Sari direct la conținut

Vamesi din Bihor si Satu-Mare, la „granita” dosarelor penale

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

Peste 40 de politisti de frontiera si vamesi sunt cercetati in prezent de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului National Anticoruptie. Lucratorii vamali sunt suspectati ca ar fi cerut si incasat mita de la mai multe persoane care au tranzitat punctele de trecere a frontierei din judetele Bihor si Satu-Mare.

In cauza au fost audiate sute de persoane si alte cateva sute sunt asteptate la audieri. Reprezentantii PNA Oradea sustin ca abia la finalizarea anchetei vor fi date mai multe amanunte despre aceste cazuri.

In atentia procurorilor Anticoruptie se numara nu mai putin de 35 de politisti de frontiera si sase vamesi. Acestia isi desfasoara activitatea in punctele de trecere a granitei de la Bors, Urziceni si Petea.

Potrivit procurorilor, lucratorii vamali anchetati ar fi facilitat trecerea in Ungaria a mai multor grupuri de romani care, de fapt, intentionau sa mearga la lucru in strainatate. Acestia erau trecuti in tara vecina cu ajutorul unor taximetre, iar acolo ii asteptau microbusele unor firme de transporturi si ii preluau pentru a-i transporta mai departe la destinatie. Astfel, firmele de transport nu inregistrau taxele incasate de la turisti.

Anchetatorii ii suspecteaza pe lucratorii vamali ca erau complici la tot acest proces si ca incasau de la reprezentantii firmelor de transport sume de pana la 100 de euro pentru a inchide ochii si a le facilita iesirea din tara romanilor.

Totodata, persoane care au tranzitat granita le-au spus anchetatorilor ca, pentru a nu fi trecuti in baza de date, au dat mita unor politisti de frontiera si vamesi. In aceste cazuri au fost audiate deja 250 de persoane, iar alte 700 au fost date in consemn la frontiera intrucat sunt martori si urmeaza a fi audiati si ei in momentul in care se intorc in tara.

Cazurile de coruptie de la frontiera de vest nu sunt putine. Multe, insa, au ramas nepedepsite. Cel mai recent este cel al politistului de frontiera Ioan Trifan. Dupa un control intern, cand in masina acestuia au fost gasite doua pachete cu tigari in care erau 1.000 de euro, din care 700 se aflau intr-un pachet pe care era scris „Pt. sefu'”, acesta a scapat curat.

Motivul: la actiune nu a fost prezent nici un procuror si, pe deasupra, nu s-a putut dovedi faptul ca banii proveneau de la cetatenii aflati in tranzit si ca au fost primiti ca si mita.

Si asta, cu toate ca regulamentul intern prevede ca in timpul in care se afla in serviciu, politistii de frontiera nu au voie sa aiba asupra lor sume in lei sau valuta, cu exceptia celei declarate la intrarea in serviciu. In prezent, politistul respectiv lucreaza din nou in Vama Bors

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro