Sari direct la conținut

Finala prezidențialelor se joacă în turul 1. Cine merită „votul util”?

HotNews.ro
Finala prezidențialelor se joacă în turul 1. Cine merită „votul util”?
Captură din clipul postat de Mircea Geoană pe Facebook.

Mircea Geoană a lansat mesajul „votului util în turul 1 la prezidențiale” pentru că acest tur va influența masiv structura Parlamentului și numele viitorului președinte. De data asta Geoană are dreptate. 

După două luni în care a fost înlocuit de o clonă a sa, realizată de un startup de Inteligență Artificială care programează încă pe bază de cartele perforate, Mircea Geoană a apărut în carne și oase. El a ieșit, duminică, la luptă. 

„Turul întâi este adevărata finală a alegerilor prezidențiale” a spus Geoană într-un clip, chemând oamenii să voteze în număr cât mai mare încă din primul tur. Indiferent în ce tabără ești, cea bucuroasă, cea îngrijorată sau cea deziluzionată, probabilitatea unei finale Ciolacu – Simion e autentică. Putem avea propriile opinii, dar nu putem avea propria realitate. Cu patru săptămâni înaintea primului tur, din 24 noiembrie, Ciolacu și Simion conduc în opțiunile de vot, conform majorității sondajelor. 

Simion nu s-a distanțat decisiv, dar are prima șansă să-l însoțească pe liderul PSD în finală.

În aceste condiții, îndemnul candidatului independent la participare ridicată și la „votul util” este singura variantă pentru urmăritorii din pluton și pentru electoratul care se gândește ce să facă: se duce sau nu se duce la vot? Și dacă se duce, cu cine votează?

E puțin probabil ca vreunul dintre cei din plutonul de urmăritori, Mircea Geoană, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, să se retragă. Și, atunci, șansa invocată corect de Geoană este aceea ca votanții „să-i retragă”, orientându-și votul acolo unde cred că sunt mai multe șanse. 

De ce mesajul votului util nu a fost dat de PNL, cel mai mare partid dintre „cei mici”, asta ține, probabil, de strălucita gândire a conducerii Ciucă – Bode. 

Dar este Mircea Geoană beneficiarul logic al votului util, cum susține el? Întâi de toate, nu știm dacă are timp să fie președinte sau încă se ocupă să ancheteze teorii ale conspirației, cu jurnaliști români care aleargă cu pistoale cu amortizor prin Bulgaria. 

La fel de important ca timpul sunt resursele: cu cine vrea Geoană să conducă dacă va fi ales? Cine sunt oamenii apropiați lui în această campanie? Rămâne la selecția Felix Rache și Cristi Burci? Este, evident, decizia lui, numele său e pe buletinul de vot. Dar oamenii au dreptul să știe, ca să cântărească.

Exemplul lui Klaus Iohannis ne-a arătat că dacă președintele conduce peste un aparat complet opac e puțin probabil ca cineva dintre ei să-l contrazică. Administrația prezidențială servește nu omul, ci funcția președintelui. Altfel, tot procesul electoral, care începe într-adevăr cu „finala din turul întâi” ar fi inutil. 

INTERVIURILE HotNews.ro