Sari direct la conținut

Lovitura: Vuza vrea sa cumpere Fortus

Jurnalul de est

Veste bomba pe piata Iasului. Dupa ce a anuntat in urma cu citeva luni ca vrea sa cumpere Terom, omul de afaceri Stefan Vuza lanseaza o alta bomba. „Vreau sa cumpar tot Fortusul, nu doar o parte din el. Am nevoie de utilajele de la Fortus pentru doua dintre firmele mele din industria grea.

Nu am intentia sa-i schimb domeniul de activitate si faptul ca ma voi tine de cuvint o demonstreaza si celelalte fabrici cumparate de mine, care desfasoara aceeasi activitate de dinainte de privatizare”, a declarat ieri Stefan Vuza, cel care a primit de curind titulatura de „investitorul anului 2004″. Vestea a picat ca un trasnet chiar si pentru directorul general al Finantelor Judetene.

„Stati sa-mi trag rasuflarea. E intr-adevar o stire la care nu m-as fi asteptat. Daca este adevarata, atunci nu pot decit sa spun ca e de bine pentru Fortus, pentru ca pina acum s-a dovedit serios”, a replicat Anton Dobos, contactat telefonic de reporterii nostri. Potrivit acestuia, datoriile fostului Combinat de Utilaj Greu depasesc in acest moment 848 miliarde lei.

Toate bunurile unitatii care se intinde pe 140 hectare de teren sint puse sub sechestru de catre Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi. „Sechestrul pus de Fisc nu ne incomodeaza, pentru ca vom cumpara chiar de la acesta combinatul”, spune omul de afaceri.

Vuza este sigur ca va lua Teromul

De Fortus se intereseaza si reprezentantii hypermaket-ului Selgros Cash&Carry. Reprezentantii lantului de magazine extins in noua judete ale tarii intentioneaza sa achizitioneze patru hectare de la societatea comerciala Fortus SA. Negocierile au inceput in urma cu o luna, dupa cum spune directorul fostului Combinat de Utilaj Greu.

Banii rezultati din tranzactie vor merge insa in contul Bancii Comerciale Romane, pentru a acoperi creditul de doua milioane de euro contractat in urma cu aproximativ doi ani de fosta conducere a unitatii. Selgros va deveni proprietara celor patru hectare de teren de la Fortus numai dupa ce va cistiga licitatia organizata de BCR.

Pe linga Fortus, Stefan Vuza vrea sa cumpere si societatea comerciala Terom SA. „Sint sigur ca voi cistiga licitatia, pentru ca celelalte patru firme la un loc nu fac cit firmele mele. M-au contactat reprezentantii lor ca sa ne asociem, dar nu vad ce sens ar avea, in conditiile in care pot sa cumpar singur fabrica. Si Ioan Prisecaru m-a sunat, dar i-am dat acelasi raspuns.

Daca poate cistiga el licitatia, sa o cistige”, afirma Vuza. Conform reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi, bunurile societatii Fortus au fost evaluate la peste 2.500 miliarde lei. „Prin vinzarea bunurilor puse sub sechestru noi vrem sa recuperam creante de aproape 900 miliarde lei.

Dupa ce le recuperam, ridicam sechestrul de pe celelalte bunuri”, spune Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ. Preluata in 2003 de societatea bucuresteana Metalexportimport, unitatea ieseana a ajuns acum cu un picior in groapa, desi inainte de ’89 reprezenta una dintre cele mai importante combinate din Romania si chiar din Europa.

De altfel, chiar prefectul Radu Prisacaru era hotarit in vara acestui an sa ceara rezilierea contractului de privatizare cu societatea bucuresteana Metalexportimport. Conducerea actionarului majoritar de la Fortus era acuzata atunci ca nu a investit nici un leu in unitatea ieseana, ba chiar a vindut la fier vechi utilaje functionale, luate direct din productie.

Utilajele erau transportate in portul din Constanta si apoi erau vindute peste hotare.

Prefectul: Doi politicieni ieseni fac presiuni la Fortus

Radu Prisacaru a transmis ieri un mesaj celor care doresc scoaterea terenurilor si bunurilor imobile ale SC Fortus SA de sub sechestru. „Am auzit ca printre acestia se afla si doi politicieni ieseni, unul de la puterea actuala si altul de la opozitie, care sint cuplati. Stiu ca se doreste scoaterea de sub sechestru pentru ca sa se vinda separat unele sectii sau utilaje.

Vreau sa-i asigur pe cei care doresc asa ceva ca nu voi permite sub nici o forma ca acest lucru sa se intimple. Tot ce se va vinde la Fortus se va vinde prin licitatie publica”, a declarat prefectul Iasului. La rindul sau, Anton Dobos, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, a intarit cele spuse de prefect.

„Noi am explicat Ministerului de Finante care este situatia cu aceasta societate comerciala, procesele in care am fost chemati de catre SC AJC Ana-Maria si am cerut un punct de vedere. Ni s-a raspuns ca putem continua executarea silita cu respectarea legislatiei. Faptul ca sintem atacati in justitie nu impiedica executarea silita”, a subliniat Dobos.

Pe de alta parte, prefectul a tinut sa precizeze ca ideea conform careia statul ar avea datorii la Metal Import Export este falsa, creantele statului catre fostul CUG fiind de fapt zero. In acest sens, Prisacaru a prezentat o adresa a Ministerului Finantelor care certifica cele spuse de el.

DGFPJ a pus cu citeva luni in urma sechestru pe toate bunurile societatii (mobile, imobile si terenuri) in vederea recuperarii datoriilor de peste 820 miliarde lei pe care Fortus le are catre stat.

Are o avere de 120 milioane de euro

Omul de afaceri Stefan Vuza, de 35 de ani, este proprietarul grupului de firme Serviciile Comerciale Romane. Cifra de afaceri a grupului a insumat anul trecut 318 milioane dolari, cu un profit net de 24,3 milioane euro. Prin achizitia fabricilor Nova Textile Pitesti, Caromet Caransebes si Somes Pitesti, cumparate in acest an, cifra de afaceri va creste cu 55% fata de anul trecut.

Pe linga aceste unitati, Vuza mai detine in portofoliu firmele Sinterom Cluj-Napoca, Chimcomplex Borzesti, combinatul Somes Dej, Contactoare Buzau, Uzuc Ploiesti si firma ieseana Iasitex. Omul de afaceri clujean a renuntat la cursa pentru combinatul vasluian Moldosin, dar intentioneaza sa cumpere pe viitor si alte societati iesene.

Conform Top 300 din revista „Capital”, averea lui Vuza este estimata la 120-130 milioane dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro