Sari direct la conținut

Cine este actionar majoritar la Hebe SA?

Gazeta de Bistrita

In raspunsul la o interpelare adresata ministrului Turismului de atunci, Dan Matei Agathon, in sedinta Camerei Deputatilor din 9 septembrie 2002, se mentiona ca aceasta unitate a fost preluata de Ministerul Turismului de la APAPS, pe baza Ordonantei de Urgenta 7/2001.

De altfel, in acea interpelare s-au ridicat primele semne de intrebare referitoare la privatizarea SC Hebe SA. In calitate de actionar majoritar la Hebe SA, Ministerul Turismului pune in vanzare in 2001 un numar de 176.428 de actiuni, care reprezentau 64 de procente din valoarea capitalului social.

Aceste masuri au fost luate in baza Legii nr.270/2001 privind accelerarea si finalizarea procesului de privatizare a societatilor comerciale de turism, proces care a adus multe beneficii marilor afaceristi apropiati guvernarii PSD.

Desi conducerea actuala a Hebe SA sustine ca aceasta societate a fost achizitionata prin licitatie, in aceeasi interpelare, Dan Matei Agathon afirma ca preluarea hotelului s-a facut de fapt prin „negociere directa”.

Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat in 7 noiembrie 2001 intre Ministerul Turismului si Gheorghe Simion, cetatean roman domiciliat in Bucuresti. Potrivit datelor pe care le detinem, Gheorghe Simion este actualmente actionarul majoritar al SC Hebe SA cu un pachet de actiuni de aproape 90 la suta.

Pretul pachetului majoritar de actiuni s-a situat, in momentul tranzactiei, la 25 de miliarde de lei.

Pe langa pretul hotelului, care urma sa fie platit in rate, la care se adaugau dobanzi anuale egale cu rata inflatiei plus 2 procente, cumparatorul se obliga la realizarea de investitii in valoare totala de 483.00 USD.

Investitiile prevazute cuprindeau inlocuirea instalatiilor sanitare si de incalzire, montarea de geamuri termopan, faianta si gresie, si reconditionarea mobilierului. Plata hotelului a fost esalonata pe trei ani de la semnarea contractului, termenul scadent fiind 1 noiembrie 2004.

Investitiile au fost facute, costurile situandu-se undeva intre 17 si 20 de miliarde, potrivit directorului general adjunct al Hebe SA, Eduard Mihailescu.

Proprietatile lui Murad

Mohammad Murad este detinatorul holdingului Spring Time, din care face parte, printre alte firme, si lantul hotelier Perla Majestic Grup (PMG).

Din acest lant hotelier fac parte Complexul Majestic, Complexul Perla, Complexul Select, toate din Mamaia, Complexul Coral Beach din Navodari, Complexul Majestic din statiunea Jupiter, Complexul Majestic din Olimp si Hotelul Hebe.

Spring Time Holding are lantul de restaurante fast-food Spring Time din Bucuresti si firmele de constructii Grup STG Construct SRL, Expo Construct Import-Export SRL (firmele prin care s-au realizat lucrarile de reabilitare de la Hotelul Hebe), Triumf Construct, Spring Art SRL, Install Grup SRL si Smartcom SRL.

Merita precizat in acest context ca din conducerea holdingului mai fac parte actualul subsecretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Nicolae Romulus Buzdun, care detine functia de director general al PMG si Placinta Ticu, director al holdingului Spring Time.

In declaratia de avere a lui Buzdun sunt mentionate venituri salariale de la PMG in valoare de 123.589.200 de lei si de la Luc Travel in valoare de 33.600.000 de lei, indemnizatii de la PMG si chiar de la SC Hebe SA in valoare de 42.000.000 de lei, respectiv de 36.000.000 de lei.

Pe langa aceste venituri, in declaratia de avere a lui Buzdun se regasesc dobanzi, dividende, actiuni si obligatiuni in valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei.

Un actionar majoritar invizibil

Directorul general al Hebe SA, Liviu Marius Miresan, sustine sus si tare ca nu stie cine este Mohammad Murad. Acelasi lucru il sustin si directorul general adjunct, Eduard Mihailescu si directorul Agentiei de Turism Hebe SA, consilierul judetean Ileana Moldoveanu.

In acelasi timp, intreaga conducere a Hebe pastreaza un secret absolut in privinta lui Gheorghe Simion, actionarul majoritar.

