Sari direct la conținut

Zona Economică Exclusivă a Ciprului sub umbrelă franco-italiană: Total şi ENI vor realiza foraje în comun

HotNews.ro
Cipru pe harta, Foto: Google Maps
Cipru pe harta, Foto: Google Maps

Ministrul cipriot al energiei, Georgios Lakkotrypis, a anunţat astăzi intrarea consorţiului format din compania franceză Total şi compania italiană ENI în perimetrul 7 al Zonei Economice Exclusive cu cote de 50% fiecare, precum şi intrarea colosului energetic francez în perimetrele 2, 3, 8 şi 9. Lakkotrypis a precizat că a fost finalizat cadrul de colaborare dintre Republica Cipru şi companiile Total şi ENI, acord care a fost o iniţiativă a însuşi preşedintelui Republicii Cipru în colaborare cu directorii executivi ai Total şi ENI, potrivit Pro Thema, citat de Rador.

Concret, Lakkotrypis a anunţat că ieri, Consiliul de Miniştri al Ciprului a aprobat acordarea autorizaţiei pentru perimetrul 7 către consorţiul Total şi ENI cu cote de 50% fiecare şi intrarea companiei Total în restul perimetrelor în care opera ENI, dar compania Total nu era autorizată. „Considerăm că această reglementare va consolida consorţiul atât din punct de vedere tehnico-economic, cât şi în context geopolitic, toate acestea fiind necesare pentru ca (aceste companii) să poată merge înainte, fără impedimente, cu lucrările lor de foraj”, a precizat ministrul cipriot al energiei.

El a mai precizat că au mai fost acordate şi prelungiri de 12 luni pentru fiecare dintre perimetrele 2, 3, 8, 9 şi 11. Pentru perimetrele 2, 3, 9 la care ENI deţine o cotă de 80%, iar compania coreană Kogas 20%, ministrul a explicat că Total va primi procente de la compania italiană.

Răspunzând unei întrebări, Lakkotrypis a spus că se estimează că la sfârşitul anului 2019 – începutul anului 2020, Ciprul va avea în total nouă foraje din partea tuturor celor autorizaţi pentru Zona Economică Exclusivă a Ciprului pentru următoarele 24 luni. Este vorba despre foraje de prospectare sau de confirmare, a precizat Lakkotrypis.

„Republica Cipru avansează fără probleme cu planurile sale energetice. Reamintesc că acest cadru a fost discutat între preşedintele Republicii şi directorul executiv al companiei Total în urmă cu circa 12 luni. Am lucrat – companiile şi ministerul – din greu pentru a avea acest rezultat şi tocmai acest lucru arată că am planificat astfel încât să şi continuăm”, a precizat ministrul energiei al Ciprului, când a fost întrebat ce mesaj transmite Nicosia în urma deciziilor luate ieri.

Întrebat ce acţiuni sunt programate pentru înfruntarea provocărilor turceşti în continuă creştere, Lakkotrypis a spus că „reacţiile Nicosiei sunt binecunoscute, acţionăm şi la nivel diplomatic şi juridic la diverse niveluri. Vom continua să facem exact acelaşi lucru pentru a apăra, cu toate mijloacele de care dispunem, drepturile suverane ale ţării noastre”.

Surse demne de încredere au explicat că decizia de ieri creează o umbrelă franco-italiană asupra perimetrelor din Zona Economică Exclusivă, precizând că francezii au dat dovadă de cea mai puternică determinare în apărarea intereselor lor şi de aceea preşedintele Ciprului, Nikos Anastasiades, a promovat această soluţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro