Sari direct la conținut

Estonia interzice avioanelor din Belarus să treacă prin spațiul său aerian

HotNews.ro
Traseul avionului Ryanair deviat de Belarus, Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Traseul avionului Ryanair deviat de Belarus, Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Joi, Estonia a declarat interzis spațiul său aerian pentru cursele aviatice din Belarus după arestarea la Minsk a unui jurnalist de opoziție în exil care se afla la bordul unui avion de linie deturnat de autoritățile din Belarus, potrivit AFP.

„Guvernul a decis să interzică avioanele din Belarus sau cele care decolează din țară pentru a ateriza pe teritoriul eston, decolează de pe acesta sau zboară în spațiul aerian eston”, a spus guvernul într-un comunicat.

Belarusul a stârnit indignarea internațională prin redirecționarea unui zbor Ryanair de la Atena la Vilnius către Minsk și prin arestarea la bord a unui jurnalist de opoziție din Belarus și a partenerei sale.

„Prin deturnarea … avionului de pasageri și arestarea jurnalistului critic al guvernului (belarus) și a partenerei sale, regimul belarus a comis un act de terorism de stat și trebuie să își asume responsabilitatea pentru aceste acțiuni”, a declarat premierul eston Kaja Kallas, citat în comunicatul de presă.

Liderii UE au decis a doua zi după eveniment să interzică spațiul lor aerian și aeroporturile pentru avioanele din Belarus și au recomandat companiilor aeriene din UE să evite spațiul aerian al acestei țări.

Miniștrii de externe din statele membre G7 au condamnat joi, „cu cea mai mare fermitate”, arestarea de către Belarus a jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei sale Sofia Sapega și cer „eliberarea imediată și necondiționată” a acestora și a celorlalți jurnaliști și deținuți politici din țară.

Furnizorul de servicii de email Proton Technologies AG a spus joi că amenințarea cu bombă invocată de autoritățile din Belarus pentru a deturna duminică avionul în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost trimisă după ce aeronava fusese deviată de la traseul ei, transmite Reuters.

”Nu am văzut nicio dovadă credibilă că ceea ce susțin bielorușii este adevărat”, a spus compania într-un comunicat de presă.

”Vom sprijini autoritățile europene dacă vom primi o solicitare legală”, a adăugat Proton Techologies.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu are niciun motiv să se îndoiască de explicațiile Belarusului, care susține că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, și nu pentru a aresta un opozant aflat la bord, adică pe jurnalistul Roman Protasevici

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru „a recomanda” unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri – Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega – au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro