utilǎ mentinerea avizului sanitar de principiu eliberat de Directia de Sǎnǎtate Publicǎ.

Se mentioneaza ca, „in cazul in care prin functionarea fermei de struti se va incǎlca legislatia sanitarǎ in vigoare, ceea ce va determina poluarea vecinǎtǎtilor, DSP va dispune retragerea autorizatiei sanitare de functionare”.

Data de 08.12.2005 ii aduce lui Liviu Munteanu un raspuns la solicitǎrile sale din partea Agentiei de Protectie a Mediului.

Aflam ca „aceasta activitate nu necesita obtinerea autorizatiei de mediu”, asta in conditiile in care, Comisariatul Judetean Bistrita-Nǎsǎud din cadrul Gǎrzii Nationale de Mediu, preciza in rǎspunsul din data de 07.10.2005 cǎ „este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu”.

Agentia pentru Protectia Mediului mentioneaza, in final, ca & „proiectul intruneste conditiile care trebuie indeplinite pentru finantare prin programul SAPARD, finantǎri care trebuie incurajate la nivelul judetului”. Liviu Munteanu n-a pus punct petitiilor sale, considerandu-se in continuare nedreptǎtit.

Adreseaza, in 05.12.2005, catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului o cerere de reanalizare a situatiei.

In sesizarea catre ANPM, Liviu Munteanu precizeaza ca & „nu am fost solicitati nici subsemnatul nici vecinii mei sǎ participǎm la sedinta publicǎ deoarece din informatiile primite de la Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nǎsǎud aceastǎ sedintǎ nu a fost organizatǎ iar in locatia in

care se executa proiectul respectiv nu a fost si nu este afisat nici in prezent conform cerintelor reglementate prin legislatia in vigoare denumirea proiectului, perioada de executie, proprietar, etc „.

Intr-o adresa catre Agentia Spard Nord Satu Mare, Munteanu isi exprimǎ ingrijorarea cu privire la impactul fermei asupra mediului& „Suntem ingrijoati de pericolul ce poate sǎ aparǎ privind virusii ce ii pot transmite aceste pǎsǎri exotice, infestarea solului pe o perioadǎ lungǎ, deoarece forma de relief nu permite posibilitatea de drenare, iar panza freatica este in cea mai mare parte a anului aproape de suprafatǎ, asa cum am fost informati de medicul veterinar din comunca sieu Magherus”.

Contactat telefonic de catre redactorii nostri, Ioan Cretu, administratorul fermei construite de SC Cora Agroturism SRL, declarǎ& „Am toate avizele, de la institutiile abilitate. Au venit si de la Cluj, chiar si de la Bucuresti. Pǎsǎrile sunt nepoluante, nu fac zgomot. Liviu Munteanu e cel mai supǎrat dintre toti vecinii. L-am chemat sǎ vadǎ ferma, dar a refuzat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro