Masa de după sarmale și cozonac. Noul trend culinar care a luat avânt în România
- Redactia Hotnews
În ultimii ani, scena gastronomică din România a crescut semnificativ. La fel ca în cazul cafenelelor de specialitate, în București, dar și în alte orașe importante ale țării, au apărut restaurante noi, mai ales bistro-uri sau localuri care se încadrează în conceptul de „casual dining”.
Restaurantele de tip „casual dining” se situează undeva la mijloc, față de cele de fine dining (o scenă aflată încă la început) și restaurantele obișnuite. Nu sunt nici cârciumile clasice, unde vei găsi preparate „tradiționale” de tipul ceafă de porc, mici sau cordon bleu, nu sunt nici localuri luxoase și impunătoare, de fine dining. Le resimți ca pe un lux mai cu picioarele pe pământ, mai accesibil și fără spoială. Localuri unde nu poți totuși să vii în șlapi, să bei o bere în coasta câtorva mititei, dar nici nu trebuie să te îmbraci cu hainele „de ocazie”, ca să te simți integrat printre comeseni.
„Sunt restaurantele care prețuiesc atmosfera relaxată și echilibrul sfintei treimi preț-cantitate-calitate. Aici vin oameni care vor să mănânce bine la prețuri decente, în timp ce recuperează poveștile prietenilor, la o bere”, spune Nicoleta Rădăcină, fostă jurnalistă și actuală „mână de lucru într-o bucătărie de restaurant din București”, după cum se descrie chiar ea, pe site-ul propriu, unde scrie despre experiența ei.
Ce e drept, echilibrul treimii de care vorbește Nicoleta e dificil de obținut, pentru că ce e bun și mult nu e ieftin, ce e ieftin și mult nu e bun și așa mai departe. Așa că e ușor să zici că la un astfel de restaurant nu e tocmai ieftin să mănânci, ba chiar că poate la alții mâncai mai mult sau mai bun. Echilibrul și-l găsește fiecare, după propriul gust și buzunar.
Mai pe scurt, e vorba de o mâncare „mai elevată, dar nu foarte complicată, unde mai e loc de joacă și de spontaneitate”, după cum spune Cristina Mazilu, care deține Arzu, un bistro din centrul Bucureștiului.