VIDEO Ministrul economiei, despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Mi se pare normal să facem aceste investiții strategice cu parteneri NATO/ Evaluăm acordul cu partenerul chinez
Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că premierul Ludovic Orban a avut dreptate când a afirmat că îi este clar că „nu o să meargă cu chinezii” parteneriatul legat de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu mai spune că i se pare normal ca astfel de investiții strategice să fie făcute cu parteneri NATO. În privința parteneriatului cu o firmă chineză, vechi de aproape cinci ani, este făcută o evaluare în prezent.
- Vezi interviul integral aici: VIDEO-TEXT Ministrul Economiei Virgil Popescu, la interviurile HotNews.ro: Dacă mai stăm mult cu gazul din Marea Neagră, s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare pe care o are acum
- Vezi și ANAF ar putea pune poprire pe conturile Primăriei Capitalei/ Virgil Popescu, ministrul Economiei, explică motivul
- Circa 8 miliarde de euro, bani europeni, ar putea accesa România pentru tranziția către o economie verde și pentru înlocuirea centralelor pe cărbune cu unele pe gaz/ Ce spune ministrul economiei
„Mi se pare normal să facem aceste investiții strategice cu parteneri din NATO. Avem discuții cu Nuclearelectrica săptămânal, evaluăm acordul făcut de Nuclearelectrica cu partenerul chinez, să vedem exact ce este acolo. Acest acord nu s-a mișcat. Se negociază de cinci ani, ce s-a întâmplat? Decizia trebuie luată anul ăsta, și trebuie începută investiția pentru reactoarele 3 și 4”, a spus Virgil Popescu.
Acesta nu a spus care ar putea fi partenerul NATO, în condițiile în care nu pot fi demarate discuții cu alte companii câtă vreme există acordul cu chinezii. „Ar putea fi finanțator terț, un consorțiu, statul român, sunt avute în vedere toate opțiunile”, a spus Virgil Popescu. Acesta nu exclude posibilitatea ca Nuclearelectrica să construiască singură un reactor. „Dacă statul român are o politică corectă în privința dividendelor și vom continua așa, Nuclearelectrica are capacitatea să facă reactorul 3 pe cont propriu, cu fonduri proprii și atrase, și probabil cu unele garanții stat”, a precizat ministrul. De aceea, va cere Ministerului Finanțelor ca Nuclearelectrica să păstreze mai mulți bani din profit, în următorii ani, în loc să-i distribuie sub formă de dividende.
Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro. că statul român ar putea renunța la parteneriatul cu o firmă chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare”, a spus premierul.
China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justiție.
Cu toate acestea, discuțiile cu chinezii au continuat.
În această primăvară, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual. În mai 2019, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară.De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Potrivit memorandumului, cele doua parti ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).