Sari direct la conținut

​Press report: Niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă sau a desființării CNADTCU. Oxford Analytica vs. Klaus Iohannis. Vara ca hoții. Povestea lui Osho. Marea șperțuială. Ce caută Viktor Orban în Transilvania

HotNews.ro
Press report, Foto: Profimedia Images
Press report, Foto: Profimedia Images

​Studenți bihoreni, arestați în SUA după ce au furat alimente în valoare de 2.500 de dolari ● Dezonoarea nu e că Viktor Orban a vorbit cum a vorbit, ci că ministrul Aurescu i-a răspuns cum i-a răspuns ● Niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de la Guvern, sau a desființării CNADTCU ● Oxford Analytica vs. Klaus Iohannis ● Vara ca hoții. Consultare de gura lumii pe legile justiției, cu termene scurte fixate de CSM ● Impozitul pe clădiri crește de câteva ori. Marile necunoscute ale unei modificări care lovește în 95% din români ● Povestea lui Osho ● Marea șperțuială: un caz de corupție din Interbelic arată că asaltarea pieței românești nu e invenția Uber ● Inflație determinată de căldură: Prețurile cresc din cauza temperaturilor ridicate ● Ce caută Viktor Orban în Transilvania și ce pot învăța românii de la el ● Principala grijă a președintelui Iohannis. Când ridicolul nu doare.

  • ​Studenți bihoreni, arestați în SUA după ce au furat alimente în valoare de 2.500 de dolari. Șapte tineri români, dintre care cinci originari din Bihor, au fost arestați în statul american California, după ce, pe 13 iulie, au fost prinși în timp ce furau alimente dintr-un magazin. Șase din cei șapte studenți, ajunși în SUA prin programul „Work and Travel”, lucrau în respectivul magazin, scrie Bihoreanul.
  • Dezonoarea nu e că Viktor Orban a vorbit cum a vorbit, ci că ministrul Aurescu i-a răspuns cum i-a răspuns. La discursul bine structurat și plin de referințe politice și culturale al premierului Ungariei, statul român a răspuns printr-un interviu mediocru ca nivel și formulat în limbă de lemn, oferit de ministrul de externe. O rușine greu de îndurat de milioanele de români care sunt loiali valorilor europene și occidentale, scrie Cătălin Tolontan în Libertatea.
  • Niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de la Guvern, sau a desființării CNADTCU. La întâlnirea-reuniune a consorțiilor universitare românești cu premierul României, Nicolae Ciucă, niciunul dintre cei 25 de rectori și reprezentanți ai universităților „veniți din toată țara”, nu a ridicat problema titlurilor de doctor acordate de universități sau cea a plagiatelor, inclusiv a acuzațiilor de plagiat aduse premierului, ori cea a desființării CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – instituția care analizează cazurile de plagiat și dă verdicte în aceste cazuri, fiind singura care poate propune retragerea unui titlu academic de doctor. Informațiile au fost confirmate de sursele Edupedu.ro.
  • Oxford Analytica vs. Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este criticat într-un raport Oxford Analytica, pentru „aplecarea” către serviciile secrete și armată. Analiștii politici din țară spun că în România sunt probleme structurale ale statului, iar când vine vorba de vina pe care o poartă președintele discuția are mai multe nuanțe, scrie Europa Liberă.
  • Vara ca hoții. Consultare de gura lumii pe legile justiției, cu termene scurte fixate de CSM. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis vineri, la ora 16.50, pe e-mail președinților Curților de Apel din țară proiectele legilor justiției pentru consultare. CSM cere ca până pe 8 august să se întrunească adunările generale ale judecătorilor și să dezbată propunerile lui Cătălin Predoiu, lucru aproape imposibil având în vedere că e perioadă de concedii, scrie PressHub.
  • Impozitul pe clădiri crește de câteva ori. Marile necunoscute ale unei modificări care lovește în 95% din români. Ce e mai important? Există un prag minim, dar nu mai există unul maxim, ceea ce face ca pixul primarilor să poată să taie în carne. Înainte de a vedea care sunt, concret, schimbările și ce impact vor avea ele asupra impozitelor pe care le vom plăti anul viitor, trebuie menționat că impozitele și taxele locale reprezintă surse de finanțare a bugetelor locale, nu ale bugetului de stat. Cu alte cuvinte, acești bani se vor duce direct în bugetele primăriilor fiecărei localități pe raza căreia se află imobilele. Deci, banii în plus nu vor ajunge la bugetul general, cel din care se fac autostrăzi sau se plătesc salariile bugetarilor. Nu vor ajunge nici la bugetele de asigurări sociale, din care se plătesc pensiile sau se finanțează spitalele, scrie Panorama.
  • Povestea lui Osho. Încrezător și deschis, a fost un vorbitor talentat care nu s-a ferit niciodată să-și exprime părerile pe o varietate de subiecte, chiar și pe cele considerate tabu de către societatea conservatoare, scrie Life.ro.
  • Marea șperțuială: un caz de corupție din Interbelic arată că asaltarea pieței românești nu e invenția Uber. Rețeta șperțului (adică a câștigării bunăvoinței cuiva și determinării acelei persoane să acționeze în direcția intereselor tale) nu e deloc nouă în România. E chiar veche, iar deceniile care au trecut doar au perfecționat-o, scrie Dela0.
  • Inflație determinată de căldură: Prețurile cresc din cauza temperaturilor ridicate. Chiar și atunci când căldura nu cauzează daune evidente, impactul temperaturilor extreme se poate resimți pe termen lung, în special asupra producției alimentare. Rezultatul ar putea fi fenomenul de „heatflation”, temperaturile neobișnuit de ridicate conduc la scăderea recoltelor și la creșterea prețurilor la alimente, scrie RFI.
  • Ce caută Viktor Orban în Transilvania și ce pot învăța românii de la el. Complexul său mesianic, reluarea ideologiei rasiste și argumentele prin care se apropie de propaganda rusă construiesc doar una dintre fețele primului ministru ungar. Există, probabil, multă ipocrizie în felul liderului de la Budapesta de a pune problemele, dar, în spatele populismului, Viktor Orban urmărește ceea ce crede el că reprezintă interesul ultim al Ungariei: reconstruirea spațiului cultural în arcul carpatic, scrie DW.
  • Principala grijă a președintelui Iohannis. Când ridicolul nu doare. Recenta odă ceaușistă ridicată lui Klaus Iohannis de către deputatul liberal Alexandru Muraru, fratele geamăn al ambasadorului României la Washington, are semnificații importante, chiar grave, scrie Spotmedia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro