Sari direct la conținut

Creștere bruscă a diabetului în rândul copiilor mici din Suedia / Legătura cu Covid-19

HotNews.ro
Copil cu diabet, Foto: Shutterstock
Copil cu diabet, Foto: Shutterstock

Numărul copiilor cu vârsta sub cinci ani care suferă de diabet de tip 1 a crescut brusc în ultimii ani, a declarat marți o organizație de caritate, indicând pandemia Covid-19 ca posibilă explicație, potrivit AFP.

Potrivit unui nou raport al Child Diabetes Fund, 460 de copii primeau tratament pentru acest tip de diabet în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 62% față de 2018 (283 de copii).

Aproape o treime dintre acești copii au nevoie de îngrijire intensivă atunci când sunt bolnavi, subliniază ONG-ul într-un comunicat de presă.

Diabetul de tip 1 este o boală cronică autoimună în care organismul nu produce insulină, în timp ce diabetul de tip 2 este o boală în care organismul nu produce suficientă insulină.

„Este înspăimântător faptul că diabetul de tip 1 afectează copii din ce în ce mai tineri. Trebuie să ne gândim cum să abordăm această problemă, atât în ceea ce privește cercetarea, cât și îngrijirea oferită”, a declarat cercetătorul Ake Lernmark într-un raport publicat de organizația caritabilă.

Bolile virale preced adesea diabetul de tip 1, notează organizația, care subliniază că această creștere a cazurilor în Suedia coincide cu pandemia Covid-19.

Copiii mici care au contractat virusul sunt mai predispuși să dezvolte acest tip de diabet dacă mama nu a avut niciodată Covid înainte de nașterea copilului.

În cazul în care mama fusese infectată înainte sau dacă fusese vaccinată, riscul ca copilul să dezvolte boala era mai mic.

„La unii copii, Covid-19 a declanșat probabil dezvoltarea unui anticorp inițial”, a subliniat Lernmark în raport.

Chiar și înainte de pandemie, numărul cazurilor de diabet de tip 1 era în creștere, iar progresia lentă observată în deceniile care au precedat pandemia a fost legată de alte virusuri de răceală.

Legătura dintre cazurile de diabet și Covid-19 ar trebui să se estompeze pe măsură ce populația capătă imunitate.

INTERVIURILE HotNews.ro