Sari direct la conținut

Clujul ortodox se indeparteaza de Sibiul mitropolitan

Ziua de Cluj

Pe de o parte, episcopii din nord, grupati in jurul IPSS Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, membrii fondatori ai noii mitropolii de la Cluj au acceptat sa se intalneasca, la sediul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, cu IPSS Laurentiu Streza, PSS Visarion Rasinareanu, episcop vicar la Sibiu si PSS Ioan Selejan, episcopul Harghitei si Covasnei, in conditiile unei reuniuni fratesti, si nicidecum in cadrul unui sinod mitropolitan. Pe de alta parte, gruparea de la Sibiu, in frunte cu mitropolitul Streza, nu a fost de acord cu propunerea facuta de confratii din nord, ei mergand pe ideea desfasurarii sinodului, asa cum este specificat in sfintele canoane.

Ramane pe saptamana viitoare

Asa ca intalnirea dintre cele doua tabere mitropolitane nu a mai avut loc, dupa cum a precizat Pr. Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al IPSS Bartolomeu, urmand ca discutiile sa aiba loc in plenul urmatoarei sesiuni a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va avea loc la Bucuresti, in zilele de 17 si 18 ianuarie.

Disponibilitatea celor de la Cluj pentru dialog a fost contracarata de fermitatea mitropolitului Laurentiu Streza, care a declarat, dupa inscaunarea sa, ca el a fost ales mitropolit peste intreg Ardealul, iar pana la definitivarea initiativei unei a doua mitropolii in Transilvania, teritoriul sau canonic ramane nestirbit.

Oficiali din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului au mentionat ca ei doreau aceasta intalnire la Sibiu, sub recunoasterea si conducerea mitropolitului Ardealului in functie, IPSS Laurentiu Streza, si sub forma unui sinod regional, asa cum s-a mai desfasurat pana acum.

Pana la definitivarea formalitatilor si oficializarea numelui mitropolitului de la Cluj, probabil in saptamana care urmeaza, divergentele dintre ierarhii ardeleni ar fi fost de preferat sa se rezolve pe plan local, nu la nivel central.

Insa se vede faptul ca, dupa cum a declarat si teologul Radu Preda, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, gestionarea situatiilor de criza din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane inca sufera. Cu cat acestea sunt mai complexe, cu atat tind sa atinga si sa implice inalte fete bisericesti.

Clujul, mitropolie „batuta in cuie”

Chiar daca intalnirea de la Alba Iulia sau Sibiu ar fi avut loc, problemele ivite cu infiintarea celei de a doua mitropolii ardelene, la Cluj, ar fi fost discutate pe larg in proxima intalnire a Sfantului Sinod.

Insa esecul sinodului mitropolitan sau a intalnirii fratesti va aduce la Bucuresti doua tabere ale ierarhilor ortodocsi ardeleni, gata sa-si apere fiecare cauza cu argumentele cele mai solide, dar si cu un lobby puternic facut pe langa ceilalti episcopi, membri ai Sfantului Sinod, de dincolo de Carpati, pentru ca la un anumit vot sau alegere, balanta sa incline spre partea dorita, desi, dupa cum a afirmat IPSS Bartolomeu, lucrurile in privinta infiintarii noii mitropolii clujene sunt „batute in cuie”, chiar daca aceasta functioneaza intr-un interimat, asigurat de catre Patriarhul Teoctist, dupa declaratiile facute public de arhiereul clujean in pragul sarbatorii Craciunului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro