Sari direct la conținut

La Washington, Viorica Dăncilă s-a cazat la hotelul lui Trump (presă)

HotNews.ro
Hotel Trump Washington, Foto: trumphotels.com
Hotel Trump Washington, Foto: trumphotels.com

Premierul român Viorica Dăncilă a fost cazată, în timpul vizitei sale la Washington, la hotelul președintelui Donald Trump, fiind primul șef al unui guvern străin despre care se știe că a rezervat o cameră la acest hotel în ultimul an, relatează WNYC, postul public de radio din New York.

La sfârșitul săptămânii, Viorica Dăncilă a participat, la Washington, la reuniunea anuală a Comitetului pentru Afaceri Publice Americane din Israel (AIPAC), iar șederea premierului român la Trump International Hotel „furnizează ultima dovadă că organizația lui Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini”. „Asemenea plăți ar putea încălca prevederile constituționale anticorupție, care interzic președintelui să accepte cadouri sau „recompense” din partea guvernelor străine”, scriu jurnaliștii americani.

Potrivit acestora, Viorica Dăncilă a fost văzută vineri seară în incinta hotelului, alături de un grup de aproximativ opt persoane, după ce a părăsit restaurantul hotelului. Ea se îndrepta spre unul din lifturile din clădire, care funcționează cu cardurile de la camerele din hotel. Viorica Dăncilă a fost văzută în hotel și duminică, intrând într-un lift, puțin după ora locală 18:00, mai spun jurnaliștii străini. Ei publică și o fotografie cu Viorica Dăncilă, care ar fi fost făcută în hotelul lui Trump.

Jurnaliștii americani mai spun că nu se știe câte camere au fost închiriate de români și nici ce preț a fost plătit și arată că președintele american Donald Trump încă deține hotelul prin intermediul unei companii din care poate retrage bani oricând. Avocații liderului de la Casa Albă au respins ideea că vizita la hotel a unui oficial străin poate fi considerată o „recompensă”. În schimb, este „un schimb convenabil” care nu este prevăzut în Constituție. Postul de radio din New York mai spune că a solicitat informații de la Ambasada României la Washington, de la purtătorul de cuvânt al Trump Hotel și de la Casa Albă, dar nu a primit un punct de vedere.

Postul public de radio din New York mai spune că ultimul lider străin despre care se știe că a stat la hotelul lui Trump a fost premierul malaezian Najib Razac, în septembrie 2017.

În acest context, jurnaliștii americani vorbesc despre interesele militare și comerciale ale României cu Statele Unite, dar reamintesc și faptul că în vizita la Washington Viorica Dăncilă a anunțat intenția de a muta ambasada țării sale în Israel la Ierusalim.

În căutare de influență în România

Jurnaliștii de la postul american de radio mai scriu că doi aliați-cheie ai lui Donald Trump au „curtat” Guvernul României după alegerea lui Trump. Unul dintre ei este Rudolf Giuliani, avocatul președintelui în dosarul procurorului special Robert Mueller. În august 2018, Giuliani a trimis o scrisoare președintelui României în care și-a exprimat ”îngrijorările legate de degradarea continuă a statului de drept în România”. România, care este, potrivit clasamentului Transparency International, una dintre cele mai corupte țări din Europa, a instrumentat câteva cazuri de mare corupție, spun jurnaliștii americani.

Un alt asociat al lui Trump, fundraiserul Elliot Broidy, ar fi făcut, de asemenea, afaceri în România – The New York Times a scris că Circinus, firma de securitate a lui Broidy, a încercat să încheie contracte cu Guvernul României. Jurnaliștii americani de la postul de radio mai scriu că în ianuarie 2017 liderul partidului din care face parte Dăncilă, Liviu Dragnea, a fost invitatul lui Broidy la evenimentul de învestire a lui Trump, de la Hotelul Trump International. Broidy a demisionat din postul de conducere al Comitetului National Republican în 2018.

Jurnaliștii americani mai notează că Viorica Dăncilă, care este în funcție din ianuarie 2018, este un aliat al lui Dragnea, care „a fost ținta procurorilor din România”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro