Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 940: Forțele ruse au termen până pe 15 octombrie să scoată trupele inamice din Kursk / Zelenski: Armata noastră a redus potențialul de atac al inamicului din Donețk / Von der Leyen este în vizită la Kiev

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 940: Forțele ruse au termen până pe 15 octombrie să scoată trupele inamice din Kursk / Zelenski: Armata noastră a redus potențialul de atac al inamicului din Donețk / Von der Leyen este în vizită la Kiev
Tanc ucrainean pe frontul din Pokrovsk - FOTO: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat joi, după o discuție cu comandanții săi militari, că forțele ucrainene au redus potențialul trupelor ruse de a lansa atacuri în regiunea Donețk, pe frontul de est și că incursiunea din Kursk a dus la mutarea a 40.000 de soldați ruși de pe linia frontului. „Forțele de apărare ucrainene au reușit să diminueze potențialul de atac al ocupanților în regiunea Donețk”, a spus el. Totuși, situația a rămas „extrem de dificilă, cu lupte grele în fiecare zi” în cele două sectoare ale frontului de est supuse celor mai multe atacuri rusești – Pokrovsk și Kurakhove.

Evenimentele de joi, ziua 940 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ministerul de externe al Ucrainei a respins în termeni fără echivoc posibilitatea plasării Crimeii sub mandat ONU până la crearea condiţiilor pentru organizarea unui referendum care să respecte toate normele democratice în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, după ce şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a făcut o propunere în acest sens, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.

„Integritatea teritorială a Ucrainei nu a fost şi nu va face niciodată obiectul unei dezbateri sau al unui compromis. Crimeea este Ucraina. Punct”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat emis târziu joi seara.

MAE ucrainean subliniază în comunicat că peninsula Crimeea se află în interiorul frontierelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional în 1991 şi insistă că singura soluţie acceptabilă este de a forţa Kremlinul să părăsească acest teritoriu.

Reacția vine după ce ministrul polonez de externe a sugerat internaţionalizarea temporară a statutului Crimeii ca unul dintre compromisurile posibile pentru a obţine pacea între Ucraina şi Rusia prin negocieri. (Agerpres)

Germania a rezolvat criza energetică și este pregătită pentru iarna viitoare din 2025, a declarat Robert Habeck, vicecancelar german și ministru al Economiei, potrivit Bild, preluat de Kyiv Independent.

„Nu mai există penurie de gaz”, a declarat Habeck în timpul unui dialog cu cetățenii din orașul Osnabruck, adăugând că Germania nu mai are nevoie de gaz rusesc.

Instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania sunt pline, iar toate obiectivele au fost îndeplinite, potrivit lui Habeck. Cu toate acestea, oficialul a declarat că prețurile gazelor în Germania sunt „mai mari decât înainte de războiul din Ucraina”.

„Prețurile sunt mai mari; acest lucru se aplică și gazului, dar nu pentru că avem o penurie”, a spus ministrul, adăugând că motivul real este că națiunile asiatice cumpără gaz natural lichefiat (GNL) din cauza căldurii extreme din țările lor.

Rusia a lansat peste noapte 70 de drone Shahed și patru rachete, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a luptei aeriene, au fost doborâte 61 de drone de atac și o rachetă ghidată X-59”, se spune într-un mesaj postat pe Telegram.

De asemenea, potrivit sursei citate, „ca urmare a măsurilor active de contracarare desfășurate de forțele de apărare, 9 drone inamice s-au pierdut în mai multe regiuni ale Ucraine (nu au fost primite informații privind victime sau pagube).”

Statele Unite ar trebui să ia în considerare avertismentele Moscovei cu privire la riscurile unei noi escaladări în jurul conflictului din Ucraina, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă de stat RIA Novosti.

Comentând posibilitatea unei întâlniri între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, acesta a declarat că nu va exista nicio întâlnire deoarece părțile nu au „nimic de discutat”. (Reuters)

Von der Leyen este în vizită la Kiev

Germania continuă să furnizeze Ucrainei o gamă diversă de echipamente militare, notează contul de X OSINTtechincal, adăugând că în ultima lună au fost livrate cu succes:

  • 61.000 de obuze de 155 mm
  • 88 de drone aeriene și maritime
  • 22 de tancuri Leopard 1A5
  • 134 vehicule ușoare
  • 19 vehicule grele de sprijin și inginerești
  • 3 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe rețeaua X că a ajuns în Ucraina.

„A opta mea vizită la Kiev are loc în condițiile în care sezonul de încălzire va începe în curând, iar Rusia continuă să lovească infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase. Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul european. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderarea la UE și la progresele privind împrumuturile acordate de G7”, a spus ea.

Noua estimare a pierderilor rusești

Armata ucraineană afirmă că ieri a provocat pierderi grele forțelor inamice: 1340 soldați, 20 tancuri, 39 alte blindate de luptă, 35 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 59 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu publicat vineri că Moscova își va apăra interesele în regiunea arctică atât în termeni diplomatici, cât și militari.

Lavrov a spus, potrivit agențiilor de presă ale Moscovei, că Rusia este hotărâtă să contracareze eforturile Statelor Unite și al aliaților săi din NATO de a organiza un număr tot mai mare de exerciții militare în regiunea arctică.

„Vedem cum NATO intensifică exercițiile în legătură cu posibilele crize din Arctica. Țara noastră este pe deplin pregătită să își apere interesele în termeni militari, politici și tehnico-militari”, a declarat Lavrov. (Reuters)

Forțele ruse au termen până pe 15 octombrie să scoată trupele inamice din Kursk

Peste 130 de șefi de stat și de guvern vor ajunge la New York începând de duminică pentru summitul anual al ONU, într-un moment exploziv în care comunitatea internațională este incapabilă să stopeze conflictele Gaza, Ucraina sau Sudan.

„Din Orientul Mijlociu până în Sudan, Ucraina și nu numai, vedem gloanțe și bombe care mutilează și ucid, cadavre care se adună, populații traumatizate, clădiri în ruine”, a acuzat zilele trecute secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Dar, chiar dacă este îngrijorat de o escaladare regională a războiului din Gaza sau de riscul nuclear reprezentat de invazia Rusiei în Ucraina, el crede că lumea, în ciuda diviziunilor sale, poate „evita să se îndrepte spre un al treilea război mondial”.

Acest eveniment de referință pentru diplomația internațională „nu ar fi putut veni într-un moment mai important”, a comentat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, amintind de lunga listă de conflicte, violențe și crize umanitare: Gaza, Ucraina, Sudan, Haiti, Birmania… (AFP)

Autoritățile ruse le-au dat forțelor lor militare sarcina de a scoate forțele ucrainene din regiunea Kursk până la jumătatea lunii octombrie 2024 și de a stabili o „zonă tampon” în zonele de frontieră din nord-estul Ucrainei până la sfârșitul lunii octombrie, scrie presa ucraineană.

Acestea sunt angajamente semnificative pe care este foarte puțin probabil ca armata rusă să le realizeze într-o perioadă atât de scurtă de timp, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Agenția de presă RBC-Ucraina a scris, citând surse nespecificate, că armata rusă a concentrat 37.000 de militari în regiunea Kursk și că autoritățile ruse au instruit aceste forțe să împingă forțele ucrainene afară din regiunea Kursk până la jumătatea lunii octombrie.

Sursele RBC-Ucraina au declarat că Kremlinul a dorit să concentreze o grupare de forțe în regiunea Kursk care să aibă un avantaj de cinci la unu în ceea ce privește efectivele față de forțele ucrainene înainte de lansarea unei operațiuni contraofensive, dar nu a reușit acest lucru înainte să lanseze „contraofensiva, pe 10 septembrie.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 939 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro