Sari direct la conținut

Cu mainile goale in fata dezastrului

Buna ziua, Ardeal

In judetul Cluj, institutia cu cele mai mari atributii in cazul interventiilor rapide este Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” (IJSU).

Conform celor comunicate de colonelul Vasile Somlea, cu ocazia inundatiilor din luna iulie 2005, personalul Inspectoratului a participat la majoritatea actiunilor de interventie si salvare din judetul Cluj.

Ca dotari materiale, IJSU dispune de 22 autospeciale de pompieri si 4 motopompe pentru evacuarea apei din locuinte, fantani, subsoluri, 2 barci pneumatice cu capacitate de cate 10 persoane, dintre care una cu motor, echipate cu corzi, codite si veste de salvare, o barca metalica cu motor cu o capacitate de transport de 1,5 tone.

Tot in dotarea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” mai intra si& 30 de corturi pentru amenajarea taberelor pentru sinistrati, cu o capacitate totala de 250 de persoane, o bucatarie mobila de campanie pentru prepararea hranei si 3 camioane pentru transport materiale.

IJSU, cel mai activ din Cluj

Conform datelor transmise de reprezentantii IJSU, personalul Inspectoratului a participat la numeroase activitati de evacuare si salvare.

Tot IJSU s-a ocupat si cu transmiterea catre toate comitetele locale pentru situatii de urgenta a unor avertizari privind fenomenele meteorologice periculoase ce se puteau produce inca din data de 8 iulie 2005 si cu executarea permanenta de recunoasteri si evaluari ale situatiilor de urgenta aparute ca urmare a inundatiilor, alunecarilor de teren in vederea stabilirii masurilor care se impuneau a fi luate.

In 12 iulie au fost salvati 45 de tineri din tabara de vara organizata de Biserica Adventista pe malul paraului Iara, intre localitatile Buru si Surduc, iar in noaptea de 12 spre 13 iulie a fost evacuata apa din statia de pompare Bologa, care asigura cu apa potabila orasul Huedin si o parte din localitatile din apropiere.

Tot cu ajutorul tehnicii si personalului IJSU a mai fost evacuata apa din locuinte, subsoluri si fantani in localitatile Cluj-Napoca, Turda, Huedin, precum si in comunele si satele apartinatoare Viisoara, Baisoara, Cornesti, Catcau, Gilau, Tureni, Iara, Apahida.

Cadrele si militarii in termen din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” au mai participat la reamenajarea drumurilor comunale din Valea Vadului, Ocolisel, Valea Ierii, Baisoara, transportul si distribuirea de ajutoare umanitare in localitatile Valea Ierii si Ocolisel, amenajarea in municipiul Cluj-Napoca a 6 puncte pentru colectarea de ajutoare umanitare pentru sinistratii din Moldova, strangerea, inventarierea, depozitarea si pregatirea pentru transport a acestor ajutoare.

Doar 8 elicoptere

Si Ministerul Apararii Nationale desfasoara actiuni de interventie in cazul dezastrelor naturale. La baza acestor interventii in Situatii de Urgenta stau urmatoarele acte normative& Legea nr. 481/2004 privind protectia civila, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, H.G. nr. 2288/2004 pentru aprobarea, repartizarea principalelor functii de sprijin pe care le asigura ministerele, celelalte organe centrale si organizatiile neguvernamentale privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta.

Folosind 2262 militari si 462 mijloace tehnice, fortele si mijloacele apartinand MApN au executat 247 interventii pentru diminuarea, inlaturarea si limitarea efectelor inundatiilor. Aceste interventii au fost intreprinse la nivel national, la solicitarea autoritatilor publice centrale si locale.

Astfel, personalul MApN a intervenit in cazul situatiilor de urgenta din judetele& Alba, Arad, Dolj, Olt, Teleorman, Constanta, Calarasi, Cluj, Bacau, Galati, Vrancea, Braila.

Tehnica de care dispune MApN pentru interventia in situatii de urgenta la nivel national este formata din& 2 aeronave C-130, 1 AN-24, 2 AN-26, 1 AN-30, 8 elicoptere IAR-330, 15 transportoare amfibii blindate, 97 autocamioane DAC 665T si TATRA, 27 autocisterne pentru transportul apei.

Ne intrebam daca cele 8 elicoptere IAR-330 au fost suficiente pentru interventia in cazul situatiei de urgenta (inundatii, in acest caz) intr-o tara luata de ape. Oare cat de rapida a fost interventia MApN? Remarcam si lipsa motopompelor pentru evacuarea apei din locuintele sinistratilor.

Nici cele 15 transportoare amfibii blindate sau cele 27 autocisterne pentru transportul apei nu par sa fie suficiente. Potrivit celor transmise de MApN, costurile interventiilor executate in perioada inundatiilor din aceasta luna se ridica la aproximativ 250.000 RON.

1010 militari, nici un elicopter

Ministerul Apararii Nationale a colaborat la nivel local cu prefecturile, iar la nivel national cu componentele Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, in special cu cele din Ministerul Adminstratiei si Internelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Sanatatii.

Baza legala a colaborarii o reprezinta „Protocolul de cooperare intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Apararii Nationale privind indeplinirea comuna a unor misiuni din responsabilitatea acestora si a structurilor subordonate, pe timp de pace si in situatii de criza”, aprobat prin Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a tarii nr. S/148 din 26.06.2004 si „Planurile de interventie la dezastre existente la nivel judetean”.

In Transilvania, pentru executarea interventiilor in situatii de urgenta si de protectie civila, MApN are in dotare& 1010 militari, 35 T.A.B.-uri. 96 autocamioane, 1 autotrailer, 20 autoturisme, 5 corturi, 5 remorci.

Astfel, militarii transilvaneni nu dispun de nici o barca pentru interventii in cazul inundatiilor. De asemenea, lipsesc elicopterele, iar cei 1010 militari nu pot interveni rapid cu dotari atat de limitate (5 corturi!). Totusi, miltarii din Ardeal au participat la operatiunile de salvare din judetele Alba, Cluj si Arad.

In Alba, s-a intervenit in localitatile Aiud, Ocolis si Runcu. De asemenea, au fost transportate alimente in localitatea Lunca Larga. In Arad s-a intervenit pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii in municipiul resedinta de judet. In Cluj, la solicitarea primarului comunei Valea Ierii, a fost transportata apa potabila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro