Sari direct la conținut

Cele două adolescente din Hunedoara care s-au sinucis aruncându-se de pe un turn de apă consumaseră unul dintre cele mai răspândite și ieftine droguri în rândul tinerilor / Ce este Cristal

HotNews.ro
droguri, Foto: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia
droguri, Foto: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

Cele două adolescente de 15 ani care s-au sinucis la începutul lunii decembrie aruncându-se de pe un turn de apă din oraşul Lupeni consumaseră o substanţă psihoactivă cunoscută drept „Cristal”, conform expertizei medico-legale. Cristal a devenit unul dintre cele mai răspândite și ieftine droguri în rândul tinerilor din România.

„În organismul celor două fete s-a aflat o substanţă denumită clorometcatinonă, denumită popular Cristal. Cercetările în acest dosar continuă”, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Petroşani, procurorul Robert Scorţa.

Expertiza medico-legală a fost făcută de INML Cluj-Napoca.

Ce este „Cristal”

În octombrie 2023, șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, chestorul Tiberiu-Iulian Ivancea, declara că drogul Cristal este cel mai răspândit în rândul tinerilor din judeţul Sibiu, unul dintre motive fiind că este şi cel mai ieftin, o doză costând câteva zeci de lei.

„Preponderent în judeţul Sibiu este consumul de aşa-zisele cristale. Este cel mai răspândit la nivelul tinerilor. (…) În ultima perioadă sunt foarte mulţi tineri, dar nu minori (…) Aşa-zisele cristale sunt cele mai ieftine şi la îndemână. Câteva zeci de lei pe doză”, spunea șeful IPJ Sibiu.

3-clorometcatinonă (3-CMC) este un drog sintetic, din categoria catinone sintetice cu efecte psihostimulante, arată directiva UE prin care substanța a fost introdusă în categoria drogurilor.

Conform directivei, substanța 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană cel puțin din 2014 și a fost detectată în 23 de state membre.

  • „În cursul anilor 2020 și 2021, s-au confiscat aproximativ 2 500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90 % din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa.
  • Din informațiile obținute în urma unor confiscări și a probelor strânse reiese că, de regulă, 3-CMC este disponibilă pe piața drogurilor sub formă de pulbere. S-au raportat și alte forme fizice, cum ar fi comprimatele și capsulele, dar într-o măsură mult mai mică. Ocazional, s-au raportat și lichide, material vegetal și hârtie sugativă care conțin 3-CMC.
  • Două state membre au raportat un total de 10 decese cu expunere confirmată la 3-CMC. De asemenea, un stat membru a raportat o intoxicație acută neletală cu expunere confirmată la 3-CMC.
  • Din informațiile disponibile reiese că, deși, de regulă, 3-MMC și 3-CMC se vând și se caută ca droguri stimulante de sine stătătoare, se pare că, cel puțin parțial, aceste substanțe sunt fabricate, importate, distribuite, vândute și consumate ca înlocuitori „legali” ai stimulatorilor controlați, inclusiv amfetamina, cocaina și MDMA. În plus, este posibil ca acestea să fie vândute greșit ca alte droguri”, se arată în directiva europeană.

Cum s-au sinucis cele două adolescente de 15 ani

Cele două adolescente de 15 ani, din oraşul Uricani, au murit în 9 decembrie după ce s-au aruncat în gol de pe un turn de apă înalt de circa 20 de metri, ce aparţine unei foste fabrici din municipiul Lupeni.

Una dintre fete o sunase pe mama sa pentru a-i spune că intenţionează să recurgă la un gest sinucigaş, femeia anunţând imediat Poliţia prin 112. În urma apelului, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, atât din cadrul Poliţiei municipiului Lupeni, cât şi echipaje medicale.

Tatăl fetei care și-a anunțat mama că se va sinucide este angajat al Primăriei Uricani și a ajuns la fabrica dezafectată din Lupeni în același timp cu salvatorii, potrivit Observator News. El și-a găsit fata fără suflare, alături de a doua adolescentă pentru care s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără succes.

Fetele au fost găsite cu fața în sus, ceea ce ar putea indica că s-au aruncat cu spatele de pe turnul înalt de aproape 20 de metri.

„Când a ajuns erau deja căzute amândouă, se aruncase, telefoanele lăsate sus pe clădire, îmbrăcate cum erau, de vreme mai rece, căzute pe un teren din ăla accidentat, piatră. Cert este că au premeditat lucrul ăsta. Şi-au ales locul, deci nu s-au dus la întâmplare”, a declarat primarul Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Fetele au fost colege până în clasa a VIII-a, potrivit Digi 24. Au rămas prietene după ce au început cursurile la licee tehnologice, una în Uricani, cealaltă în Vulcan.

Potrivit ISJ Hunedoara, adolescentele nu lipseau de la școală și nu s-au plâns colegilor că ar avea probleme acasă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro