Exxon nu va putea să vândă rușilor participația din Marea Neagră/ OUG care permite statului să refuze tranzacția a fost publicată în Monitorul Oficial, cu o întârziere de peste trei săptămâni
Una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență aprobate, pe bandă rulantă, într-o singură ședință de Guvern, a fost publicată joi în Monitorul Oficial, după o întârziere de peste trei săptămâni. Ordonanța modifică Legea Petrolului, pentru elaborarea ei fiind invocate motive de siguranță națională. De aceea, avea nevoie de avizul CSAT, aviz care nu exista pe 4 februarie, când a fost aprobată în ședința de Guvern. Ședința CSAT a avut loc abia pe 26 februarie. Scopul OUG este de a împiedica Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
HotNews.ro a explicat în urmă cu două săptămâni că OUG nu poate fi publicată în Monitorul Oficial fiindcă are nevoie de avizul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). În Guvern a fost aprobată cu mențiunea că trebuie obținut acest aviz.
Potrivit OUG, autoritățile române vor putea refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.
Proiectul mai prevede că orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate.
În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, în cazul de față Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier.
În care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.
Aceste prevederi ar putea bloca o eventuală tranzacție nefavorabilă statului român, în condițiile în care Exxon Mobil intenționează să vândă participația de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră.
De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că România poate găsi o soluție care să impiedice o decizie care să nu-i convină.
Statul român încurajează compania românească Romgaz să fie parte din tranzacție. De altfel, ministrul economiei Virgil Popescu a spus în mai multe rânduri că dorește ca Romgaz să fie cotă parte dintr-un consorțiu cu OMV Petrom și compania de gaze din Polonia pentru preluarea participației.
Potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, ar fi interesate mai multe companii de participația de 50% pe care Exxon Mobil o deține în proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Pe de-o parte ar fi un consorțiu format din compania românească Romgaz, Compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV Petrom care are drept de preemțiune. Pe de altă parte ar fi și compania rusească Lukoil. Ar mai și Black Sea Oil& Gas.
Ministrul economiei Virgil Popescu a declarat recent că recomandă ca transferul de licență de către Exxon să fie făcut prin Hotărâre de Guvern.
„Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.
De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.
Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Pentru mai multe amănunte citește și:
- OUG care împiedică Exxon să vândă oricui participația din Marea Neagră are nevoie de aviz CSAT pentru a fi publicată în Monitorul Oficial
- Exxon nu va putea vinde oricui participația din Marea Neagră/ Din motive de siguranță națională, tranzacția va trebui aprobată de Guvern- Proiect de OUG
- Afacerea Exxon din Marea Neagră, în atenția unui consorțiu format din Compania naţională de gaze din Polonia, Romgaz și OMV/ Pe de altă parte, este interesat și Lukoil
- Virgil Popescu, ministrul Economiei: Acum este ultimul ceas să mai putem folosi gazul pe care îl avem/ Ne trezim că nu-l vom mai putea folosi ca și combustibil de tranziție
- Ludovic Orban, despre vânzarea de către Exxon a afacerii din Marea Neagră: Ce putem face noi? Putem să găsim o soluție pentru a împiedica o decizie care să nu ne convină
- ExxonMobil – cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii / Americanii renunță la zăcămintele de gaze din Europa
- Posibil ca Exxon să nu se retragă din România, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună/ E posibil să se schimbe decizia- Klaus Iohannis