Desi am cerut in repetate randuri date de contact, nimeni nu a fost dispus sa ne dea o astfel de relatie sau macar sa ne explice cine este actionarul majoritar Gheorghe Simion si daca exista vreo modalitate de a lua macar telefonic legatura cu el.

De fiecare data raspunsurile pe care le-am primit au fost evazive si, in mod evident, nici unul din directorii de la Hebe nu pare dispus sa dezvaluie misterul privind actionarul majoritar.

Cel putin interesant este faptul ca Mohammad Murad apare in mai multe articole de presa din ultimii ani ca proprietar al hotelului Hebe din Sangeorz-Bai, iar pana acum nimeni nu a sesizat ca altcineva decat actionarul majoritar, cel care apare in acte, revendica public proprietatea asupra hotelului.

Sau, mai bine spus, aceste lucruri nu par sa deranjeze pe nimeni, fiind o situatie acceptata ca adevarata, chiar daca nu este sustinuta de acte. Astfel, in ultimul Top 300 al miliardarilor, intocmit de prestigioasa revista Capital, Mohammad Murad figureaza cu o avere de 55-60 de milioane de dolari.

Sunt enumerate proprietatile sale, printre care si Hotelul Hebe din Sangeorz-Bai. In ciuda acestor lucruri de notorietate, nimeni din conducerea hotelului nu stie cine este Murad.

Mihailescu: „Murad bate campii”!

Directorul general adjunct al hotelului Hebe, Eduard Mihailescu, reprezentantul actionarului majoritar la Hebe, neaga orice implicare a lui Murad in conducerea acestui hotel. Acelasi lucru il declara si Ileana Moldoveanu, directorul Agentiei de Turism Hebe SA si consilier judetean PSD.

Moldoveanu i-a succedat in functia de consilier judetean lui Miresan, actualul director al Hebe. Merita mentionat ca, in campania electorala de anul trecut, Hebe SA a donat pentru PSD suma de 60 de milioane de lei. Asta in conditiile in care Hebe SA era in plina actiune de renovare si reamenajare a hotelului.

Prin contractul de vinzare-cumparare, Gheorghe Simion, actionarul majoritar la Hebe SA, era obligat sa faca investitii de renovare in valoare de aproape 500.000 de dolari.

In mare parte aceste investitii au fost facute prin remobilarea camerelor, schimbarea centralei de incalzire si montarea de geamuri termopan in una din cele doua aripi ale hotelului, ceea ce insumeaza 388 de locuri de cazare la nivelul unui hotel de doua stele.

Cealalta aripa urmeaza sa fie renovata in momentul in care vor exista fonduri, conform declaratiilor facute de directorul adjunct Mihailescu.

Acesta a mai spus ca a fost multumit de calitatea lucrarilor de renovare efectuate de cele doua firme apartinand lui Murad, Grup STG Construct SRL si Expo Construct Import-Export SRL, ambele din Bucuresti, nemultumindu-l in schimb prestatia meseriasilor angajati din Sangeorz-Bai.

Mihailescu a refuzat sa ne ofere datele de contact ale misteriosului Gheorghe Simion, sustinand ca acesta este plecat din tara si ca „vorbim cand se intoarce”.

El a mai spus ca Gheorghe Simion a devenit actionar majoritar cu aproape 90 la suta din actiuni dupa „majorarea de capital prin investitia facuta”, care oricum era stipulata in contractul semnat cu Ministerul Turismului.

Doi iepuri impuscati dintr-un singur foc de catre Gheorghe Simion sau de catre cei care se afla in spatele lui. Consilierul judetean Ileana Moldoveanu a infirmat faptul ca hotelul Hebe ar fi fost preluat de Simion prin „negociere directa”, asa cum sustinea Agathon, ea avansand ideea unei licitatii.

Desi s-a primit in acest an aprobarea pentru o investitie de 1,5 miliarde de lei pentru reamenajarea piscinei hotelului, lucrarile au fost sistate dupa ce ultimele extrase de Carte Funciara au aratat ca Hebe mai are in proprietate doar doua treimi din bazin.

Cealalta treime din teren de sub bazin apare ca fiind in proprietatea unui afacerist local, Durnea, proprietarul unei fabrici de textile. Pentru ca situatia juridica a bazinului si terenului aferent este incerta, investitiile in amenajarea piscinei au fost amanate.

Despre afirmatiile facute in presa centrala de Mohammad Murad, Mihailescu a spus sec: „Murad bate campii!”

Corutiu si Repede au poftit la Hebe SA

La conducerea acestui hotel s-au perindat, din 1990 pana in prezent, o serie de directori. Printre acestia se numara si Dumitru Gaveniuc, care, potrivit spuselor Ilenei Moldoveanu, a incercat sa vanda hotelul afaceristului Vasile Corutiu pentru infima suma de 30.000 de euro.

In acel moment, cu ajutorul sindicatelor si cu sprijinul politic al PSD, hotelul a trecut de la fostul FPS in proprietatea Ministerului Turismului, iar ulterior vandut. Am mai aflat ca, la un moment dat, discutii serioase pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni a avut si Ioan Repede, directorul Rombat SA.

De altfel, Rombat castigase o licitatie, destul de stransa, prin care a cumparat o vila de protocol. Licitatia a plecat de la 22 de milioane si a fost adjudecata la aproape 200 de milioane.

Pentru o scurta perioada (martie-iulie 2001) director la Hebe SA a fost si actualul primar al statiunii Sangeorz-Bai, Roland Venig, care a fost numit dupa plecarea cu cantec a lui Dumitru Gaveniuc, cel mai contestat director al societatii de dupa 1990.

Roland Venig este singurul care recunoaste ca a auzit la un moment dat de o legatura intre un mare afacerist arab si actionarul majoritar de la Hebe SA. Venig isi aminteste ca, dupa cumpararea hotelului, a fost invitat la o intalnire in care sa faca cunostinta cu reprezentantii actionarului majoritar.

Astfel i-a cunoscut pe Nicolae Buzdun, director general al Perla Majestic Grup si pe Placinta Ticu, directorul Spring Time. In acel context a auzit ca Hebe ar fi fost cumparat de un important om de afaceri arab, proprietarul holdingului Spring Time.

Primarul nu isi explica totusi cum o persoana fizica, respectiv Gherghe Simion, a reusit sa cumpere pachetul majoritar de actiuni, acest aspect fiind cel putin discutabil in opinia lui.

In acest context, lui Roland Venig ii pare rau ca a avut o discutie inainte de licitatie cu Ioan Repede in care l-a convins pe acesta sa nu intre in licitatie, convins fiind ca fiecare trebuie sa investeasca acolo unde este mai priceput.

Mai trebuie precizat ca nimeni nu l-a vazut vreodata pe misteriosul Gheorge Simion la Sangeorz-Bai si, in afara de reprezentatul acestuia la Hebe, directorul general adjunct Eduard Mihailescu, nimeni nu se intalneste vreodata cu el.

Datorita apelor de care dispune, statiunea balneoclimaterica Sangeorz-Bai are o importanta deosebita pentru turismul romanesc. Inainte de 1990 si chiar cativa ani dupa, statiunea mustea de turisti dornici de tratament si relaxare.

Gradul de ocupare atingea cote maxime an de an, iar cei care nu mai gaseau un loc in hotel se cazau in casele localnicilor, pregatite sa primeasca oricand turisti. Hotelul Hebe avea o importanta deosebita, fiind cel mai mare complex hotelier din tara, cu o capacitate de 902 locuri.

Daca in urma cu 15 ani, de exemplu, hotelul era neincapator pentru invazia de turisti romani si straini atrasi de apele curative, acum, chiar si in plin sezon, hotelul nu este ocupat decat in proportie de 50-60 la suta, potrivit spuselor directorului general adjunct, Eduard Mihailescu.

Desi s-au demarat importante investitii pentru reamenajarea, renovarea si imbunatatirea conditiilor de cazare si masa, va mai dura pana cand statiunea va putea concura cu altele din tara sau sa ajunga la efervescenta din anii de glorie.

Ceea ce lipseste statiunii este promovarea, care sa atraga si alti turisti decat pensionarii care au cumparat cu pret redus, prin Ministerul Muncii, un bilet de tratament. Localnicii isi amintesc cu nostalgie de vremurile de glorie ale statiunii si au si uitat de cand nu le-a mai batut in poarta un turist dornic de cazare.

Sangeorz-Bai este acum o statiune pustie, care, in afara de apele pentru tratament, ofera prea putine posibilitati de distractie turistilor, mai ales celor tineri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro