Sari direct la conținut

Plus Discount, mall-ul Necuratului

Buna ziua, Ardeal

Zilele trecute, in Consiliului Local Cluj-Napoca a fost prezentat sub forma de proiect informativ un plan de construire a unui nou supermarket in oras, in cartierul Manastur, pe strada Maresal Ion Antonescu. Investitia urmeaza sa fie facuta de concernul german Tengelmann, proprietarul marcii Plus.

Consilierii PD resping acest proiect pe motiv ca nemtii vor sa amplaseze constructia chiar in fata Bisericii Ortodoxe de pe strada mai sus mentionata, fara a fi organizata o licitatie publica.

Totusi, proiectul are si sustinatori, mai mult sau mai putin „frenetici”, reprezentati de consilierii locali PNL si PSD.

Nimeni nu neaga faptul ca proiectul este unul de valoare si ca are destul de multe avantaje. Ceea ce este deranjant pentru consilierii PD si, mai ales, pentru reprezentantii Bisericii, este faptul ca magazinul ar urma sa fie amplasat cu spatele la lacasul de cult.

In acelasi timp, parcul de joaca pentru copii, care se afla actualmente in fata bisericii ar urma sa fie mutat undeva in lateral. Astfel, s-ar strica tot aspectul zonei. Si unde mai pui faptul ca, pana acum, nu s-a mai vazut un centru comercial sau un supermarket amplasat cu spatele la un lacas de cult?!

Proiect extrem de avantajos in opinia nemtilor

Primul magazin Plus Discount din Romania este propus a fi amplasat chiar in zona centrala a cartierului clujean Manastur, pe strada Maresal Ion Antonescu, pe o suprafata de 4.750 metri patrati. Daca va fi aprobat, acesta va schimba total aspectul zonei.

Nemtii l-au gandit sub forma unui tot unitar intre zona si spatiile comerciale efective si zona verde, parc si spatii de agrement. Reprezentantii Plus indraznesc chiar sa afirme ca acest proiect reprezinta o premiera romaneasca in domeniul edil-arhitectural, dar si o premiera mondiala pentru Grupul Tengelmann.

Poate ca au dreptate deoarece nicaieri nu s-a mai auzit pana acum de un supermarket (fie el unul cu preturi mici) amplasat langa o biserica, daramite de unul situat cu spatele spre locul de rugaciune.

Dintre numerosele avantaje enumerate de reprezentantii grupului, reproducem urmatoarele: „pastrarea spatiilor verzi, a zonei de joaca pentru copii si a suprafetelor plantate din zona”, „imbunatatirea functionala a zonei de joaca pentru copii, prin amenajarea acesteia intr-o zona protejata din punctul de vedere al circulatiei rutiere si a poluarii sonore si a aerului, precum si prin amplasarea unor instrumente de joaca pentru copii net superioare celor existente azi, corespunzatoare cerintelor europene”, „eliberarea zonei din fata Bisericii construite in acest spatiu, prin crearea unei piatete in alungirea axului Bisericii”.

Un avantaj interesant este „completarea functiunilor existente in centrul de cartier Manastur, cu servicii de comert, fapt ce contribuie la decongestionarea zonei in cauza si la o mai mare satisfacere a necesitatilor zilnice ale locuitorilor”.

Nimeni nu stie de ce autorii proiectului au evidentiat acest avantaj, avand in vedere faptul ca Manasturul nu duce lipsa de centre comerciale, supermarketuri sau mari magazine alimentare, necesitatile zilnice ale locuitorilor din zona fiind complet satisfacute.

Ce vor nemtii de la Tengelmann?

Plus este o marca a grupului german Tengelmann. Nemtii desfasoara cu succes afaceri in Europa, extinzandu-se acum si in Romania. Concernul german detine 7.300 de magazine in 15 tari din lume. In afara de Plus, din acest grup mai fac parte diviziile OBI, A&P, Kik, Kaiser’s Tengelmann, kd si Interfruct.

In Romania, compania Plus are sediul la Ploiesti si intentioneaza ca, pana in anul 2009, sa fie prezenta prin reteaua sa de magazine in toate orasele cu peste 40.000 de locuitori din Romania. Unul dintre primele orase in care nemtii vor sa-si puna planurile in aplicare este Clujul.

Toate bune si frumoase, dar locatia aleasa pentru construirea centrului comercial este, potrivit mai multor consilieri locali, in special ai PD, una total nepotrivita. Reprezentantii concernului Tengelmann cred ca vor da lovitura prin politica lor de preturi mici.

Nimeni nu se opune venirii grupului german la Cluj si deschiderii unui magazin Plus, dar reprezentantii bisericii de pe Maresal Ion Antonescu si o parte a consilierilor locali cred ca locatia aleasa si cartierul nu sunt potrivite deoarece in Manastur sunt o multime de supermarketuri.

Un alt factor care pune sub semnul intrebarii corectitudinea nemtilor de la Tengelmann este amplasarea magazinului pe respectivul spatiu fara nici o licitatie publica.

Au incercat sa „mituiasca” Biserica

Am dorit sa aflam si care este pozitia preotului paroh de la Biserica Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si nu mica ne-a fost surprinderea cand parintele Vasile Raus ne-a spus ca reprezentantii concernului german au incercat sa determine Consiliul Parohial sa accepte amplasarea magazinului in fata locasului de cult prin oferirea unei sponsorizari.

Aceasta „propunere” a fost facuta de germani prin avocatul Lavinia Hulpoi. Prim coratorul Vasile Albu, cel caruia i s-a favut oferta sponsorizarii nu a putut lua o decizie de unul singur. Preotul Vasile Raus ne-a declarat ca: „Oferta sponsorizarii a venit acum doua luni.

A avut loc o sedinta a Adunarii Parohiale si a Consiliului Parohial, iar membrii acestora au respins in unanimitate oferta. Era vorba de 250 – 300 de milioane de lei”. Trebuie precizat faptul ca Biserica Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” se afla inca in constructie. „Deocamdata, slujbele se oficiaza la demisol.

Vine foarte multa lume la aceste slujbe si nu toti incap in spatiul mic din demisol. De aceea, am instalat microfoane afara.” Preotul paroh crede ca nici cetatenii din zona nu sunt de acord cu amplasarea magazinului Plus in imediata vecinatate a Bisericii.

„Este o distanta de doar 10 metri liniari intre biserica noastra si terenul unde ar urma sp fie construit magazinul. In spatele acestuia si, implicit, in fata lacasului nostru, ar fi plin de tomberoane si de gunoaie. La care se aduga si multitudinea de masini care fac aprovizinarea”, mai spune preotul Raus.

Proiectul bisericii este unul foarte ambitios. Conform celor spuse de preotul paroh, Biserica Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” se vrea a fi o copie a celebrei Biserici Catolice „Sfantul Petru” de la Roma.

Locasul de cult din Manastur va fi mult mai inalt decat toate constructiile din zona si, in opinia preotului, „ar fi o mare greseala amplasarea centrului comercial in aceasta zona”.

Morariu si Dimitriu cad la intelegere

Proiectul este sustinut de consilerul PNL Radu Morariu, directorul SC Eximtur SA.

Din randurile opozitiei, un sustinator fervent al proiectului s-a aratat a fi liderului grupul PSD din Consiliul Local, Stefan Dimitriu, cu conditia ca realizarea mall-ului sa fie pusa de acord printr-o consultare a ambelor Consilii, Local si Judetean, intrucat „acestea nu se fac nicaieri din 5 in 5 metri”.

In dezbaterea din Consiliul Local, Morariu a sustinut proiectul de concesionare prin licitatie a circa 6 hectare de teren in zona Expo Transilvania pentru ridicarea unui mall, propunere venita din partea consilierului Stefan Dimitriu.

In urma intelegerii PNL-PSD-UDMR, s-a cazut de acord ca terenul din zona complexului Expo Transilvania sa fie concesionat, in urma unei licitatii, pretul de pornire fiind de 50 de euro pe metru patrat.

Paradoxal, pana si presedintele PSD Cluj-Napoca, consilierul Remus Lapusan, s-a opus amplasarii in parcul din zona Calvaria a unui magazin din reteaua Plus.

„Nu sunteti de parere ca ar trebui sa construim si fabrici, nu numai mall-uri, pentru ca oamenii sa aiba bani pe care sa-i cheltuiasca in aceste centre comerciale?”, s-a pronuntat Lapusan.

In urma aprobarii proiectului lui Dimitriu de licitare a terenului din zona Expo Transilvania, acesta s-a aratat interesat in compensatie de proiectul liberalului Radu Morariu, care ar urma sa acopere fatada Catedralei Mantuirii Neamului din Manastur.

Proiectul PNL – PSD spulberat de PD

Reprezentantii PD din Consiliul Local au deslusit „intelegerea” dintre PNL si PSD, drept care s-au pronuntat vehement impotriva acestui proiect. Nicoleta Postolache, consilier local PD, ne-a precizat pozitia sa si a colegilor sai democrati in legatura cu planul nemtilor de la Tengelmann.

„Nu este corect amplasamentul ales, un supermarket de acest gen nu poate fi situat cu spatele la biserica. De asemenea, nu este corect faptul ca reprezentantii acestei firme germane vor sa ocupe un spatiu fara a fi organizata o licitatie publica”, ne-a declarat Postolache.

„Nu contest faptul ca zona este un vad bun”, continua consilera „dar la fel de adevarat este si faptul ca Manasturul este deja plin de magazine”.

Nicoleta Postolache crede ca nu numai afacerile trebuie sa primeze si, de aceea, „s-a facut un apel la cetatenii din zona sa-si spuna parerea in legatura cu acest proiect la telefonul primarului”. Postolache nu crede ca propunerea nemtilor de a muta parcul in lateral este o idee buna.

Culoarul Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”-Biserica Calvaria: „axa sacra”

Am luat legatura telefonic si cu cel care a facut proiectul bisericii de pe Maresal Ion Antonescu, arhitectul Radu Spanu. Acesta ne-a spus ca „din punct de vedere urbanistic, se creeaza o axa sacra intre Biserica Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si Biserica Calvaria.

Amandoua lacasurile de cult dau o anumita nota de sacralitate municipiului. Biserica din Manastur a fost conceputa ca un fel de Catedrala a Mantuirii Neamului, ea o sa devina o importanta atractie turistica, o sa fie un simbol al Clujului si al Romaniei”.

Totodata, Spanu crede ca proiectul propus de grupul Tengelmann „contravine flagrant cu proiectul bisericii”.

Arhitectul mai spune ca: „Se pot gasi solutii si pentru eventualii investitori de asa maniera incat sa nu fie compromisa arhitectura orasului.” Spanu a dat exemplul unui proiect prezentat in urma cu zece luni, „un proiect relativ interesant care presupunea construirea unui centru comercial undeva in plan inferior, fiind o diferenta de nivel de sase metri intre biserica si magazin”.

Spanu nu a stiut sa ne precizeze daca era vorba despre proiectul Tengelmann sau despre un altul. Vom reveni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro