Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Compania de Drumuri anunță concluziile după ce a numărat toate șuruburile de la Podul peste Dunăre de la Brăila

HotNews.ro
Suruburile la Podul de la Braila, Foto: Captura video
Suruburile la Podul de la Braila, Foto: Captura video

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță la patru zile după apariția pe rețelele de socializare – și la trei zile de la apariția în presă – a unui film care arată cum cineva scoate cu ușurință șuruburile din parapetele de pe Podul peste Dunăre de la Brăila că a terminat procesul de verificare a acestora, subliniind că circa 0,4% erau slăbite.

  • „Astăzi a fost finalizat procesul de verificare a tuturor șuruburilor parapetului de siguranță de pe Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila (calea 1 și calea 2)
  • Din totalul de 100.000 de șuruburi, au fost slăbite un număr de 401, ceea ce înseamnă aproximativ 0,4% din totalul acestor elemente”, arată o postare pe Facebook a CNAIR.

Reamintim că imagini devenite virale săptămâna aceasta pe rețelele de socializare arată cum cineva scoate cu ușurință cu mâna șuruburile care nu par a fi strânse pe parapetele de pe Podul peste Dunăre de la Brăila. În video persoana care filmează arată cum scoate unul după altul mai multe șuruburi ce nu par a fi prinse deloc. În replică, CNAIR spune că de vină ar fi constructorul pentru aceste probleme, dar că ele nu afectează siguranța Podului. Totodată, CNAIR amintește că Podul nu a fost încă recepționat.

Vineri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea că au fost verificate peste 50.000 din cele aproximativ 100.000 de șuruburi de la podul de la Brăila şi că s-au găsit 180 de şuruburi care nu au fost bine strânse.

„Nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre”

  • „(…) Îi asigur pe români că nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre.
  • Am văzut că sunt şi formaţiuni politice care fac şi plângeri la Bruxelles. Dacă au temeri să treacă peste pod, pot trece şi cu bacul, dacă nimeresc Brăila.
  • Trecând într-un registru serios, vă asigur că nu există probleme de siguranţă în trafic. E o investiţie începută în 2017. Întâmplător, în acea jumătate de an, s-a asigurat finanţarea, s-au făcut primii paşi pentru această investiţie.
  • Nu înţeleg această dorinţă a unora, de a scoate în evidenţă doar lucrurile rele, doar faptul că în România nimic nu se poate întâmplă bine. Din 2017 până acum au fost mai mulţi miniştri, premieri, i-am invitat pe toţi cu excepţia unuia, numai cel dinaintea mea nu a fost. Probabil nu avea de ce să vină, că nu a făcut nimic pe acel subiect. În rest au fost toţi, indiferent de culoarea politică”, a declarat Grindeanu.

„Domnii care sunt îngrijoraţi să treacă cu bacul”

El s-a referit din nou și la denivelările apărute în asfalt pe podul de la Brăila, susținând, de asemenea, că nu este niciun pericol:

  • ”În al treilea rând, am mai văzut şi în urmă cu 3 săptămâni când am avut o reuniune cu Departamentul de Stat,cu Ambasada SUA, la Galaţi şi am văzut că sunt ştiri că ar fi denivelări şi e risc să pice unii în Dunăre.
  • Fiind la Galaţi, am trecut pe pod. E adevărat că în aceste săptămâni CNAIR a dat restricţii de trafic. Când sunt temperaturi mari, se dau restricţii de trafic peste tot, nu doar în România. Că nu au respectat nişte domni aceste restricţii, au fost amendaţi. Lucrarea şi responsabilitatea e a constructorului. Nu fac lucrările cum trebuie, vor plăti. Nu există niciun fel de pericol.
  • Domnii care sunt îngrijoraţi, să treacă cu bacul”.

CNAIR: „Structura podului nu este în pericol”

„Structura podului nu este în pericol. Șuruburile nestrânse sunt la un parapet”, declara miercuri Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru HotNews.ro.

„Nu este niciun risc sa sară vreo mașină în Dunăre, deoarece după respectivul parapet care este montat pe marginea uneia din căile de rulare, mai vine trotuarul pentru intervenție, cu lățimea de 3 m si încă un parapet marginal”, spune reprezentantul CNAIR.

Acesta amintește că „Podul nu a fost încă recepționat deci in continuare se afla în posesia și responsabilitatea antreprenorului (Webuild)”.

„Până la momentul recepției constructorul trebuie sa rezolve toate neconformitățile, inclusiv să strângă toate șuruburile parapetelor. Le-am cerut încă de ieri celor de la Webuild sa verifice din nou șuruburile, iar astăzi deja s-au apucat de treaba. Strâng șuruburile slăbite si le completează pe cele lipsă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro